tízéves a HÍR

2021.07.26. 13:37

Tortával, tűzijátékkal ünnepelt a jubiláló böszörményi írótábor

A programban könyvbemutatók és zenei programok is helyet kaptak

Jubilált az írótábor, ezt tortával ünnepelték meg az alkotóközösség tagjai a nyitónapon | Fotó: Horváth Tamás-archív

Fotó: Horvath Tamas

Több mint százan érkeztek, 50 településről, köztük a határon túlról is a közelmúltbeli Hajdúböszörményi Írótáborba. Az egyhetes programsorozat részeként műhelymunkákon vettek részt a táborozók, emellett naponta kötetbemutatókkal és koncertekkel is várták az érdeklődőket.

A 2009-ben megalakult Kertész László Hajdúsági Irodalmi Kör éppen egy évtizede vállalta fel a tehetséggondozást oly módon, hogy létrehozta a Hajdúböszörményi Írótábort. Azóta többtucatnyi fiatal tehetség mutatkozott már be a műhelyben, és sajátította el a tollforgatás tudományát kortárs szerzők segítségével.

Az irodalmi kör s az írótábor vezetője, Papp-Für János költő, zenész fontosnak tartja az efféle mentorálást, mert saját alkotói útja is bizonyítja, milyen sokat jelent a pályakezdő fiatalok irodalmi életbe való bevezetése, az íróvá, költővé válás folyamatának kísérése.

Az idei HÍR megnyitóján L. Simon László író, politikus, országgyűlési képviselő is kiemelte: „A tehetséggondozás a jövő záloga. Nem lesz mindenkiből író – nem is ez a cél. De hogy megismerje a kortárs irodalmat, értő és minőségi olvasó váljék belőle, az nagyon fontos. A Hajdúböszörményi Írótábor erre a legkiválóbb táptalaj.”

Jubilált az írótábor, ezt tortával ünnepelték meg az alkotóközösség tagjai a nyitónapon | Fotó: Horváth Tamás-archív

Egyre népszerűbb

A legelső táborban még alig voltak huszonöten, s a „Jánosok hármasa”, Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség akkori elnöke, Áfra János költő és Papp-Für János vállalta az íróiskola vezetését a Fürdőkerti Szabadidőközpontban. Ahogy nőtt az érdeklődés, s egyre nagyobb híre lett a tábornak, úgy bővültek a beszélgetős-felolvasós esték zenei programokkal és kötetbemutatókkal, ahol kortárs alkotókkal ismerkedhettek meg a résztvevők.

Szálinger Balázst, Farkas Wellmann Andrást, Ferdinandy Györgyöt és Csender Leventét látták vendégül sokak között. – Főleg magyar naplós szerzőket hívtam (ez az írószövetség irodalmi műhelye, havi folyóirata), aztán igyekeztem reprezentálni a magyar irodalmi életet, s a korábbi József Attila Körből, a Szépírók Társaságából és a Fiatal Írók Szövetségéből is választottam szerzőket, hogy tapasztalt és fiatal alkotókkal egyaránt találkozhassanak a táborlakók – fogalmazott a Napló kérdésére Pap-Für János.

Július 12. és 17. között idén Korpa Tamás, Kiss Tibor Noé, Berta Zsolt és Juhász Tibor kötetbemutatója szerepelt a programok között, a zenei kínálatot pedig a PG Csoport, Pély Barna és a Rubi Harlem színesítette; valamint Beze­rédi Zoltán estjét láthatták az érdeklődők immár a Debreceni Egyetem helyi karának kollégiumában.

Egy mindenek felett

Íróiskola – áll a tábor napi programjai között. Arra voltunk kíváncsiak, hogyan zajlik a tanítás folyamata.

– Az esetek legnagyobb részében hoznak magukkal szöveget a résztvevők, egyúttal azt is eldöntik, lírát vagy prózát választanak. Mi beosztjuk őket valamelyik tanárhoz, de az első napon még szabad az átjárás – sorolta a táborvezető.

„Minden nap azon dolgoznak, hogy miként válhat a kezdeti írásból minőségi szöveg, amit aztán a tanárok egymás között felolvasnak, majd eldöntik, csoportonként kit díjaznak, melyek lesznek a két műnem tábornagydíjas írásai”

– emelte ki. Az idei mentorok közt korábbról ismert és új arcok is voltak: Áfra János, Kemény István, Magolcsay Nagy Gábor, Bene Zoltán, Oberczián Géza, Sopotnik Zoltán, Berta Zsolt, Csobánka Zsuzsa Emese.

– A tábor rendszeres résztvevőkkel is büszkélkedik, közülük idén 3-an kapták meg a Móricz-ösztöndíjat, és 5-en szerepeltek a felterjesztési listán. A tábor élete, hatása egyébként az év minden napján érezhető, hiszen az itt megszerzett tapasztalatokból számos publikálás, kötet született meg az évek alatt (Alföld, ÉS, Jelenkor, Kulter felületein), melyek közül jó néhányat díjaztak is – összegzett Papp-Für János.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában