Elstartolt a BIDF helyi programja

2024.02.01. 19:17

A dokumentumfilmek krémjei megérkeztek Debrecenbe

– Egyszerűen csak beszélgetni akarunk húsba vágó témákról – többek között ez hangzott el a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál (BIDF) debreceni állomását megnyitó csütörtöki kerekasztal-beszélgetésen.

Kosztin Éva

Mispál Attila, Váró Kata Anna, Dámóczi Pusztai Ákos és Karafiáth Orsolya a kerekasztal-beszélgetésen

Forrás: Kiss Annamarie

– A BIDF tíz évvel ezelőtt indult Budapesten azzal a céllal, hogy a látogatók a vásznon az előző év legdíjazottabb dokumentumfilmjei közül csemegézhessenek. A fesztivál különlegessége, hogy minden filmhez tartozik egy ügy, egy társadalmi vagy lélektani téma, amelyekről a vetítések után a témában jártas meghívott szakemberekkel beszélgethetnek a nézők. A filmeket egy-egy civil nagykövet is képviseli, aki viszi a hírüket és részt vesz a kapcsolódó eseményeken, mint például a kerekasztal-beszélgetést vezető Karafiáth Orsolya, aki a korábbi években már többször is vállalta ezt a szerepet. Az esemény 3 éve országossá nőtte ki magát, azóta több vidéki nagyvárosban, így Debrecenben is vetítenek filmeket – tudtuk meg Dámóczi Pusztai Ákostól, aki a cívisvárosi rendezvény főszervezője.

–  A dokumentumfilm kemény műfaj, nem jönnek rá annyira az emberek, ráadásul ezen a fesztiválon minden filmhez a szakemberek mellett még a stábból is érkezik valaki, nagyon költséges – vélekedett Karafiáth Orsolya az Evani Studióban megtartott délutáni eseményen.

Nem ez volt Hajdú-Bihar leglátogatottabb rendezvénye, de tavaly már az előző évhez képest előrelépésről beszélhettünk, a 74 fős terem rendszeresen fél- vagy háromnegyed házzal ment

– számolt be az nézettségről Dámóczi Pusztai Ákos.

bidf megnyitó debrecen
A dokumentumfilmről mint műfajról is beszélgettek a szervezők
Forrás: Kiss Annamarie

Váró Kata Anna filmesztéta, a fesztivál egyik civil nagykövete úgy látja, már van, ahol kiemelten kezelik a műfajt, mint például a Sundance Filmfesztiválon, ahol dokumentumfilm szerepelt már a nyitóprogramban. – Ott már jobban ráhangolódtak, a közönség egyre jobban látja, milyen változatos ez a műfaj, hányféle elemet, rendezett jeleneteket is tartalmaz, némely már-már olyan, mint egy thriller – mutatott rá.

Debrecenbe költözik a világ

Hogy mennyire lehet egy dokumentumfilm megrendezett? – erről Dámóczi Pusztai Ákos szerint a közönségtalálkozókon is hosszasan vitáznak, hiszen már a vágással és a zenével is befolyásolják a film hangulatát, és már attól a pillanatól kezdve, hogy valaki letesz egy kamerát, megváltozik azoknak a viselkedése, akiket vesznek.

A szervező arról is beszélt, hogy a fesztiválon bemutatott filmek témái provokatívak, de a beszélgetéseken az objektivitás a cél. – Egyszerűen csak beszélgetni akarunk húsba vágó témakáról – jelentette ki. Arról is tájékoztatta a résztvevőket, hogy a február elsején tartott megnyitót követően 9 filmet mutatnak be február 4-ig a debreceni Cinema City-ben.

Itt van a világ ebben a négy napban

– tette hozzá Mispál Attila Balázs Béla-díjas operatőr, a fesztivál másik civil nagykövete arra utalva, hogy az eseményen a világ legkülönbözőbb pontjain készült alkotásokból válogathatunk.

A fesztivál nyitófilmjét, a Mi kis hazai pályánkat február elsején 19 órától vetítették.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában