szabálytalankodások

2020.02.27. 14:46

Akiknek még jut meleg víz

Szabó Zsolt korábbi játékvezető szerint nem lehet elejét venni egy-egy kiállításnak a futballpályán.

Labdarúgás Nb1 DVSC Debrecen Fehérvár FC Székesfehérvár Szabó Zsolt játékvezetõ

Fotó: Szabó Miklós / Nemzeti Sport

Az utolsó két meccset is lejátszották szerdán a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének odavágói közül. A Juventus Tousart góljának köszönhetően 1–0-ra kikapott Lyonban, míg a Manchester City 2–1-re nyert a Real Madrid otthonában. Bár Isco a spanyoloknak szerzett vezetést, Gabriel Jesus és De Bruyne találataival megfordították az állást az angolok. A találkozó 86. percében Sergio Ramos kiállították a hazaiaktól, a védőnek ez volt pályafutása 26. piros lapja.

Kétszer is kiállította

Az eset kapcsán a korábbi FIFA-játékvezetőt, Szabó Zsoltot kérdeztük meg, s arról, milyen emlékei vannak azokról, akiknek „még biztosan jutott meleg víz”.

– Az, hogy ki mennyire szimpatikus játékos, egyáltalán nem számít – mondta a 2018-ban visszavonult bíró. – Ha olyat követett el, akkor nem kérdés: villannia kell a pirosnak. Ramos kiállításai közül biztosan volt olyan, amikor véletlenül szabálytalankodott. Ő azonban olyan pozícióban játszik, utolsó emberként, ahol gólhelyzetet akadályozhat meg a vétségével. Nyilván nála sokkal nagyobb a kockázat, mintha valaki a pálya közepén rántja le ellenfelét – magyarázta Szabó Zsolt, aki szerint nem lehet megelőzni egy nyilvánvaló gólhelyzetben elkövetett szabálytalanság miatti kiállítást.

– Szakmai szemmel egy-egy durvaságnak, tömegjelenetnek vannak előzményei, azt kellő szigorral meg lehet előzni, ha ezt nem teszi, akkor ott a „sporti” is hibás. Felesleges figyelmeztetni a játékosokat a meccs előtt. A futballista ugyanis nem azért lép pályára, hogy kiállíttassa magát, hanem azért, mert meg akarja nyerni a mérkőzést. A tegnapi esetnél az történt, hogy Ramos egy pillanatra megrántotta a nyilvánvaló gólhelyzetben kilépő játékost, ezért jutott a kiállítás sorsára. Ugyanakkor az is előfordul számtalanszor, hogy az utolsó percekben szándékosan szabálytalanul állít meg valakit egy védő, és így megússza a csapata a gólt. Még annak árán is, hogy néhány percig emberhátrányba kerülnek – mondta a 48 éves bíró, akit megkértünk rá, hogy idézzen fel egy emlékezetesebb esetet pályafutásából. – Dragóner Attilát állítottam ki kétszer. Mindkétszer könyöklésért, amiért járt a piros lap. Az egyik döntésemmel a mai napig nem értenek egyet a fradisták, én pedig máig biztos vagyok benne, hogy jogosan küldtem le a pályáról a védőt – fogalmazott. A játékvezető elmondta, egyáltalán nem presztízsveszteség, ha a bíró a VAR segítségével hoz meg egy olyan döntést, ami piros lapot eredményez.

– A VAR-nak kötelessége jelezni, ha valami olyan történt a játéktéren, amiért ki kell állítani a vétkest. Ha mondjuk a játékvezető háta mögött az egyik futballista arcon üti ellenfelét, akkor a videószobából szólnak a sípmesternek. Nincs olyan ember, aki 360 fokban belátna mindent. Ezen túl kell lépnie egy játékvezetőnek, hogy utólag kell előhúznia a piros kártyát. Örülnie kell, hogy a kamerák kiszúrtak egy durva sportszerűtlenséget, ezzel is a tisztább játék irányába megy a foci.

TN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában