Szabadság, szerelem – Petőfi 200

2024.04.10. 17:10

Ismét felcsendült Dánielfy Gergely versfeldolgozása Debrecenben – fotókkal

Második alkalommal tekinthette meg a debreceni közönség a Petőfi zenei díjas Szabadság, szerelem – Petőfi 200 című darabot. Ezúttal a Csokonai Nemzeti Színház adott otthont az ingyenes előadásnak, amelyet telt házas, középiskolásokból álló publikum tekintett meg.

Balogh Efraim

Dánielfy Gergely is színpadra állt a Csokonai Színházban

Forrás: Kiss Annamarie

Idén is útnak indult a Petőfi zenei díjas Szabadság, szerelem – Petőfi 200 című koncertszínházi produkció Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából. A darabot tavaly nyáron már megtekinthette a debreceni publikum, azonban a nagy sikere miatt – közkívánatra – újra elhozták cívisvárosba. Így Debrecen az egyetlen vidéki település, ahol kétszer is megrendezik a Kertész Imre Intézet és az MCC debreceni képzési központ által szervezett, ingyenes előadást – amit összesen már több mint 8 ezer diák tekinthetett meg az országban és azon túl. Legutóbb a Kölcsey Központ, ezúttal pedig a Csokonai Nemzeti Színház látta vendégül a középiskolásokból álló célközönséget szerda délután. A színdarab megkezdése előtt köszöntőt mondott Puskás István alpolgármester és Bognár István, az MCC debreceni képzési központjának igazgatója.

Több módon is kötődik Debrecenhez a 175-ös szám

Puskás István rámutatott: Petőfi Sándor 175 évvel ezelőtt, januártól május végéig Debrecenben töltötte idejének nagy részét, ekkor a Batthyány utcán lakott. Zoltán nevű kisfia pedig cívisvárosban született meg december 15-én. Kiemelte, hogy szintén 175 esztendeje már annak, hogy Debrecen ideiglenes fővárosi szerepet töltött be Magyarországon, illetve április 14-én lesz 175 éve, hogy aláírták a Habsburg-ház trónfosztásához kötődő Függetlenségi Nyilatkozatot a Nagytemplomban. Az említett események mind okot adnak a megemlékezésre, április 11-én, csütörtökön pedig Debrecen 331. születésnapját ünnepeljük majd a város napján.

20240410-Szabadsag-szerelem-Debrecen-KA_1
Puskás István alpolgármester
Forrás: Kiss Annamarie

Bognár István szerint a – több, Debrecenből származó, korábban az Ady Endre Gimnáziumban tanuló színész által előadott – darab attól különleges, hogy ötvözi a múltat és a jelent. Köszöntőjében bátorította a megjelenteket, hogy fogyasszanak kulturális tartalmakat, de ne csak abban az egy órában, hanem minden egyes nap, amikor megtehetik.

20240410-Szabadsag-szerelem-Debrecen-KA_2
Bognár István, az MCC debreceni képzési központjának igazgatója
Forrás: Kiss Annamarie

Dánielfy Gergely is szerepet kapott a Szabadság, szerelem – Petőfi 200 című színdarabban

Dánielfy Gergely énekes, színész a Haon megkeresésére elmondta, hogy Petőfi Sándor Nem ért engem a világ című versét ő maga választotta ki – a színdarabban pedig első zenés produkcióként lépett fel. Már első látásra magáénak érezte, és engedélyt kapott, hogy írjon még néhány sort is az alkotáshoz. A debreceni előadó beszámolt arról, hogy annyira inspirálta a mű, hogy a dallamon se kellett sokáig gondolkoznia. Rámutatott, hogy amennyiben felkérnék további versek megzenésítésére, nyitott lenne az együttműködésre.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában