Tárlat

2023.11.11. 18:36

Tar Sándor életéről szóló kiállítás nyílt Debrecenben

Haon.hu

Forrás: Kiss Annamarie

Különleges helyszínre várják a Tar Sándor emléke előtt tisztelegni kívánó érdeklődőket: Debrecen ikonikus toronyházának egyik 19. emeleti lakásába, ahol november 11-én és 12-én délután félórás tárlatvezetésekkel nyílik meg az író életéről szóló kiállítás.

„Az vagyok, aki vagyok. Úgyse lehetek más: miért féljek hát felfedezni, ki vagyok?” – ez a címe a MODEM és a Déri Múzeum legújabb kiállításának; az idézet Tar Sándor naplójából való. A kijelentés az önazonosság magabiztosságát sejteti. Tar Sándor egész élete azonban ellentmond ezen magabiztosságnak és erőnek. Élete ugyanis azt sugallja, hogy sokkal inkább a véletlenek, mintsem a tudatos választás határozták meg sorsát. Az író alakja azért különösen izgalmas, mert egyéni élete mögött a korabeli társadalmi minták mutatkoznak meg. Személyén keresztül egyszerre nyílik rálátás a Kádár-rendszer ügynökhálózatának működésére, valamint a korabeli munkások és az irodalmi értelmiség világára – tudatják a szervezők.

A kiállításon látható művek Tar Sándor sorsának és életvilágának egy-egy mozaikjához kapcsolódnak. A helyszínválasztásnak két oka van. Az egyik, hogy Tar a huszonnyolcadik albérlete után egy hasonló jellegű lakásban lelt „otthonra”. A másik, hogy az épület Tar Szürke galamb című bűnregényének egyik helyszíne. A toronyház házmestere a város fölé emelkedve olyan különös események szemtanújává válik, amelyek csak innét megfigyelhetők.
A kiállításon öt kortárs képzőművész mutatja be a Tar életére reflektáló műveit. A műalkotásokat Tar Sándortól származó szövegek fűzik össze egy térélménnyé. Kiállítók: Gerhes Gábor, Kádár Emese, Németh Ilona, Szilágyi Lenke, Tóth Balázs Máté. A tárlatvezetéseket a kiállítás kurátorai, Don Tamás és Lakner Lajos tartják. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában