Kulturált ember nem szemetel, a többieknek pedig tilos!

2024.03.30. 07:05

Több mint száztízen csatlakoztak az ebesi polgárőrök hulladékgyűjtéséhez

Szemétszedő akciót szervezett a Hajdú-Bihar Vármegyei Polgárőr Szövetség támogatásával az Ebesi Polgárőr egyesület a napokban.

Bekecs Sándor

Rengeteg szemét gyűlt össze

Forrás: Ebesi Polgárőr Egyesület-archív

Ezzel az akcióval csatlakozott a vármegye polgárőrsége az Országos Polgárőr Szövetség által meghirdetett illegális hulladéklerakó helyek felderítésére indított szakmai programhoz.

– Az Ebesi Polgárőr Egyesületnél immár 16 éves hagyomány ez a környezetvédelmi program. Nagy örömünkre 113 fő részvételével sikerült a legfertőzöttebb területeket is felszámolni vagy gyéríteni. Lelkes önkénteseink az illegális lerakóhelyekről mintegy 22 köbméter szemetet gyűjtöttek össze, többnyire Ebes külterületeiről – tájékoztatott Sós Barnabás és Balogh András. A szervezők kifejezték, a szemétlerakók és az eldobált hulladék mennyiségének csökkentése legtöbbször szélmalomharc, minden évben képződnek hulladékszigetek.

hulladék, szemét, szemétszedés, ebes
A szemétszedő akcióban több mint százan vettek részt
Forrás: Ebesi Polgárőr Egyesület-archív

Népes támogatói tábor állt az akció mellé

– A vadkamerák kihelyezése mellett fontos lenne a felelőtlenül szemetelők figyelmét felhívni a környezeti veszélyre és törvénysértő cselekedetüket jelenteni a hivatalnak és hatóságoknak, erre ad most lehetőséget az illegális hulladéklerakó helyek felderítésére indított szakmai program – emelték ki a szervezők.  

Köszönetüket fejezték ki minden lelkes környezetvédőnek, akik munkájukkal segítették az akciójukat, szorgalmukkal, lelkesedésükkel példát mutattak. Az önkéntes akciót támogatta továbbá az Ebesi Aranyfácán Vadásztársaság, amely mintegy 10 köbméter autóalkatrészektől, építési hulladéktól, használt bútoroktól szabadították meg a természetet. A szervezésben szállításban továbbá közreműködött az ebesi önkormányzat, a Községgondozási Kft. és az AKSD.

– Köszönjük a gyűjtőzsákokat a Cívis Clean Kft-nek, illetve a szendvicseket, teát a Benedek Elek Óvodának és az Arany Oroszlán Étteremnek – fejezték ki a szervezők. Az akcióhoz csatlakoztak továbbá hajdúszoboszlói önkéntesek is, így az Ebes és Hajdúszoboszló közötti kerékpárút melletti területet is nagy mennyiségű hulladéktól szabadították meg. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában