Az élhetőbb jövőért

2022.11.09. 17:15

A földbe kerültek a debreceni véderdő első fái – Fotókkal, videóval

Közösségi eseménnyel vette kezdetét a cívisváros egyedülálló programja szerdán.

Forrás: Kiss Annamarie

Ahogy arról korábban beszámoltunk, négy területen alakítanak ki véderdőket Debrecenben a levegőminőség javítására, több mint 100 millió forintból.

A Tócóvölgy közelében 7700 négyzetméternyi elegyes juharos teszi majd élhetőbbé a cívisvárosiak mindennapjait, ott 6160 erdészeti facsemetét ültetnek el, a Vincellér utcán ugyancsak e fajtából helyeznek a földbe 13 ezer 840-et, több mint 17 ezer négyzetméteren. A Vezér utcán és a Vértessy-kúriánál kifejlett kis fák telepítésével juttatják friss levegőhöz a lakókat, előbbinél 36 oszlopos tölgy és hárs tölt be zajvédelmi funkciót is, utóbbinál 689 hárs és szil járul hozzá a mikroklíma kellemesebbé tételéhez.

A projekt eredményeként évtizedek múlva ezek a véderdők évente 95 tonna port és 76 tonna szén-dioxidot lesznek képesek megkötni; 16 ezer gépjármű környezetre gyakorolt hatását tudják tompítani; továbbá naponta 80 ezer ember számára elegendő oxigént termelni.

Ásót, kapát, lapátot ragadtak

A szeptember közepén tartott sajtótájékoztatón elhangzottak szerint idén ősszel mind a négy helyszínen elültetik a fákat.

A projekt első lépését szerda délután lépték meg, ugyanis a Vértessy-kúria mögötti területen elültették az első fákat.

Az eseményt a lakosság előtt is meghirdette a Zöld Munkacsoport, így közösségi eseménnyel vehette kezdetét Debrecen egyedülálló véderdő telepítési programja. A szerda délutáni naplementében kapát, ásót, lapátot ragadtak a cívisek, hogy évtizedek múlva büszkén mondhassák el: tettek azért, hogy a városban jobb, tisztább levegő legyen.

Debrecen nagyon sokat változott az elmúlt évtizedekben, a gépjárműforgalom egyre nagyobb terhelést jelent a város számára. Elmondható, hogy a '90-es évekhez képest mintegy megduplázódott a gépjárművek mennyisége Debrecenben, és érzékelhető a régióból, a megyeszékhely agglomerációjából érkező forgalom növekedése is. Emellett a gazdaságélénkítő folyamatok is folyamatos kihívást jelentenek a város vezetésének. Papp László, a város polgármestere arra hívta fel a figyelmet a közös faültetésen, hogy a fenntartható folyamatok alapjait most kell megteremteni. Köszönetet mondott a Future of Debrecen, a Zöld Munkacsoport valamennyi lelkes támogatójának, aktivistájának, közreműködőjének azért, hogy szakmai segítséget nyújtanak az elképzeléseik megvalósításához.

Jó tanácsokkal, ötletekkel, javaslatokkal segítik azt a folyamatot, amely mindannyiunk számára fontos, hogy ez a város fenntarthatóan működőképes legyen, és gyermekeink, unokáink egy hasonlóan zöld Debrecent tudjanak átvenni, mint amit mi vettünk át a szüleinktől, elődeinktől

– hangsúlyozta a program jelentőségét a polgármester.

Forrás: Kiss Annamarie

Tervezik a második ütemet

Debrecenben található az ország első természetvédelmi övezete, a Nagyerdő. Papp László rámutatott: az egyik legnagyobb erdősültséggel rendelkező városa az országnak Debrecen, és ez olyan érték, amelyet mindenképpen őrizni kell. – Ennek nagyon fontos eleme, hogy a Civaqua-program végre kivitelezés alatt áll, a rendszer jövőre már eléri a város felszíni vízrendszerét. Ennek kiépítésén már most dolgozik a kivitelező – részletezte a város első embere, és hozzátette, a program második ütemének terveiről már egyeztetett az Országos Vízügyi Főfelügyelőség vezetésével.

A Vértessy-kastély mögötti területen szerdán mintegy száz fát ültettek el, de nem csak ennyi, összesen 725 kis fa kerül majd a földbe.

Az eseményen Balázs Ákos emlékeztetett: a véderdők helyének kijelölésén szakemberek dolgoztak. Az alpolgármester megköszönte a munkájukat, továbbá valamennyi projektben résztvevő támogatását.

Valódi összefogás jött létre, és megígérjük, hogy ezt a munkát folytatni is fogjuk

– mondta.

A következő lépés pedig, hogy azokat a mezővédő erdősávokat, melyek régen Debrecen körül húzódtak, feltérképezik és megpróbáljuk visszaállítani. 

BBI

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában