Debreceniektől debrecenieknek

2023.07.03. 11:53

A művész és a város találkozott a debreceni tűzfal előtt – felavatták a gigantikus belvárosi festményt

Teljes pompájában megcsodálható a monumentális alkotás.

László Ákos és a most átadott falfestmény

Forrás: Molnár Péter

Hivatalosan is felavatták hétfőn délelőtt László Ákos A művész és a város című grafikájának mását ábrázoló falfestményt a Piac utca 28. szám alatti épületének Gambrinus köz felőli tűzfalán.

Az alkotás fázisairól a Haon többször beszámolt, ahogy a közösségi médiában is gyorsan terjedt a titokzatos falfestmény híre. Az, hogy az átadóra a Grafik Trafik csapata által készített falfestmény már meglehetősen ismertté vált, Puskás István szerint egyáltalán nem baj, hiszen azt mutatja, hogy a debreceniek máris megszólítva érzik magukat az alkotás kapcsán.

Az alpolgármester az átadón elmondta, a cél az volt, hogy egy olyan, a debreceniekről szóló alkotás jöjjön létre a belvárosában, amely városunk közösségét és identitását jeleníti meg. Reményét fejezte ki, hogy a jövőben egyre több, Debrecent tükröző köztéri alkotás fogja díszíteni a várost.

A mostani projekt egy rendkívüli együttműködés eredménye. A Méliusz Juhász Péter Könyvtár egy pályázati forrás keretében biztosította az anyagi hátteret, emellett jelentős szervezői munkával segítette a megvalósulást. A Cívisház Zrt.-vel közösen pedig jó ideje azon dolgozunk, hogy Debrecen belvárosát revitalizáljuk, és kiterjesszük a főtér környékéről, minél nagyobb területre nyüzsgést, kulturális életet hozva

– mondta az alpolgármester.

Kiemelte, az összefogás főszereplői maguk a művészek voltak: a város ikonikus alakja, a debreceniség hagyományait megjelenítő László Ákos grafikusművész mellett a Grafik Trafik csapata, akik a tűzfalra varázsolták az alkotást.

László Ákos őszinte köszönetét kedvenc költőjétől, a marosvásárhelyi Székely Jánostól idézett verssel fejezte ki. A grafikusművészt meghatotta a pillanat, amikor saját művét egy 28 méter magas tűzfalon megpillanthatta. Mint mondta, számára Debrecennel, művész kollégáival és ismerőseivel is óriási élmény volt találkozni.

Példátlan összefogás eredménye

Erdei Edit, a Cívis Ház Zrt. vezérigazgatója beszédében László Ákos művészetét és magával ragadó emberségét méltatta, mely szerinte a debreceniek személyes valóságát is jelenti. Szintén kiemelte a csapatmunka fontosságát, mint mondta, a belvárosban aktívan tevékenykedő cégként számukra minden attrakció és megjelenés fontos, hiszen újabb mozgalmas felületet tudnak bemutatni a városnak.

Erdei Edit bízik abban, hogy a jövőben egy belvárosi utazás is létrejöhet a falfestményekből.

Debrecen falfestmény
Forrás: Molnár Péter

Szabó Tünde, a Méliusz Juhász Péter Könyvtár igazgatóhelyettese arról a helyi identitás megőrzéséről szóló projektről beszélt, mely az elmúlt néhány esztendőben számos irodalmi eseményt, helytörténeti jellegű kiadványt adott Debrecen számára. Számos közösséggel, civil szervezettel együtt dolgozva azt a következtetést vonta le, hogy azok a legsikeresebb munkák, melyeket közösen hoznak létre.

Vékony Tamás, a Grafik Trafik falfestő művésze fantasztikus érzésnek nevezte, hogy egy ikonikus debreceni művész képe kerülhetett fel a tűzfalra. Elmondta, maga a festés öt napot vett igénybe, melyet hosszadalmas előmunkálatok folyamata előzött meg. Kiemelte Verhóczki Zsanett munkáját, aki a kezdetektől a megvalósításig minden fázisban részt vett.

HL

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában