Tavaszi programok

2024.04.05. 14:31

Belekóstoltunk Debrecen Város Napja finomságába, és láttuk az új fényfestést is

Számos program mellett egy gasztronómiai rekordkísérletre és ingyenes kóstolásra hívják a debrecenieket.

Hajnal László

Idén is lesz fényfestés Debrecenben

Forrás: Napló-archív

Hamarosan elérkezik Debrecen Város Napja, amely idén több más programmal összehangolódva köszönti a cívisvárost és a tavaszt. A gazdag programkínálatról sajtótájékoztatón számoltak be péntek délelőtt a szervezők a Karakter 1517 Könyvesbolt és Kávézóban.

Puskás István köszöntőjében elmondta, április 11-e, Debrecen Város Napja évek óta összefonódik a magyar kultúra napjával a város életében, így az ünnep során a költészet hangsúlyos szerepet kap Debrecenben. Az alpolgármester emlékeztetett rá, több jeles évforduló is közel áll a város napjához, így idén a Függetlenségi Nyilatkozat 175. évfordulóját is együtt ünnepelhetik a debreceniek április 14-én.

debrecen, nagytemplom, város napja, sajtótájékoztató
Puskás István alpolgármester
Forrás: Kiss Annamarie

– Ez a két dátum a debreceni identitás fontos elemeire mutat rá. A Város Napja a szűkebb értelemben vett közösségről és a kultúról szól, mindez összeér Debrecennek a nemzet történelmében betöltött fontos szerepével – mondta Puskás István. Hozzátette, az idei programok erénye, hogy különösen nagy összefogásban valósultak meg. Mint mondta, Debrecen határai nem érnek véget a palánknál, bőven túlterjednek a várostáblákon, így örömét fejezte ki, hogy Hajdú-Bihar vármegye is csatlakozik a programokhoz.

Ismét lesz fényfestés a Nagytemplomon

A sajtótájékoztató résztvevőinek levetítették azt a videót, amely április 13-án fog debütálni egy teljesen új fényfestés alkalmával a Nagytemplom épületén. A nyolcperces kisfilmről annyit elárulhatunk, amellett, hogy egy rekviem a történelmi évforduló előtt, rendkívül dinamikus, tavaszias színekben gazdag és szemkápráztató lesz. A fényfestés este 20 órától 22 óráig megszakítás nélkül, folyamatosan látható lesz a Nagytemplomon a Kossuth tér felől.

Pajna Zoltán, Hajdú-Bihar Vármegye Önkormányzatának elnöke úgy véli, a vármegye és Debrecen szorosan összefonódnak, így a jeles eseményeken közösen szervezik meg a programokat. Szerinte kiemelten fontos valamennyi település együttműködése az identitás erősítésében.

debrecen, nagytemplom, város napja, sajtótájékoztató
Pajna Zoltán, Hajdú-Bihar Vármegye Önkormányzatának elnöke
Forrás: Kiss Annamarie

Kifejtette, a fényfestésre készült filmen látható, ahogy 1848. március 15-ét követően a Királyi Magyarország területe zsugorodni kezdett, majd az is, hogyan foglaltuk vissza a területeket. Beszélt arról, hogy a szégyenletes olmützi alkotmányra – amely az ország függetlenségét eltörölte volna – a Magyar Országgyűlésnek reagálnia kellett. Mint mondta, a képsorok mai napig aktuális üzenete, hogy a magyarság szándéka évezredek óta önállóságának megőrzése volt.

A Nagytemplom, mint a nemzeti helytállás épülete

Pajna Zoltán emellett egy hajdúsági programra is felhívta a figyelmet: Hajdúbagoson Vers- és prózamondó versenyt szerveznek, ahol a Kárpát-medencéből élő magyar gyermekek fognak szavalni. Összesen 91 résztvevő érkezik a többek közt Felvidékről, Kárpátaljáról, Székelyföldről, Erdélyből, Gyimesből, Csángóból, a Vajdaságból és hajdú-bihari iskolákból is.

Oláh István, a Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség elnök-lelkipásztora emlékeztetett rá, 1849. április 14-e az egyik legjelentősebb történelmi esemény volt, hiszen – miután a fővárost elfoglalták az osztrák csapatok – a Református Kollégium Oratóriumában ülésezett az országgyűlés, majd a Nagytemplomban kimondták az ország függetlenségét.

debrecen, nagytemplom, város napja, sajtótájékoztató
Oláh István, a Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség elnök-lelkipásztora
Forrás: Kiss Annamarie

Különleges pillanatnak nevezte, hogy a Függetlenségi Nyilatkozat a templomban, egy szakrális helyen hangzott el. Mint mondta, a Nagytemplom a programok során a látogatók és a turisták számára nemcsak egy történetet szeretne átadni:

A Nagytemplom a nemzeti helytállás épülete. A falak azt üzenik, hogy érdemes bátornak lennünk és kiállni az igazság mellett. Érdemes kitartani abban, amiben hiszünk, és közösen együttműködni, mert az viszi előre az országunkat és az életünket

 – mondta Oláh István.

Folyamatos mozgásban a kultúrával

A költészet napja alkalmával a Méliusz Juhász Péter Könyvtár egy egész hetes programsorozattal készül, amelyről Szabó Tünde számolt be. Az intézmény igazgatóhelyettese úgy véli, a jeles napokkal összhangban rendkívül gazdag programkínálat mutatkozik meg a választékban. Mint mondta, az idei év fesztiválját egy életérzés képviseli, mely Térey János verssorát vissza adva úgy hangzik: „nem akarok mást, csak mozgást”. Ezt a dinamikát szeretnék a középpontba állítani. Az igazgatóhelyettes elmondta, szinte valamennyi kulturális intézmény, illetve oktatási intézmények, civilszervezetek és a Könyv barátai hálózat tajgai is csatlakoztak a Költészeti Fesztiválhoz.

debrecen, nagytemplom, város napja, sajtótájékoztató
Szabó Tünde Méliusz Juhász Péter Könyvtár igazgatóhelyettese 
Forrás: Kiss Annamarie

Szabó Tünde megjegyezte, a költészet Debrecenben valóban értékes, ezt némi humorral igyekeznek megmutatni: így a fesztivál hetén verssel is meg lehet fizetni a kölcsönzői tartozást a Méliuszban.

Az igazgatóhelyettes részletesen beszélt a programokról: lesznek verseskötet-ajánlók, különböző cukrászdákkal együttműködve idén is lesz Cake poetry, kávézás a költészettel. Kiállítják az Állati jó rajzpályázat több mint száz pályaművét, valamint a Méliusz valamennyi könyvtárában városszerte szerveznek csoportfoglalkozásokat. Nemzetközi Rím Feszt is készül a Batthyány utcán, ünnepi Alföldi „Cívis” Városjárásra hív a City-Legends, valamint több tematikus sétát is rendeznek. A Posztolj verset az utcára! kezdeményezéssel elárasztják Debrecent versekkel, valamint verses biciklitúra is indul a Nagyerdőre. A Méliusz programjait ezen az oldalon olvashatják.

Kóstolással segíthetnek Debrecen polgárai

A város napján egy gasztronómiai rekordkísérletnek is tanúja lehetnek a debreceniek. A részleteket Tóth Lajostól, a Hajdúsági Gasztronómiai Klub alelnökétől ismerhettük meg, aki elmondta, szeretnének aktív részesei lenni a nagyobb debreceni eseményeknek, hogy építsék és megőrizzék a hagyományokat. Elmondta, a cél, hogy április 11-én főként helyi finomságot fogyasszanak a debreceniek, ezért idén a debreceni töltött káposztára esett a választás. Több étteremmel felvették a kapcsolatot, így az már biztos, hogy csaknem háromezer adagot fognak tudni elkészíteni, emellett a’la carte ételekkel is várják a látogatókat.

Tóth Lajos elárulta, a város napján szeretnék megajándékozni Debrecen főterén a lakosokat egy valóban debreceni étellel. Mint fogalmazott, kézenfekvő lett volna a debreceni páros, azonban ennél többet szerettek volna kínálni, ezért egy új ételt kreáltak a hagyományos finomságból.

debrecen, nagytemplom, város napja, sajtótájékoztató
A batyuban sült debreceni páros
Forrás: Kiss Annamarie

Így született meg a batyuban sült debreceni páros, melyben nem maga a klasszikus, hanem egy abból készült töltelék található. Elmondta, a debreceni páros mellett kétféle hajdúsági sajtot és medvehagymát is tartalmaz a töltelék, melyet egy leveles tésztában sütnek meg.

Ez egy rekordkísérlet lesz: 1849 adag fog elkészülni, a munkálatokba bevontuk azokat a szakiskolákat, ahol szakács képzés folyik. Négy intézmény tanulóinak a részvételével készülnek az ételek, az elkészítést pedig a Hajdúsági Gasztronómiai Klub mesterszakácsai felügyelik

 – tette hozzá.

debrecen, nagytemplom, város napja, sajtótájékoztató
Tóth Lajos, a Hajdúsági Gasztronómiai Klub alelnöke
Forrás: Kiss Annamarie

Az alelnök reményét fejezte ki, hogy a kezdeményezésből hagyomány lesz, és a jövőben 20-30 ezer adagnyi, debreceni különlegességét jelképező ételt is el tudnak készíteni. Az idei kísérletre várják a debrecenieket április 11-én, 14 órakor a Kossuth téren, a rekord ugyanis akkor lesz érvényes, ha valamennyi ételt ki is osztják.

A sajtótájékoztatón kóstolót is adtak a finomságból, és bizton állíthatjuk, hogy érdemes lesz már csak emiatt is kilátogatni a főtérre Debrecen Város Napján.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában