Főhajtás a géniusznak

2022.11.04. 21:58

Fölszállott a páva – Kodály Zoltán tiszteletére zengett a dal a Debreceni Egyetemen

A repertoárt válogatott Kodály-darabok és a Modern Art Orchestra zeneszerzőinek ebbe a műsorba komponált szerzeményei alkották.

Forrás: Czinege Melinda

Fölszállott a páva: Tisztelgés Kodály Zoltán előtt címmel adott hangversenyt a Kodály Kórus és a Modern Art Orchestra pénteken este, a Debreceni Egyetem Aulájában.

A produkcióban a Kodály Kórus és a Modern Art Orchestra húsz muzsikusa állt egyszerre színpadra, felmutatva a múltat és a jelent, Kodály Zoltán kórusműveit és kortárs szerzők műveit egymás mellett. A műsor a Modern Art Orchestra 2022 februárjában debütált „Fölszállott a Páva – a Tribute to Zoltán Kodály” című koncertjének debreceni előadása.

Impresszionizmus és folklór

A „Fölszállott a Páva – a Tribute to Zoltán Kodály” című előadás a zenekar magyar komponisták előtt tisztelgő sorozatának második része. A repertoárt válogatott Kodály-darabokból és a Modern Art Orchestra zeneszerzőinek kifejezetten ebbe a műsorba alkotott szerzeményeiből állította össze Fekete-Kovács Kornél.

A koncert felrajzolta a teljes életmű keresztmetszetét: a nagyhatású zeneszerző korai impresszionista darabjaitól a népdalokat feldolgozó kórusművekig. Az eredeti Kodály-műveket a Kodály Kórus interpretálta.

Az instrumentális kompozíciókat a Modern Art Orchestra adta elő, s a zenekar vendégszólistájaként Pocsai Kriszta énekelt. Vezényelt: Fekete-Kovács Kornél és Kocsis-Holper Zoltán. A karéneklés és a népdalok szeretetét Fekete-Kovács Kornél és zeneszerző társai (Ávéd János, Bacsó Kristóf, Cseke Gábor, és Subicz Gábor) gyerekkoruktól hozzák magukkal. A Modern Art Orchestra tagjai a koncerthez írt kompozícióikban visszanyúltak a Kodály Zoltán által gyűjtött népdalokhoz, így hajtva fejet a zeneszerzői és népdalkutatói tevékenysége előtt.

HBN

A 140 éve született és 55 éve elhunyt Kodály Zoltán (Kecskemét, 1882. december 16. – Budapest, 1967. március 6.) többször járt Debrecenben is. Részt vett egyebek mellett a Nagyerdei Szabadtéri Színpad 1950. június 10-i megnyitó ünnepségén, amelyen a Csenki Imre által rendezett Székelyfonónak tapsolhatott a publikum. Nevét zeneművészeti szakiskola valamint utca is őrzi Debrecenben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában