Petőfi 200

2023.06.09. 17:14

Szabadság, szerelem Debrecenben– Petőfi lételemei dalba szőve, eltáncolva, elbeszélve

„Ezzel a szabadsággal talán kiegyezett volna, ami ma van, ami a tiétek, amiért annyian előtte éltek-haltak.”

Kilenc népszerű hazai együttes Petőfi-versfeldolgozása hangzott fel, többek között színre lépett Dánielfy Gergely, Paulina, Lakatos Mónika és Rostás Mihály Mazsi a Romengoból, Ember Márk, valamint Trap kapitány és a Tha Shudras

Forrás: Molnár Péter

Petőfi nem alkuszik! – a költőnek ezt az állhatatosságát domborította ki leginkább a Szabadság, szerelem – Petőfi 200 című színpadi produkció, amelyet június 9-én láthatott a debreceni közönség a Kölcsey Központban. A táncos és prózai részekkel gazdagított előadásban kilenc népszerű hazai együttes Petőfi-versfeldolgozása hangzott fel, többek között színre lépett Dánielfy Gergely, Paulina, Lakatos Mónika és Rostás Mihály Mazsi a Romengoból, Ember Márk, valamint Trap kapitány és a Tha Shudras. A dalok húzóereje elvitathatatlan, izgalmas feldolgozásokat élvezhettünk energikus, színvonalas előadásokban, minőségi hangtechnikával közvetítve. A háttérben a zenékhez készült mozgalmas klipeket vetítették, amelyek külön is megérdemlik a figyelmet, miközben két táncos pár adott elő dinamikus, néptáncos elemekkel tarkított koreográfiákat.

 A darab – egyébként dicséretes – célja, hogy a középiskolásokat közelebb vigye Petőfi Sándor személyéhez és műveihez, ám még ennek tudatában is úgy érzem, jót tett volna a produkciónak, ha kevesebb érzékszervemre igyekszik hatni, s jobban tudok fókuszálni a színpadra lépőkre, a kézzelfogható, élő emberekre, az arcokra, a dalszövegre. A szétaprózódó figyelmem a dalok közötti párbeszédekben tudott némi nyugalmat lelni.

Van, mit megbecsülnünk

Ugron Zsolna József Attila-díjas író szövegkönyve jól követhető és lényegre törő, jó ritmusban szövi a történet szálát, sok személyiségjeggyel ismertet meg, több háttérinformációt ad kapaszkodóként ahhoz, hogy megértsük az előadás első perceiben elhangzó kérdést: Miért akart ez a Petőfi mindenáron meghalni a szabadságért? Mégis marad hiányérzetem a válasz tekintetében, mert ezt a mai szabadságunk tükrében, különösen a fiatalok mikrokozmoszában nehéz megérteni.

A Kossuth-díjas Káel Csaba rendezésében készült produkció egyik leginkább gondolatébresztő részében, a zárómondatokban épp erre világít rá, a kiemelkedően játszó, jól súlyozó és építkező narrátor, Szabó Sebestyén László: Petőfi nem alkudott, még akkor sem, ha az élete a tét. Ezzel a szabadsággal talán kiegyezett volna, ami ma van, ami a tiétek, amiért annyian előtte éltek-haltak – hangzott el. Felkiáltójel ez a zárás mindannyiunknak. Van, mit megbecsülnünk hétköznapi panaszaink közepette.

HaBe

A Petőfi-versmegzenésítések klipjei elérhetőek a Kertész Imre Intézet Youtube-csatornáján.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában