Oktatásfejlesztés

2024.05.13. 14:22

Világszínvonalúra emeli az oktatást a műszaki kar új laborja – fotókkal

Magyar tulajdonú vállalat végzett jelentős fejlesztést. A Műszaki Kar új laborja a diákok szolgálatában áll.

Kosztin Éva

Fekete-Szűcs Dániel, a DE MK tanára (balról), Mankovits Tamás, a DE MK Gépészmérnöki Tanszék vezetője és gépészhallgatók a Műszaki Kar új laborjában

Forrás: Czinege Melinda

Együttműködési megállapodást kötött a Debreceni Egyetem Műszaki Kar (DE MK) és a Power Belt Kft. május 13-án. A többek között hajtástechnikai alkatrészeket forgalmazó nagykereskedelmi vállalat az aláírást követően átadta a kar épületében kialakított új labor egységet, a Power Belt Hajtástechnikai Laborpontot.

Husi Géza (balról) és Knapp Tibor írták alá az együttműködési megállapodást a műszaki kar új laborja kapcsán Debrecen haon
Husi Géza (balról) és Knapp Tibor írták alá az együttműködési megállapodást a műszaki kar új laborja kapcsán  
Forrás: Czinege Melinda

Mint Husi Géza, a kar dékánja elmondta, folyamatosan keresik azokat az ipari partnereket, akikkel az oktatás színvonalát tudják növelni, illetve akik a kar kutatási tevékenységeiben tudnak segíteni. Rámutatott, hogy a Power Belt Kft.-vel kötött együttműködési megállapodás eleget tesz ennek, hiszen a forgalmazott termékeik olyan fontos gépelem részek, amiket jelenleg szinte minden gépben használnak, és még nagyon sokáig fogják is használni. 

A laborátadó nagyon jól szolgálja az oktatásunkat, ezekkel a gépelemekkel világszínvonalúra fogja emelni, hiszen a benne lévő termékek is azok. A gyakorlati előnyünk az, hogy bármilyen változás is következzen be az iparágban és a termékekben, mi első kézből fogunk értesülni, és a változásokat be tudjuk építeni a tanagyagba.

 Az együttműködés jelentőségét továbbá abban látom, hogy a gépészeti iparágnak egy újabb szegmense jelent meg a karon – fogalmazott a dékán.

A Műszaki Kar korszerűsít

– Harminc éve foglalkozunk hajtástechnikával, elérkezettnek láttuk azt a pillanatot, hogy az egyetemekkel is együttműködjünk a kölcsönös előnyöket figyelembe véve. Jelenleg hat felsőoktatási intézménnyel vagyunk kapcsolatban, a DE volt az első, akiket megkerestünk – ismertette Knapp Tibor, a Power Belt Kft. ügyvezetője. 

Megerősítette, hogy a hallgatók számára biztosítják a legfrissebb piaci híreket, és a releváns tudást, miközben a laborban lehetőséget adnak a cég megismerésére, ami mindkét fél számára előnyt jelent a jövőben.

Mankovits Tamás, a DE MK Gépészmérnöki Tanszék vezetője  Debrecen haon
Mankovits Tamás, a DE MK Gépészmérnöki Tanszék vezetője 
Forrás: Czinege Melinda 

Mankovits Tamás, a DE MK Gépészmérnöki Tanszék vezetője felidézte, hogy amikor másfél éve a dékántól azt a felkérést kapta, hogy korszerűsítse a géptan oktatását, egy-két héten belül érkezett a Power Belt Kft.-től egy megkeresés, hogy szeretnék felvenni a kapcsolatot a műszaki karral. 

Azóta is intenzív közöttünk az együttműködés, számos találkozón vettünk részt, valamint jelentős anyagi- és szakmai támogatást kaptunk a cégtől. Kiemelném, hogy ők az első magyar tulajdonú vállalat, és egyébként már az ötödik cég, akik saját termékeikkel felszerelt labort biztosítanak a hallgatóknak

– mondta, hozzátéve, hogy a laborpont felszereltségében helyi vállalkozók is szerepet vállaltak.

Vida Krisztián, a Power Belt Kft. műszaki igazgatója Debrecen haon
Vida Krisztián, a Power Belt Kft. műszaki igazgatója
Forrás: Czinege Melinda

Az új labor a hallgatókat segíti

Azon felül, hogy a laborban elérhetőek a gépészetben leggyakrabban használt termékek, igyekszünk az együttműködést olyan előadásokkal színesíteni, amelyekben a modern technológiát mutatjuk be. A gépészhallgatók önálló munkáját azonban nemcsak a termékeinkkel és a tudásunkkal szeretnénk támogatni, hanem versenykiírásokkal is. A laborpontban olyan gépeket építhetnek a diákok, ami a tanult ismereteiken alapszik, és fizikailag is megtapasztalhatják, hogy működnek

 – fogalmazott Vida Krisztián, a Power Belt Kft. műszaki igazgatója.

Az együttműködési megállapodás aláírása után a műszaki kar és a cég képviselő átvágták az új labor szalagját, ahol Mankovits Tamás tartott rövid idegenvezetést. Elmondta, hogy a munkaasztalon lévő gép megépítése a gépészmérnökök első tervezési feladata a tanulmányaik során. – Gépcsoport a hegesztett alapkereten a pontos elnevezése – tájékoztatott Fekete-Szűcs Dániel, a DE KM tanára a motorból, tengelykapcsolóból és hajtóműből álló gépcsoporttal kapcsolatban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában