Látványos az előrehaladás

2024.04.10. 16:23

Szinte rá sem lehet ismerni: kívülről-belülről megmutatták a felújítás alatt álló Vértessy-kúriát

Az épületről Papp László polgármester osztott meg friss képeket.

Haon.hu

A Vértessy-kúriába látogatott Papp László polgármester

Forrás: Facebook / Papp László

Fotókat posztolt szerdán Papp László Debrecen egyetlen kastélya, a felújítás alatt álló Vértessy-kúria mostani kinézetéről. A polgármester maga is kilátogatott a műemléki védettség alatt álló épülethez, amelyre szinte rá sem ismerni, annyit változott a munka megkezdése előtti állapothoz képest.

Szerdai Facebook-posztjában Papp László leszögezte, az önkormányzat sokat tett a város ikonikus épületeinek megújításáért, mint például a Csokonai Színház, a Régi Városháza, vagy a Borsos-villa. „Rendkívül tiszteletre méltó, hogy a magántulajdonban lévő Vértessy-kúria tekintetében a tulajdonos jelentős értékmentő munkát végez. A város építészeti örökségét képző Vértessy-kúria megújul és néhány hónap múlva már Debrecen életének fontos részévé válik újra ez a csodálatos épület” – tette hozzá a városvezető, gratulálva a tulajdonos Szabó családnak. Papp László hozzátette: a jövőben törekednek majd az együttműködésre.

Ahogy az korábbi cikkünkben is olvasható, a rekonstrukció 2022 végén kezdődött meg. A tetőszerkezetet sikerült olyan állapotba visszaállítani, ahogy annak idején megalkották, a földszinti rendezvényhelyiségeket kiegészítve a tetőtérben pedig speciális alátámasztásokkal egy további egybefüggő, körülbelül 400 négyzetméteres rendezvényteret alakítottak ki.

A kúria romantikus stílusban épült, de azt nem lehet tudni, hogy pontosan mikor, de 1842-ben már teljesen berendezve állt. Később a kastély Zichermann Ignác, majd Balogh Mihály városi főmérnök, aztán pedig a Vértessy család tulajdonába került.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában