Küszöbön a BIDF

2024.01.27. 16:14

Díjnyertes filmekkel és futball-legendával is találkozhatunk ezen a debreceni fesztiválon

Minden vetítést szakmai beszélgetés követ majd, az egyik ilyenen a DVSC ikonja, Dombi Tibor is részt vesz.

Haon.hu

Jelenet a A mi kis hazai pályánk című dokumentumfilmből – ezt is láthatja majd a debreceni közönség

Forrás: BIDF

Február 1-én indul a debreceni BIDF, azaz a Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál programja. A látogatók az elmúlt év legtöbb díjjal elismert dokumentumfilmjei közül szemezgethetnek a Cinema City-ben február 4-ig – hívják fel a figyelmet az eseményt beharangozó közleményben. 

A program megnyitóját február elsején, 16 órától tartják az Evani Studióban (Piac utca 41. 1/6.), ahol Karafiáth Orsolya beszélget az esemény szervezőivel és a szakmai beszélgetésekre meghívott szakértőkkel. 

Február 2-án slamest lesz az esemény kísérőrendezvényeként a Malter kulturális rendezvénytérben, a DebreSlam szervezésében.

Helyi középiskolások értékelik a filmeket

A debreceni programban két Oscar-díjra jelölt film és számos más, rangos nemzetközi elismeréssel kitüntetett alkotás is helyet kapott.

A témák idén is sokszínűek lesznek. A nézők láthatnak többek között szívmelengető történetet egy izlandi kis falu focipályája köré szerveződő közösségről, egy egymástól elszakított ikerpár rejtélyekkel teli életéről, a modern technológiát emberek megfigyelésére használó autoriter rezsimekről, az orosz-ukrán háborúról, iskolai lövöldözésről, egy világhírű flamencotáncos hirtelen eltűnéséről, vagy éppen egy kiöregedő szépfiú kalandos életéről. 

A vendégeket Debrecenben összesen 9 filmmel várják, ezeket eredeti nyelven, angol és magyar felirattal vetítik.

A debreceni eseményen ezúttal a város három középiskolája, az Ady Endre Gimnázium, a Kós Károly Művészeti Szakgimnázium és a Tóth Árpád Gimnázium által delegált diákokból álló zsűrije értékeli a filmeket, és a fesztivál végén közönségdíjast is hirdetnek.

Minden vetítést szakmai beszélgetés követ a film által felvetett témában meghívott szakértőkkel, az eszmecserének természetesen a közönség is aktív részvevője lehet.

A részletes program a kapcsolódó Facebook-eseményben érhető el.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában