Fotók és festmények

2024.04.05. 11:21

Debrecen csodái láthatók két alkotó közös kiállításán a Benedek Elek Könyvtárban – fotókkal

Húsz képet függesztettek a debreceni könyvtár falaira, amelyek megmutatják a cívisváros szebbik arcát.

Balogh Efraim

A kiállítás fotóin és festményein elevenedik meg Debrecen

Forrás: Kiss Annamarie

Az alkotók álmainak megvalósításáról szóltak a köszöntők „Az álmok útján – Ez is az én Debrecenem” című kiállítás megnyitóján a Benedek Elek Könyvtárban csütörtök délután. Károlyi Péter, a Debrecen csodái oldal fotósa és Nagy Adrienn festőművész első közös kiállításán a zene is fontos szerepet kapott: felcsendült egy Demjén Ferenc-, Pokolgép- és Ismerős Arcok-dal is Újhelyi Lilla és Elek János előadásában – még meghittebb hangulatot varázsolva.

Debrecen Károlyi Péter és Nagy Adrienn közös kiállításuk megnyitóján haon
Károlyi Péter és Nagy Adrienn közös kiállításuk megnyitóján
Forrás: Kiss Annamarie

A debreceni fotós megtalálta álmai munkáját a DKV-nál

Nyikos-Nagy Annamária, a DKV Zrt. kommunikációs vezetője köszöntötte a megjelenteket, és teljesen elérzékenyült, amikor az egyébként a közlekedési cégnél dolgozó Károlyi Pétert mutatta be. Elmesélte, hogy egy állásinterjún találkoztak először, és már ott magával ragadta, ahogy Péter a járművekről és a debreceni közlekedésről beszélt. 

– Azt mondta nekem, minden vágya az, hogy a DKV-nál dolgozzon. Azt gondolom, nem bántuk meg – emlékezett vissza. Majd azzal folytatta, hogy Péter beszámolt neki a fotózás iránti szeretetéről is. – Oda-vissza fújja a vonalakat és a megállókat. Fejből tudja, hogy mi merre közlekedik, és mindig megkérdezik tőle, hogy „Peti, merre is megy az a busz?” – jegyezte meg. Hozzátette, hogy emellett a napi gyönyörű fotók se maradnak el, ráadásul Péter az az ember, aki munka után, este sétál és képeket készít a városban, majd azzal kezdi a másnap reggelt, hogy megmutat belőlük legalább hármat-négyet.

A kommunikációs vezető elárulta, hogy kollégája nem tanulta a mesterséget, amatőr fotós, ugyanakkor szívvel-lélekkel él a hobbijának. Egyedi perspektívával közelíti meg az épületeket, és rácsodálkozik az ember, hogy tényleg ilyen szép-e Debrecen és a város járművei. 

– Egyvalamiben nem értünk egyet: imádja a trolibuszokat… Én pedig úgy gondolom, hogy ha van ilyen gyönyörű CAF-unk (a villamosok – a szerk.), akkor miért nem azt szereti ő is?! – tette fel nevetve a költői kérdést. Elmondta, hogy a kiállításra húsz darab fotót választottak ki közösen, azonban a (mintegy 50 ezer követővel rendelkező) Debrecen csodái közösségi oldalon több ezret is megtekinthetnek a látogatók. Nyikos-Nagy Annamária felidézte a közönség előtt Péter hitvallását: 

Jártam már Velencében, Rómában, Prágában, de nekem a „kálvinista” Róma marad az örök múzsám.

Magát képezte, mára közel 20 kiállítással büszkélkedhet a debreceni festő

Szénási Miklós író, újságíró elmesélte, hogy a közösségi médiának köszönhetően ismerte meg Nagy Adriennt, amikor figyelte a képeit, ezután pedig üzenetet küldött neki. Arról is beszámolt, hogy a festőművész már gyermekkorában tehetséges rajzoló volt, de kamaszkorától mégis más szakma felé terelte az élet.

27 évig teljesen eltemettem magamban a rajzolás iránti vágyamat, végül 2017-ben a Jóisten akaratából megismerkedtem azzal a nagybetűs emberrel, akinek hatására, biztatására újra leültem rajzolni – idézte az író Nagy Adrienn szavait. Elmondta róla azt is, hogy autodidakta módon képezte magát, az első tárlatán, Érmihályfalván pedig 60 képe függött a falakon. Azóta már közel 20 önálló kiállítás fűződik a nevéhez.

– Mindenki életében vannak mélyen elásott, vagy titkon dédelgetett álmok, amik vagy, mert a körülmények nem voltak megfelelőek, vagy, mert nem hittünk magunkban, eléggé rejtve maradtak. Mindenkit csak biztatni tudok, mindegy hány évesek vagyunk, hány éve rejtegetünk titkolt vágyakat, merjünk bátrak lenni és önmagunkért, saját boldogságunk kedvéért váltsuk valóra ezeket a kincseke! Ha pedig ez másoknak is tetszik, az egy csodálatos dolog – elevenítette fel a festőművész gondolatait.

Szénási Miklós hozzáfűzte, hogy a debreceniek teljes joggal érezhetik a képek és festmények láttán, hogy egy különleges utazás részesei, ugyanis a művészet meg tudja mutatni a város szebbik arcát is. A kiállítás 2024. május 3-ig tekinthető meg.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában