Zöldenergia

2024.04.02. 17:30

Debrecenben nemcsak közös, de kiemelt ügy is a zöldenergia

A kormány zöld ügyekben számít a debreceniek véleményére, ebben segít a konzultáció.

Bekecs Sándor

György László (balról) és Balázs Ákos a Közös ügyünk a zöldenergia című sajtótájékoztatón

Forrás: Kiss Annamarie

Közös ügyünk a zöldenergia címmel indított online konzultációt Magyarország Kormánya. Az online felmérés célja, hogy egyetértési pontokat hozzon létre a magyarok mindennapjait meghatározó kiemelt ügyekben. Egyebek között a zöldenergia megtermelésének és tárolásának fontosságáról, a napelemek telepítésének és az elektromos közlekedésnek az állami támogatásáról, a szabályozási rendszer szigorításáról, a nagy szennyező cégek klímavédelmi költségeinek megfizetéséről mondhatják el véleményüket a polgárok. A 13 kérdést tartalmazó kérdőív április 15-ig tölthető ki.

Debrecen György László haon
György László kormánybiztos a Közös ügyünk a zöldenergia című sajtótájékoztatón
Forrás: Kiss Annamarie

– Egy új gazdasági terület létrehozásában éllovas Magyarország. Egy olyan gazdasági területen, amely munkát, tisztes megélhetést biztosít a következő évtizedekben gyermekeinknek, unokáinknak – mondta György László kormánybiztos április 2-án a konzultációról szóló sajtótájékoztatón, a debreceni Déli Gazdasági Övezet MVM-napelemparkjában. Mint kifejtette, a zöld gazdaság piaca 2020-ban 1300 milliárd dollár volt, az akkori magyar GDP 6 és félszerese. Ez a piac 2050-ig nyolcszorosára növekszik. Ezen a területen tud hazánk éllovas lenni.

– Magyarország kormánya 2020-ban hirdette meg a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervet, amelyben célul tűzte ki, hogy a villamosenergiát 90 százalékban széndioxidkibocsátás-mentesen, környezetbarát módon termeli meg – emelte ki a kormánybiztos. Elmondta, 2024-re a 2030-ra tervezett naperőműkapacitásokat Magyarország létrehozta.

A negyedik legnagyobb lehet a zöldenergiatároló-gyártókapacitásunk

György László hangsúlyozta, Magyarország 2030-ra a negyedik legnagyobb zöldenergiatároló-gyártókapacitással fog rendelkezni az Egyesült Államok, Kína és Németország után. A zöld konzultációban erre vonatkozóan is szerepelnek kérdések.

Magyarország Kormánya Napenergia Plusz Programot indított a családok, otthonok zöld energiával való ellátásának támogatására több mint 75 milliárd forintos keretösszeggel. A vállalkozások elektromos autókra vonatkozó programjára 30 milliárd forint áll rendelkezésre, illetve a kormány 2019-ben meghirdette a Zöld Busz Programot is

 – sorolta a zöldenergia felhasználását segítő kormányzati támogatásokat.

A kormánybiztos elmondta, kiemelt szempont az újrahasznosítás, a körforgásos gazdaság kialakítása. A cél az, hogy a zöldenergia előállításához, tárolásához szükséges anyagokat is környezetbarát módon állítsák elő.

Debrecen Balázs Ákos haon
Balázs Ákos alpolgármester a Közös ügyünk a zöldenergia című sajtótájékoztatón
Forrás: Kiss Annamarie

Debrecenben meghatározó a zöldenergia

– A világban zöld átállás zajlik, amelynek mentén a világgazdaságban újraosztották a lapokat. Debrecen versenyképessége szempontjából meghatározó, hogyan állunk ehhez a kérdéshez. A kormány partner ezen törekvéseinkben. Fontos, hogy a debreceniek is elmondják a témával kapcsolatos véleményüket – fogalmazott Balázs Ákos városüzemeltetésért és környezetvédelemért felelős alpolgármester.

Elmondta, a február végén elfogadott Zöld Kódex 50 intézkedésére több mint 60 ezer szavazat érkezett. Ezek között tíz olyan intézkedés is szerepel, amelyek közvetlenül kapcsolatban állnak a zöldenergiával.

– Kormányzati támogatással, mintegy 30 megawatt összkapacitású napelemparkokat hozunk létre. Ezek lehetővé teszik, hogy magunk állítsuk elő később az elektromos buszokat, villamosokat meghajtó villamosenergiát – emelte ki Balázs Ákos. Hozzátette, az önkormányzat tervei között szerepel a zöld buszok számának további növelése, a város közvilágítási hálózatának teljes korszerűsítése, az önkormányzati ingatlanok energetikai korszerűsítése, a LED-csereprogram és a panelprogram folytatása, valamint a lakossági szemléletformáló akciók kezdeményezése.

– Az idei évben elindul a Városirányítási Központ kialakítása, amellyel folyamatosan kontroll alatt tarthatjuk a közvilágítási rendszert és az intézmények energetikai működését, továbbá innen tudjuk koordinálni a városi forgalmat is – emelte ki Balázs Ákos. Hozzátette, a cél egy fenntartható, környezettudatos jövő építése. A Zöld Kódex pedig nemcsak ennek az alapja, de az Európa Zöld Fővárosa pályázatnak is alapdokumentuma, melyet 2025-ben pályáz meg az önkormányzat, hogy 2027-ben elnyerje azt.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában