MMA

2020.05.11. 17:58

Egy rossz nap és annyi

Kálucz szerint azért is szép sport a ketrecharc, mert könnyen borulhat a papírforma.

Fotó: mmafighting.com

Mint arról korábban már röviden beszámoltunk, közel két hónap után rendezhetett ismét gálát az UFC, az MMA vezető szervezete. Az UFC 249-re keresztelt eseményt a járványhelyzet miatt zárt kapuk mögött rendezték hétfő hajnalban Jacksonville-ben, a főmérkőzést a nyolc éve veretlen Tony Ferguson vívta Justin Gaethje ellen, de a csúcsmeccs mellett is több érdekes összecsapást ígért a gála.

Váltósúlyban Anthony Pettis egyhangú pontozással győzött a legutóbb, idén januárban Conor McGregortól is vereséget szenvedő Donald Cerrone ellen, nehézsúlyban a kameruni-francia Francis Ngannou verte látványos KO-val a Suriname-i Jairzinho Rozenstruikot – utóbbi találkozó 20 másodpercig tartott, Ngannou leronhanta ellenfelét, és három eldobott „parasztlengő” után az első betalált ütéssel felborította a dél-amerikait, akik lecsücsült az oktagon tövébe, majd egy ideig nem is állt fel onnan. Az utolsó előmeccsen a két súlycsoportban világbajnok, birkózásban 2008-ban olimpiai bajnok, amerikai Henry Cejudo második menetes TKO-val győzte le a szintén amerikai Dominick Cruzt a harmatsúly vb-övéért: a címvédő egy térdrúgással levitte ellenfelét, majd a mérkőzésvezető látta, hogy Cruz képtelen a védekezésre, ezért beszüntette a küzdelmet. Mint kiderült, ez volt Cejudo hattyúdala, mert a meccs után rögtön bejelentette visszavonulását.

A könnyűsúly ideiglenes bajnoki övéért folyó főmérkőzésen az esélyesnek számító Ferguson kezdett aktívabban, a második menet végén egy felütéssel le is küldte Gaethje-t, aki megmentett a dudaszó. A harmadik menettől viszont fordult a kocka, Gaethje egyre pontosabb lett, és – nincs rá jobb kifejezés – gyakorlatilag kibokszolta ellenfelét. Ferguson több megrendítő ütést is beszedett, az egyoldalúvá vált küzdelmet a mérkőzésvezető az ötödik menetben megállította, majd kihirdette Gaethje TKO-győzelmét. A Hajdú-bihari Napló a gálát felvezető szombati cikkében szakértőként megnyilvánuló Kálucz Martint szembesítette a múlt heti várakozásaival.

– Jó gála volt, végre ismét ketrecharcot láthattunk a tévében – elevenített fel a 27 esztendős debreceni harcos. – A főmeccs teljesen borította a papírformát, épp ezért szép ez a sport, mert itt megvan az esély arra, hogy az előzetesen gyengébbnek vélt legyőzze az esélyest. Hiába egy remekül sikerült edzőtábor, ha rossz napot fogsz ki, vagy felvállalsz egy rizikós ütést vagy rúgást, a másik megbüntethet érte és vége a meccsnek. Ferguson sokat kockáztatott ezzel az összecsapással és valószínűséggel el is bukta a lehetőségét, hogy a világbajnok Khabib Nurmagomedovval harcoljon legközelebb, ez az esély most már Gaethje-é. Cejudo és Cruz mérkőzése is komoly volt, a visszavonulását bejelentő címvédő két súlycsoportban is világbajnoki címet tudott védeni pályafutása alatt, ami nagy szó. A két nehézsúlyú összecsapása nyúlfarknyira sikeredett, itt az a kérdés, tudatosan ment-e rá arra Ngannou, hogy az elején megpróbálja kivégezni ellenfelét, vagy egyszerűen Jairzinho nem volt felkészülve erre a meccsre – mondta el Kálucz.

MSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában