Körkép

2024.04.02. 07:00

Több száz millióból fejleszthetnek a hajdú-bihari kistelepülések

Mintegy 276 millió forintnyi fejlesztési forrás érkezik Hajdú-Bihar kistelepüléseihez.

Bekecs Sándor

Bővítik a bárándi hivatal napelemrendszerét

Forrás: Napló-archív

Az elmúlt évek alatt jelentős fejlődésen mentek keresztül az ország kistelepülései a Magyar falu program (MFP) pályázatainak köszönhetően. Országszerte utak, középületek, közösségi terek újultak meg, korszerűsödtek az óvodai intézmények, a temetői infrastruktúra, új játszóterekkel gazdagodtak a falvak, kisvárosok nevelési intézményei, közterei. A sor idén is folytatódik, ugyanis a legutóbbi kiírás eredményei alapján mintegy 10 milliárd forintból fejleszthet 1042 település az országban, köztük 41 hajdú-bihari nyertes önkormányzat.

Mint arról korábban beszámoltunk, az eddigiektől eltérően, idén egyetlen kiírásban hét támogatási cél, kategória van; egy pályázó egyet választhat közülük.

Óvodaépületek felújítására, korszerűsítésére, férőhelybővítésre legfeljebb ötvenmillió forintra; önkormányzati ingatlanok fejlesztésére szintén legfeljebb ötvenmillió forintra lehetett pályázni. A temetők infrastrukturális fejlesztésére, eszközbeszerzésre vagy játszótérfejlesztésre maximum 6 millió forintra pályázhattak. A kommunális eszközök beszerzését legfeljebb tizenötmillió forintig, a tanya- és falugondnoki buszok vásárlását pedig tizennyolcmillió forintig támogatja a kiírás.

Új orvosi eszközök Biharnagybajomban

Sikeresen pályázott eszközbeszerzésekre Ebes, Biharnagybajom, Esztár, Tetétlen, Kokad, Bojt, Pocsaj és Szentpéterszeg. Több mint 37 és fél millió forintot fordíthatnak ezen települések önkormányzatai a tervezett beszerzéseikre.

Mintegy 6 millió forint támogatást kapott Biharnagybajom önkormányzata; a helyi háziorvosi rendelő eszközparkját újítja meg. Pocsajon pedig a Pocsaji Lorántffy Zsuzsanna Általános Iskola régi műanyagszékeit cserélik le 3,6 millió forintért.

Környezettudatos beszerzés Magyarhomorogon

Kommunális eszközök beszerzésére négy hajdú-bihari önkormányzat – Bihartorda, Magyarhomorog, Újtikos és Vekerd – nyert támogatást összesen 16,8 millió forint értékben. – Ismét sikeresen pályáztunk a Magyar falu programban. Ennek köszönhetően egy elektromos teherszállító kisautót szerzünk be. Egy ilyen jármű számtalan előnnyel bír, mint például alacsony a károsanyag- és zajkibocsátása, nem szennyezi közvetlenül a környezetet. Bízunk abban, hogy ezzel az eszközbeszerzéssel hozzájárulunk a dolgozók mindennapjainak megkönnyítéséhez úgy, hogy közben környezettudatosak is maradunk – írta közösségi oldalán Magyarhomorog önkormányzata.

– Az év elején nyújtotta be az önkormányzat a falu központjában lévő játszótér korszerűsítéséhez szükséges 6 millió forintos kérelmét. Olyannyira rossz állapotban vannak a játékok, hogy azokat már nem lehet használni, nem felelnek meg az odavonatkozó előírásoknak, balesetveszélyesek. Ha meglesz a 6 millió forint, teljesen új játszótere lesz Kismarjának – fogalmazott korábban a település polgármestere, Farkas István. Az önkormányzat kitartó munkáját siker koronázta, az igényelt csaknem 6 millió forint támogatást megnyerték. S ugyanígy örülhetnek Görbeházán, Furtán és Darvason is. Összesen 22 milliót fordíthatnak ezek a települések óvodai játszóudvar vagy közterületi játszóterek fejlesztésére. Bakonszeg pedig 4,3 millió forintot az óvoda épületének felújítására.

Az önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanok fejlesztésére elnyert pályázatok száma a legnagyobb Hajdú-Biharban, összesen 20 önkormányzathoz érkezett meg a jó hír a napokban. A kedvezményezettek között találjuk Tiszacsege, Hajdúszovát, Sárrétudvari, Nagyhegyes, Báránd, Monostorpályi, Nagyrábé, Csökmő, Fülöp, Szerep. Nagykereki, Hortobágy, Váncsod, Körösszegapáti, Sáp, Gáborján, Ártánd, Mezősas, Mezőpeterd és Újiráz helyhatóságait.

– Mintegy 6 millió forintot nyertünk a polgármesteri hivatal újabb energetikai fejlesztésére, a napelemrendszerének bővítésére. Ezzel további energiamegtakarításokat érhetünk majd el – tájékoztatott közösségi oldalán Kovács Miklós, Báránd polgármestere. Sárrétudvariban szintén a polgármesteri hivatalt korszerűsítik. Itt 9 millió forintból kap szigetelést a lapostető. – Ez a beruházás alapozza meg a továbbiakban, hogy még a nyár folyamán, az energiaköltségek megtakarítása érdekében napelemeket is tudjunk felszerelni – írta Facebook-oldalán Kiss Tibor polgármester.

Két település vehet falubuszt

Tovább bővülhet a vármegye 5 ezer fő alatti településeinek járműflottája is. Tanya- és falugondnoki buszok beszerzéseire mintegy 36 millió forint érkezett a vármegyébe, melyen egyenlő arányban osztozik Bocskaikert és Berekböszörmény önkormányzata.

Szintén két település pályázata lett sikeres a temetők kis léptékű infrastrukturális fejlesztésére kiírt pályázati részen. Tépe 6 millió forintból, Bedő 3,8 millió forint értékben korszerűsíthet.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában