Mindenkinek jól jön

2023.11.19. 16:00

Készülnek a hajdú-bihari települések is a Magyar Falu pályázatára

A 2019-ben indított programban idáig több mint 33 ezer nyertes pályázat volt, ezek összértéke meghaladta a háromszázmilliárd forintot.

Bekecs Sándor

Számos hajdú-bihari utca újulhatott meg az elmúlt években a Magyar Falu révén

Forrás: Napló-archív

Mintegy tízmilliárd forint keretösszeggel hirdetik meg a Magyar Falu Program következő kiírását. A 2019-ben indított programban ez idáig több mint 33 ezer nyertes pályázat volt, ezek összértéke meghaladta a háromszázmilliárd forintot. Az idei évben eddig a kisboltok működését nyolcmilliárd forinttal, az utcák, járdák felújítását ötmilliárd forinttal, a falusi civil szervezeteket pedig hárommilliárd forinttal támogatta a kormány.  

Az eddigiektől eltérően, idén egyetlen kiírásban hét támogatási cél, kategória van; egy pályázó egyet választhat közülük. Óvodaépületek felújítására, korszerűsítésére, férőhelybővítésre legfeljebb ötvenmillió forint; önkormányzati ingatlanok fejlesztésére szintén legfeljebb ötvenmillió forint pályázható. A temetők infrastrukturális fejlesztésére, eszközbeszerzésre vagy játszótérfejlesztésre maximum 6 millió forint pályázható. A kommunális eszközök beszerzését legfeljebb tizenötmillió forintig, a tanya- és falugondnok buszok vásárlását pedig tizennyolcmillió forintig támogatja a kiírás. A pályázatokat december 13-tól január 13-ig lehet majd benyújtani.

Priorizálniuk kell a településeknek

Az elmúlt évek alatt számos út, járda és közintézmény újult meg a vármegye kistelepülésein. A Magyar Falu Programmal kapcsolatban valamennyi településvezető arról számolt be, hogy jelentős segítség számukra mind a fenntartás, mind pedig a lakosságmegtartás szempontjából ez a támogatási forma.   

Vannak terveink, melyeket a következő napokban átbeszélünk a kollégáinkkal. Mivel csak egy pályázati célra nyújthatjuk be támogatási igényünket, így meg kell fontoljuk, hogy mi élvezzen prioritást. Amint lesznek konkrétumok, tájékoztatni fogjuk a lakosságot

– mondta megkeresésünkre Dani Béla, Biharkeresztes polgármestere. A vármegye határvárosában a programnak köszönhetően több útszakasz és járda megújult az elmúlt évek alatt; továbbá egy falu-és tanyagondnoki buszt, valamint kommunális eszközöket szerzett be az önkormányzat.

Hatalmas segítség a hajdú-bihari településeknek

Úgy gondolom, hatalmas segítség ez a kistelepülések számára, ezúton is köszönjük a kormánynak, hogy elindította ezt a konstrukciót. Mindig hasznosan tudtuk felhasználni a megítélt támogatásokat, egyebek mellett számos utunkat újítottuk fel belőle

– fogalmazott Szőllős Sándor, Bocskaikert polgármestere. Biharkeresztesi kollégájához hasonlóan megjegyezte: a pályázati célok egy felhívásban való összevonása miatt nekik is alaposan át kell gondolniuk, mire szeretnének pályázni.

A tervezés és priorizálás fázisa kezdődött el Tiszacsegén is. Szeli Zoltán polgármester elmondta, két cél van, amelyikben gondolkodnak első körben. Az egyik a temetőhöz kapcsolódik, az új parcella közvilágításának megoldása. A másik verzió ingatlanfejlesztés: ebbe belekerülne a ravatalozó tetőszerkezete, illetve – amennyiben a költségvetésbe belefér – az az önkormányzati ingatlan, amelybe később átköltözhetne a Tiszavirág Idősek Klubja

Egyelőre ezek a terveink, de még jobban meg kell vizsgáljuk a pályázati kiírást és az elvégzendő feladatokat

– hangsúlyozta a városvezető.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában