Programok

2020.04.10. 10:12

Az interneten és az erkélyen ünnepeljük a város napját

Április 11-e a cívisvárosban kettős ünnep, hiszen amellett, hogy a magyar költészet előtt tisztelgünk, Debrecen Város Napját is ekkor tartjuk.

Fotó: Molnár Péter

Idén rendhagyó módon ünnepeljük Debrecen Város Napját. A koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedéseket betartva szeretnénk emlékezetessé tenni a szombati ünnepnapot – tájékoztatott a megyeszékhely önkormányzata.

Abban a szokatlan helyzetben vagyunk, hogy idén ezen a napon nem tudunk színházba, koncertre menni. Nem lesz ünnepi közgyűlés sem, így nem tudjuk átadni kiválóságainknak a város elismeréseit sem. Ennek ellenére számos izgalmas kulturális programmal készülünk a város polgárai számára – hangsúlyozza a közlemény.

Puskás István, a város kultúráért felelős alpolgármestere azt mondta: Debrecenben a város és az irodalom szorosan összefonódik, amely kapcsolat megjelenik az idei, a veszélyhelyet miatt elsősorban online kulturális programokban is. Mi sem mutatja meg jobban a debreceniséget a magyar irodalomban, mint Szabó Magda életműve, ezért a város napján a Debreceni Csokonai Nemzeti Színház és az önkormányzat szervezésében Az ajtó című regény színpadi változata lesz látható élő online közvetítés, ünnepi díszelőadás formájában.

Az online kulturális események mellett különleges koncertélménnyel is készülnek szombaton. A Csokonai Nemzeti Színház énekkara az Újkertben, majd húsvéthétfőn a Vénkertben ad szerenádot azoknak, akik kimennek az erkélyekre, vagy kinéznek a nyitott ablakokon.

Ünnepi programok április 11-én

  • A DEkulT Facebook-oldal folyamatosan közvetíti a debreceni önkormányzat kulturális intézményeinek városnapi üzeneteit
  • A Csokonai Színház énekkarának tagjai az Újkertben két helyszínen tartanak rövid előadást anélkül, hogy az őket hallgatóknak el kellene hagyniuk lakásukat. (Jelen helyzetben kifejezetten kérik a debrecenieket, hogy ne hagyják el lakásaikat az előadás alatt, hanem ablakukból vagy az erkélyükről nézzék az opera- és operettslágerekből összeállított műsort!) A Csokonai szerenádok első előadása 16kezdettel a Cívis és a Károlyi Mihály utca kereszteződésénél lévő posta épülete melletti területen, a második előadás a pedig 17 órai kezdettel a Cívis utca 17. szám előtti téren lesz. A Csokonai Színház énekkara húsvéthétfőn – április 13-án – az előadást megismétli újabb két helyszínen, a Vénkertben. A minikoncertekről a Csokonai szerenádok Facebook-eseményben tájékozódhatnak az érdeklődők.
  • ACsokonai Színház és az önkormányzat közös Facebook-eseményén keresztül Szabó Magda Az ajtó című regényének színpadi adaptációját láthatják a debreceniek 19 órai kezdettel. A Debrecen Város Napja alkalmából tartandó díszelőadás részleteiről a DEkulT Facebook-oldalán tájékozódhatnak az érdeklődők.
  • A „Te mennyire ismered Debrecen történetét?” című, Debrecen Város Napjához kapcsolódó várostörténeti Facebook-kvízjáték április 4-én indult. A játék végén, április 11-én a helyes választ adó debreceniek között összesen hét díjat sorsol ki az önkormányzat. Április 10-én éjfélig a Facebook-reakciógombok segítségével még lehet válaszolni a kérdésekre. A játék kérdései ezen a linken érhetők el.
  • Borítókép: Az ajtó című Szabó Magda-regény színpadi adaptációját online tekinthetjük meg

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában