Közgyűlés

2024.02.22. 17:00

Soha nem látott büdzsével gazdálkodhat Debrecen 2024-ben

Idén sem marad el a Debreceni Virágkarnevál és még a Deszka Fesztivál is visszatér. Az útfejlesztések, a környezetvédelem és az innováció területén sem adja lejjebb Debrecen 2024-ben.

Bekecs Sándor

Fokozatosan fejlődik Debrecen

Forrás: Illusztráció / Napló-archív

Elfogadta az önkormányzati képviselő-testület Debrecen 2024. évi költségvetését a csütörtöki ülésén.

Huszonhárom utca kap szilárd burkolatú aszfaltot Debrecenben, további huszonhat szakaszon nagyfelületű aszfaltozásokat végez idén az önkormányzat. Újraindul a panelprogram, amelyen homlokzatok és födémek hőszigetelésére, nyílászárócserére és liftek energiamegtakarítást eredményező cseréjére, felújítására pályázhatnak a lakóközösségek. Mindezek mellett újabb tízezer fa elültetését célzó programot indít a város, immár gyümölcsfákkal színesítve a palettát, de az okos megoldásokban szintén előre lép Debrecen: folytatódik a közvilágítási lámpák korszerűsítése, a forgalmi jelzőlámpák ledesítése és az intelligens városirányítási központ kialakítása is.  

Az elmúlt két hét alatt, több alkalommal adtunk hírt Debrecen költségvetési-tervezetének részleteiről, a város alpolgármesterei, önkormányzati képviselői ismertették a főbb számokat, a tervezett intézkedéseket. 

Papp László polgármester az idei büdzsé céljainak bemutatása során hangsúlyozta, Debrecen intenzívebben mozdul a fejlesztések irányába; Barcsa Lajos alpolgármester kiemelte, tíz év alatt több mint háromszorosára nőttek Debrecen adóbevételei, melynek köszönhetően további jóléti intézkedéseket – mint például a 14 éven aluliak ingyenes utazása – hozhatnak a debreceniek mindennapjaiba. 

Balázs Ákos alpolgármester úgy fogalmazott: az idei költségvetés a Zöld Kódex szolgálatában áll, Debrecen úgy fejlődik, hogy közben vigyáz az emberek egészségére és környezetének természeti értékeire.

Rekordévet zárt Debrecen

Puskás István alpolgármester többek között arról beszélt, hogy a kulturális területekre tervezett idei magasabb összegnek köszönhetően az eddig megszokott rendezvények mellett lesznek új programok, illetve visszatérő kedvencek is. Széles Diána alpolgármester a Gondoskodó Város intézményrendszerének idei működése mellett beszélt arról is: rekordévet zárt 2023-ban Debrecen a vendégéjszakák számában. Papp Viktor, a debreceni közgyűlés Fidesz-KDNP frakciójának vezetője pedig az ez évi útfejlesztéseket részletezte. A kapcsolódó előterjesztést február 22-i ülésén tárgyalta Debrecen közgyűlése.

– Egy költségvetés akkor jó, ha egyszerre szolgál stratégiai célokat és jelent megoldást a város polgárainak problémáira – fogalmazott Papp László. A város polgármestere a napirendi pont ismertetése során kiemelte: a Debrecenben tanuló diákok ingyenes utazását biztosító rendszerbe eddig több mint 7 ezer diák regisztrált február eleje óta.

Idén már elindul a Környezeti Ellenőrző Rendszer

Papp László a költségvetés ismertetése során kiemelte többek között, tíz év alatt három és félszeresésére, öt év alatt a duplájára nőtt az iparűzési adóbevétel, amely lehetőséget még magasabb színvonalú jóléti intézkedések elindítására. 

2022-ről 2023-ra 18 milliárd forintról 28,7 milliárd forint fölé ugrottak az adóbevételeink. Ez több mint ötven százalék. Ilyen mértékben a magyar gazdaság sem növekedett 

– húzta alá a városvezető.

Gondola Zsolt Zoárd (Civil Fórum Debrecen) egyebek mellett arról érdeklődött, mennyi munkahely létrehozását jelenti a KKV-park kialakítása, valamint milyen módon jelent kontrollt a Környezeti Ellenőrző Rendszer (KER). Papp László az előzőre reagálva elmondta, a Déli Gazdasági Övezetbe tervezett parkba települő vállalkozások 256 munkahely létrejöttét jelezték előre. – A KER a város meghatározott pontjain vizsgálja a levegő, a víz, a talaj, a zajszennyezés és a biodiverzitás változásait. A tervek szerint idén kiépül a rendszer, amellyel egy alapállapotot fel tudunk mérni. A működtetés során a Debreceni Egyetemmel és az illetékes környezetvédelmi hatóságokkal működünk együtt. Ha a rendszer elváltozást észlel, azt azonnal jelzi a hatóságok felé, akik megteszik a szükséges intézkedéseket – válaszolt a polgármester. 

Balázs Ákos hozzátette, 16 mérőállomást alakítanak ki, amely a nap 24 órájában szolgáltat adatokat. A működését mesterséges intelligencia is támogatja.

Fokozatosan fejlődik Debrecen

– Debrecen gazdasági erősödésének egyik alapja, hogy nemzetközi oktatási rendszerrel is rendelkezzen, tehát a város tudjon biztosítani, olyan oktatási feltételeket, amelyek a külföldi befektetők számára is megfelelő – mondta Papp László arra a képviselői feltevésre, miért szükséges a Debreceni Nemzetközi Iskola támogatása.

Barcsa Lajos az iparűzési adó folyamatos emelkedésével kapcsolatban elmondta, a számok az bizonyítják, hogy Debrecen gazdaságpolitikája jó irányban halad, de még nem ért a végére. – Ezt több év alatt értük el, így egyértelmű, hogy a Déli Gazdasági Övezet kialakítása sem egy év alatt történik meg, ezért szerepel minden évben a költségvetésben. Ez a fokozatos fejlődés jelenti az alapját annak, hogy minden évben egyre többet tudunk a debreceniek jólétére fordítani – fogalmazott.

A Gondoskodó Város program soha nem látott büdzsével, több mint 14 milliárd forintból gazdálkodhat, amelynek részeként 2100 dolgozónak tudjuk a bérét növelni. Lehet bármilyen infrastrukturális fejlesztés, ha nincsenek megfelelő szakemberek 

– mondta Széles Diána. Debrecen idei költségvetését a közgyűlés többsége elfogadta, az ellenzék pártok képviselői azonban nemmel szavaztak.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában