Új dekoráció

2022.11.17. 14:46

Összegraffitizték a Debreceni Mentőállomás falát – és ezt már mindenki nagyon várta

Színesebb épület mellől indulnak majd el azok, akik mindig segítőtársaink a bajban.

Forrás: Molnár Péter

Hogy mi minden fér el egy mentőautóban, pontosan tudja, aki egyszer a szirénák alatt, az autóraktérnyi reménységében ült vagy feküdt. De hogy mi minden fér el a Debreceni Mentőállomás falán, arra a napokban kapunk választ Vékony Tamástól és Verhóczki Zsanettől. A GrafikTrafik „street art” művészei a Nagytemplomot, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) keresztjét, egy régi típusú mentőautót, egy stafétaátadást szimbolizáló kézfogást és az új, modern rohamkocsit is ideálmodták, s festékszóróikkal napok óta alkotnak a Szoboszlói úti épület falán.

A megyeszékhely mentőállomása idén ünnepli fennállásának ötvenedik évfordulóját. Ez alkalomból szerették volna színesebbé tenni a betonszínű falakat, amelyeket induló vagy érkező bajtársak és az erre közlekedők nap mint nap látnak.

Forrás: Molnár Péter

Ötven év egy falon

Az Országos Mentőszolgálat hivatalos Facebook-oldalán lelkes graffitiseket kerestek. A felhívásra több mint 50 fő jelentkezett az ország minden pontjáról, közülük 15 pályázó nyújtott be konkrét látványtervet is. A szakmai zsűri, dr. Korcsmáros Ferenc regionális igazgató bajtárs, dr. Puskás István Debrecen alpolgármestere és Győrfi Pál szóvivő különleges alkotások között válogathatott. Végül Vékony Tamás anyaga nyűgözte le őket leginkább. Tamás portálunknak elmondta, a tervezés nagyobbrészt gyermekkori jó barátja, Brunszkó László (művésznevén, Nikon One) munkáját dicséri.

– A Debreceni Mentőállomás elmúlt 50 évét úgy tudta megjeleníteni, hogy egy teljes vizuális élményt kap, aki látja a falat – foglalta össze Ménes Dávid állomásvezető mentőtiszt, regionális szóvivő. Mint megtudtuk, a nem debreceni pályázóknak felajánlotta az OMSZ, hogy előzetes egyeztetést követően, az alkotóhoz legközelebbi mentőállomáson is lehet dekorálni a falakat. A sajtóreferens biztatta a cívisvárosi alkotókedvűeket, művészeti iskolás diákokat is, hogy tavasszal vegyék fel a kapcsolatot velük, hiszen a debreceni, hazánk legnagyobb mentőállomása, bőven van még festetlen falfelülete.

Forrás: Molnár Péter

Egy évtizede szívügye

Addig azonban készül a fő mű, melyhez szaktudását, kreativitását a művészpáros adja, míg a speciális festékek többszázezres költségét egy debreceni vállalkozó. A nyomdász végzettségű Tamástól megtudom, már egy évtizede szívügye e falak szürkeségének megszüntetése, egy évekkel ezelőtt elhunyt, egykor mentőautón szolgált barátjával gyakori téma volt e terv, és egy szintén mentős, jégkorongozó csapattársával is többször beszélgettek már róla.

Nem csoda, hogy a pályázat meghirdetésekor az elsők között jelentkezett. Zsanett, a társa – a munkában és életben egyaránt – eredetileg gyógytornász. Elárulták, nyáron úgy belefeledkeznek az alkotásba, hogy 10–14 órát is dolgoznak naponta a tűzfalfestéseken. Most azonban akadályozza őket az eső, a száradást lassító alacsony hőmérséklet és az egyre rövidülő nappalok. A tervek szerint a mentőállomás 50. születésnapját ünneplő eseményen, november 25-én mutatják be a nagyközönségnek a kész művet.

HaBe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában