Értékelő

2024.02.17. 07:00

Vitányi István: A turizmus lehet a Bihari térség kitörési pontja

Vitányi István országgyűlési képviselő értékelte választókerülete fejlődését.  

Bekecs Sándor

Vitányi István országgyűlési képviselő értékelte a Bihari térség elmúlt évét

Forrás: Kiss Annamarie

Hajdú-Bihar 4. számú választókerülete a települések számát tekintve a „legnépesebb”, a vármegye 82 települése közül 41 ide tartozik, köztük Berettyóújfalu, mint választókerületi központ, valamint a Biharnagybajomtól Monostorpályiig és a Mikepércstől Csökmőig behatárolt terület. Vitányi István országgyűlési képviselő hírportálunk megkeresésére elmondta: nincs olyan település, amely ne lépett volna előre az elmúlt években.  

A bethleni konszolidáció időszakához tudnám hasonlítani azt a fejlődést, ami a Bihari térségben történt 2010 óta. Berettyóújfalu fejlődése Trianon után indult el igazán, amikor Csonka-Bihar vármegye székhelyévé vált, de sajnos az 1950-es évektől ez visszafordult, amikor Hajdú megyéhez csatoltak minket. Most azon dolgozunk, hogy újra megerősítsük a bihari identitástudatunkat

– hangsúlyozta a honatya.    

Jól gazdálkodtak a támogatásokkal a bihari önkormányzatok

Nagy lendületet adott a Magyar Falu Program, amely a kistelepüléses választókörzetek fejlődését szolgálja elsősorban. Vitányi István elmondta, a legtöbb települése – 41-ből 36 – a Magyar Falu Program támogatásai révén léphetett előre: bölcsődék, óvodák épültek, újultak meg; tantermekkel bővült az általános iskola Mikepércsen, amely azon kevés települések közé tartozik, ahol a tavalyi év során növekedett a lakosságszám. Sok fiatal család költözik a községbe, ezért is növekedett meg az igény a nevelési és oktatási intézményi férőhelyek bővítésére.  

A közelmúltban elkészült a kerékpárút Mikepércs és Sáránd között, így elmondható, hogy Debrecentől egészen Nagyváradig tekerhetünk bicikliutakon

 – emelte ki az országgyűlési képviselő.

bihar, vitányi istván, berettyóújfalu, fejlődés
Vitányi István országgyűlési képviselő értékelte a Bihari térség elmúlt évét 
Forrás: Kiss Annamarie

Mint felidézte, az első lépés a Nagyvárad és Berettyóújfalu közötti kerékpárút 15 évvel ezelőtti elkészítése volt, a további szakaszok kialakítása aztán 2016-ban folytatódott, elsőként a Derecske és Tépe közötti, majd a Tépe és Berettyóújfalu közötti szakaszok készültek el. Ezt követte a Debrecen és Mikepércs közötti bicikliút, illetve a Derecske belterülettől a Csemetekertig tartó rész.  

– Számtalan út is megújult, több településen – mint Biharkeresztesen vagy Szentpéterszegen – teljes a szilárd burkolatú úttal való lefedettség. TOP Pluszos forrásból további bel- és külterületi utak készülnek el a választókörzetben. Úgy gondolom, jól hasznosították a települések az ide érkező támogatásokat – jegyezte meg.  

Tervezés alatt Berettyóújfalu nyugati elkerülőútja

– Véleményem szerint infrastruktúra szempontjából felkészültünk a jövőre. Az autópálya nagy könnyebbséget jelent a térségbe érkezőknek. Tervezés alatt a 47-es Békéscsaba és Debrecen közötti szakaszának kétszer kétsávosra való bővítése, illetve lassan Püspökladányba, majd onnan Berettyóújfaluba ér az M4-es építése – sorolta a honatya. Mindemellett tervezés alatt van, forrásra vár a berettyóújfalui nyugati elkerülő mintegy 13 kilométeres szakasza.  

Továbbá van egy álmunk, amely szerepelt Lázár János építési és közlekedési miniszter korábban, Debrecenben tett ígéretei között: vasútvonal építés Berettyóújfalu és Derecske között, tehát egy közvetlen vasúti összeköttetés Debrecennel. Ezáltal visszaállna a közvetlen vasúti kapcsolat Nagyvárad és Debrecen között, ezt a koncepciót a miniszter mellett Debrecen polgármestere, valamint az érintett térség polgármesterei is támogatják. Jelentős előrelépést hozott a közelmúltban befejeződött Püspökladány és a határállomás közötti vasútvonal villamosítása

 – osztotta meg Vitányi István.  

bihar, vitányi stván, berettyóújfalu, fejlődés
Jelentős előrelépést hozott a közelmúltban befejeződött Püspökladány és a határállomás közötti vasútvonal villamosítása
Forrás: Napló-archív

A turizmus erősíthetné Berettyóújfalut és térségét  

Az országgyűlési képviselő szerint a térség egyik kitörési pontja a turizmus lehet. Ezen cél érdekében valósult meg néhány éve a zsákai Rhédey-kastély felújítása, valamint tervben van a nagykereki Bocskai Várkastély rekonstrukciója.  

A tavalyi évben átadták a berettyóújfalui Bihar Termálliget Strand és Termálfürdő felújított és kibővített fürdőkomplexumát, amely a gyógyászati berendezésekkel együtt 3,5 milliárd forintba került. A létesítményben fedett uszoda, valamint hamarosan teljes gyógyászati kezelést kínáló szolgáltatás várja a betegeket. A tervek között szerepel egy legalább 50 szobás szálloda építése Berettyóújfaluban, illetve egy tanuszoda kialakítása Komádiban, amellyel Derecske már rendelkezik.

bihar, vitányi stván, berettyóújfalu, fejlődés
Három és fél milliárdból újult meg a berettyóújfalui strand
Forrás: Napló-archív

Mindezen fejlesztésekkel szeretnénk elérni azt, hogy nemcsak átutaznának a térségen a távolabbról érkezők, hanem el is töltenének itt néhány napot

– tette hozzá.

– Az a nagyarányú iparfejlesztés, amely Debrecent érinti, reményeink szerint választókörzetünket is eléri. Biharkeresztesen már a meglévő ipari parkban több milliárd forintból létesített üzem működik, míg Komádiban elkészült a teljes közművesítéssel rendelkező ipari park. Berettyóújfalu is készül a meglévő mellé egy újabb ipari park közművesítésére, melyhez több mint 600 millió forint uniós támogatást nyert a település – emelte ki Vitányi István. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában