Street art

2023.06.21. 13:08

Debreceni energiáktól fog vibrálni a most készülő, kilenc emeletes falfestmény – fotókkal

Hat nap alatt elkészülhet a 260 négyzetméteres, gigantikus alkotás.

Forrás: Molnár Péter

Teljes egészében fel van állványozva a Piac utca 28. szám alatti épület Gambrinus köz felé eső tűzfala. Hamarosan ezt a felületet ékesíti László Ákos grafikusművész A művész és a város című alkotásának hatalmas mása.

A Haon stábja szerdán bepillantott a munkálatokba. A GrafikTrafik csapata szorgosan dolgozik a helyszínen: Verhóczki Zsanett, Nagy Csaba, Fekete Zsolt és Vékony Tamás  viszi „vakolatra” a grafikusművész alkotását. Az ő munkájukat dicséri többek közt a Debreceni Mentőállomás ötvenedik évfordulójára készített falfestmény is.

Vékony Tamástól megtudtuk, a 260 négyzetméteres felületet egy kőművescsapat korábban már kijavította és előkészítette a munkálatokra, így a street art művészek elvégezték a mélyalapozást, melyet két alapréteg követett, ezzel biztosítva a színtartósságot.

Előbb méretarányosan megszerkesztik a képet, majd egy – a restaurátorok által is használt – pauzálásos technikával legyártják a sablonokat. Ez azt jelenti, hogy a falat négyzethálósan felosztják, majd papírt perforálva méretarányosan bepozízionálják a vezérvonalakat, majd porfestékkel viszik fel a falra az adott szekciót. Ezt követően már csak a kiszínezés és a kontúrok felvitele marad hátra.

falfestmény, tűzfal, László Ákos, Debrecen, Haon, Vékony Tamás
Verhóczki Zsanett a sablon alapján festi a Nagytemplomot.
Forrás: Molnár Péter

László Ákos általában akvarellel fest, így a falfestménynek adnak egy antik hatást. Ezt különböző rétegek felvitelével oldják meg. Vékony Tamás elmondta, a napsütötte tűzfal esetében kihívással jár, hiszen a valódi vízfestékkel ellentétben nem tudnak vékony rétegekkel dolgozni, mivel az UV-sugaraktól a színek hamar kifakulnak, ezért több, erős réteget visznek fel, amivel a végén kialakul az akvarell-hatás.

Jelenleg négy művész dolgozik a falfestményen, Vékony Tamás szerint előre láthatólag hat napot vesznek igénybe a munkálatok, így akár szombaton teljes pompájában megcsodálhatjuk a végeredményt. 

A művésztől megtudtuk, jelenleg engedélyeztetési eljárás alatt van a Piac utca 41 szám alatti – a Lábasház udvarában lévő – homklozatfalra szánt dekoráció, ahol képregényes megvalósításban festenek egy városképet. Ezen az 1907-es év előtti Piac utca fog szerepelni madártávlatból, amikor még a Csonkatemplom hagymakupolája a helyén volt. A cél, hogy minél több képi megvalósítás díszítse a várost.

 

falfestmény, tűzfal, László Ákos, Debrecen, Haon, Vékony Tamás
Forrás: Molnár Péter

A debreceniség vizualizálása

– Európa és Magyarország számos nagyvárosát egyre több falfestmény díszíti. Nemcsak dekorációs célokat szolgálnak, hanem gyakran egy közösség identitását hivatottak megmutatni. Debrecenben két évvel ezelőtt a Bethlen Gábor szakközépiskola Kálvin tér felőli tűzfalán készült el egy, a debreceni könyvnyomtatást és a könyvkultúra történetét megjelenítő alkotás – mondta a Haonnak Puskás István, aki maga is a megcsodálta a munkálatokat szerdán.

Az alpolgármester kifejtette, a jelenlegi alkotás célja, hogy ne csak díszítse a belvárost, hanem a Debrecenhez való kötődést erősítse a debreceniekben, a turisták számára pedig megmutatja, mit jelent a helyiek számára a debreceniség.

Hozzetette, a falfestmény uniós pályázati forrásból valósul meg, melynek célja a városi identitás erősítése a közösségek életében. Ugyanezen projekt keretében jelennek meg a különböző, Debrecennel kapcsolatos könyvek is, így a tavaly kiadott A debreceni cívisházak nyomában, idén pedig a 24 emelet, 24 történet, valamint a Sajó István, Debrecen art deco építésze vagy éppen a Néhány korty Debrecen is.

falfestmény, tűzfal, László Ákos, Debrecen, Haon, Vékony Tamás
Forrás: Molnár Péter

A Gambrinus köz nem véletlen helyválasztás: nem titkolt cél, hogy a város ezen negyede egy kreatív központtá nőjje ki magát, így igyekeznek minél több alkotó szellemű szereplőt ide vonzani. Hogy megteremtsék az ehhez megfelelő kulisszát, abban sokat segít a most készülő falfestmény. Ráadásul Puskás István szerint egyrészt a város legjobb tűzfaláról van szó.

Ha már debreceni identitás, László Ákos, a Debrecenben élő grafikusművészek doyenjének egyik műve kerül a falra, melyet a street art közegéből érkező fiatal debreceni grafikusok készítenek. Így elmondható, száz százalékban debreceni energiák lengik körbe az alkotást

 – mondta az alpolgármester.

Hajnal László

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában