Közgyűlés

2024.02.22. 09:28

Debrecen támogatja a 4-es főút fejlesztését

Akár 110 kilométer per órás sebességgel is mehetünk majd Debrecen és Hajdúszoboszló között.

Bekecs Sándor

Fontos fejlesztése lesz a nagy forgalmú út szélesítése

Forrás: Illusztráció: Napló-archív

A közelmúltban elkészült telepítési tanulmányterv szerint folyamatos fizikai elválasztással építenék meg a 4-es főút Debrecen–Hajdúszoboszló szakaszának bővítését. A tanulmányterv szerint kétszer kétsávos, leállósáv nélküli, szűkített padkájú út épülne. A cél az, hogy minél nagyobb részen lehessen 110 kilométeres sebességgel haladni.

Mivel a Határ út és az M35-ös sztráda környezetében a korábbi években megtörtént a 4-es főút bővítése, ezért a négysávosítás 12,1 kilométeren történne a debreceni István úti körforgalomtól a hajdúszoboszlói keleti elkerülő csomópontjáig. A bővítés érdekében módosította településrendezési eszközeit Debrecen közgyűlése a február 22-i ülésén.

Gábor István főépítész a kapcsolódó előterjesztésben arról tájékoztatta a közgyűlést, hogy befejeződött a Debrecen településszerkezeti tervének és helyi építési szabályzatának módosítása, mely a 4-es főút Hajdúszoboszló és Debrecen közötti szakaszának négysávosításával összefüggésben egy adott területrészt érint (Debrecen közigazgatási határ – dűlőút – M35 autópálya – dűlőút – Határ út – dűlőút – belterülethatár – tervezett gyűjtőút – Vincellér utca – István út – 100-as számú vasútvonal által határolt terület). A módosítást az Építési és Közlekedési Minisztérium, mint célmegvalósító és az UVATERV Út-, Vasúttervező Zrt., mint költségviselő kezdeményezte. A projektet a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásnak minősítette.

Nem érkezett észrevétel a tervhez

A fenti területrészt érintően a településrendezési eszközöknek a 2x2 forgalmi sávos, leállósáv nélküli, szűkített padkájú és folyamatos fizikai elválasztású közút területbiztosításához szükséges módosítása volt a rendezési feladat. Ennek célja egyrészt az Ebes–Debrecen közigazgatási határtól az István úti csomópontig terjedően a közlekedési területek többlet területi igényének rögzítése, másrészt az érintett területek más övezetbe történő átsorolása.

A fenti módosításokhoz kapcsolódóan egyszerűsített véleményezési eljárást folytattak le. A megkeresett szervek közül egyik sem tartotta olyan jelentősnek a módosításokat, mely a környezeti vizsgálat lefolytatását, elkészítését indokolttá tenné.

A településrendezési eszközök tervezetét tartalmazó dokumentációval kapcsolatban 2023. december 22-től 2024. január 6-ig lehetett véleményt nyilvánítani, észrevételt tenni elektronikusan az E-TÉR felületén. A lakossági fórum keretében, melyet szintén elektronikus úton folytattak le, 2023. december 23. és 2024. január 3. közötti időszakban írásban lehetett véleményt nyilvánítani, észrevételt tenni. Ezen időszak alatt a lakossági fórum kapcsán partneri észrevétel nem érkezett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában