A művész és Debrecen

2023.06.27. 14:00

A művész és a város: elkészült a monumentális tűzfalfestmeny.

Művészettörténeti pillanat, amikor a Gambrinus közben látható falfestmény előtt találkozik az eredeti mű és hatalmas másolatának megalkotója.

László Ákos, a háttérben pedig az alkotás egy része

Forrás: Molnár Péter

Elkészült a Piac utca 28. szám Jászai Mari tér felőli falán lévő hatalmas festmény a Cívisház Zrt. és a Méliusz Juhász Péter Könyvtár jóvoltából, melyet a Grafik Trafik street art művészei festettek László Ákos A művész és a város című alkotása alapján.

A 260 négyzetméteres műre szombaton kerültek fel az utolsó ecsetvonások, az ismert grafikusművész azonban hétfőn reggel pillantotta meg először saját megelevenedett rajzát. Amikor a Haon stábja megérkezett a helyszínre, László Ákos épp a 28 méteres másolat egyik alkotójával, Vékony Tamással vitatta meg a festési technikákat és a színkompozíciót a Gambrinus közben lévő épület előtt. Elégedett a fiatal művészek munkájával, nem szeretne javítást. Az okkersárga szerinte tökéletesen harmonizál a környékbeli házak színeivel. A művészekhez közben csatlakozott Puskás István alpolgármester is.

László Ákos Vékony Tamással beszélget a festményről
Forrás: Molnár Péter

Ákos bácsi – ahogy a debreceniek hívják – elérzékenyülve nézett a magasba, és, ahogy a tört fehér árnyalatok a falon, szemében a büszkeség csodálattal vegyült. 

Látva ezt a különleges, szakmailag tökéletes produkciót, azt kívánom, hogy legalább egy vonalat húzhattam volna

– mondta.

A grafikusművész szerint az ember életében vannak emlékezetes, katartikus élmények. A festményt megpillantani olyan érzés volt számára, mint gyermekkorában a 6:3-as mérkőzés, Szabó István Oscar-díja, vagy épp saját, 2020-as kiállításának megnyitója. 

László Ákos hálás érte, hogy megélhette azt a pillanatot, hogy ezt a számára kedves rajzot, mely szinte minden kiállításán szerepelt, a belváros egyik tűzfalán lássa viszont. Elmondta, számos telefonhívást kapott a napokban ismerőseitől, akik már látták a festményt.

Forrás: Molnár Péter

A tűzfalak városa

A csodálatos, megfestett tűzfalak városába érkeztem. Ezt fogja mondani évekkel később egy művész vagy egy író, ha Debrecenbe jön

 – vélekedett a festményben gyönyörködve. 

Egy hölgy könyvekkel a kezében sétált a festményt bámulva, felismerhette Ákos bácsit, odalépett hozzá, és csak ennyit mondott:

– Imádom, hogy ilyeneket csinálnak!

A művésznek láthatóan jól esett a megjegyzés, bár szerinte az érdem a fiatal művészeké, akik megfestették. Hozzáfűzte, gyakran megáll a Bethlen Gábor Közgazdasági Technikum tűzfalánál, és rácsodálkozik a Werbőczy István Hármaskönyvének borítóját ábrázoló hatalmas képre, melyet szintén a Grafik Trafik csapata készített a Vertigo Murals-szal közösen. Már régóta meg akarta tudni, ki és hogyan készítette az Alföldi Nyomdának emléket állító falfestményt.

Végül egy nap, legnagyobb meglepetésére, egy kedves fiatalember közös találkozóra hívta Puskás Istvánnal, hogy az egyik rajzáról beszéljenek. Ekkor találkozott először Vékony Tamással, és ekkor merült fel a falfestmény ötlete is.

Puskás István alpolgármester is a helyszínen volt
Forrás: Molnár Péter

László Ákos elmesélte, az eredeti rajz, A művész és Debrecen története 1997-re nyúlik vissza, amikor a Cívisház meghirdette a Városunk, Debrecen nevű pályázatot, amelyen a művész első díjat kapott. Az átadón azt tanácsolták neki, a rajzok érdekesebbek annál, mintsem, hogy néhány héten keresztül lássa a közönség. Felkérték egy naptár készítésére, így készült egyre több rajz – ahogy a művész hívja – kis szerelméről, Debrecenről.

HL

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában