Debreceni Egyetem

2024.02.23. 17:30

Az együttműködés fontosságáról beszéltek a gazdasági évindító partnertalálkozón Debrecenben – fotókkal

A Debreceni Egyetem fejlesztési stratégiája, programja megegyezik a város jövőbeli elképzeléseivel – emelte ki Papp László a gazdasági évindító partnertalálkozón.

Nagy Emese

Kossa György, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke is felszólalt

Forrás: Czinege Melinda

Nyolcadik alkalommal rendezték meg a Debreceni Egyetemen a gazdasági évindító partnertalálkozót pénteken, az intézmény aulájában. Az intézmény vezetői, dékánjai és oktatói mellett a meghívottak között voltak az egyetem vállalati partnereinek képviselői, az intézménnyel együttműködő szervezetek tagjai, az oktatási és képzési területen meglévő partnereik, illetve az egyetemi tulajdonban lévő vállalatok vezetői is.

Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora köszöntőjében kiemelte, a mostani alkalom már sokkal több, mint egy találkozó. 

Az elmúlt években nagyon sok minden történt, és tulajdonképpen azt tettük az egyetemmel, amit a kormány tett az országgal: iparosítottuk azt 

– jegyezte meg, mindemellett az együttműködés fontosságát emelte ki – itt elsőként megemlítve a debreceni önkormányzatot.

Magyarország második fővárosa Debrecen

– Nagyon jó érzés mindig belépnem ebbe a terembe, ugyanis több történelmi eseménynek a központi helyszínéül szolgált: miniszterelnöki találkozó, jelentős konferenciák – mondta Papp László polgármester beszédében. Hozzátette, a győzelem mindig ott van, ahol egyetértés uralkodik. 

 Debrecen Papp László haon
Papp László polgármester
Forrás: Czinege Melinda

– A Debreceni Egyetem a városban olyan jövőképet tud felvázolni az itt és a régióban élőknek, amely szerintem nemzetközi szinten is egyedülálló. Debrecen számára a 2024-es év rendkívül fontos lesz, abban kell gondolkodnunk, hogy a jövőben is fennmaradjon ez a kitűnő együttműködés a város és az egyetem között. Az elmúlt néhány esztendő történései egyértelműen azt mutatják, hogy a közös gondolkodás, jövőtervezés lehet a záloga a város sikerének. Településünk az elmúlt tíz évben egy nagyon érdekes változáson ment keresztül, a gazdasága sokszorosára növekedett: ez annak köszönhető, hogy együtt voltunk képesek gondolkodni a Debreceni Egyetemmel, és a helyi nagy fenntartó rendszerekkel. 

Nagyon megnyugtató számomra, hogy az intézmény saját fejlesztési stratégiája, programja teljes mértékben kompatibilis a város jövőbeli elképzeléseivel. Olyan új képzési formák indultak el az egyetemen, amelyek hajtóerőt jelentenek a városunkban zajló folyamatok kapcsán. Nem véletlenül tekintünk ma már Debrecenre úgy, mint az ország második fővárosára; a fejlődés folyamatos, ami a jövőben is így lesz. Hiszem azt, a 2024-es évet is nagyon sikeresen tudjuk majd abszolválni

 – húzta alá Papp László.

A magyar gazdaság és nemzet érdekeit szolgálja

– Jó itt lenni, megérkezni Debrecenbe, mert a debreceni modell működik – jelentette ki Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkára. Mint mondta, azért működik, mert összekapcsolódott az egyetem, a város, a térség, a gazdasági szereplők. 

Ez a helyi modell az, amelyik megvalósította azt az új megújult felsőoktatást, amely egyszerre autonóm, a magyar gazdaság és nemzet érdekeit szolgálja, és ugyanúgy rugalmas és versenyképes; ami együtt nem más, mint a magyar nemzet és gazdaság szuverenitását biztosító, a magyar nemzet és gazdaság jövőképességét, szuverenitását biztosító egyetem

 – fűzte hozzá.

Debrecen Bács Zoltán haon
Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja
Forrás: Czinege Melinda

– Az egyetemek nem egyformák, ezért a kezelésük sem lehet azonos. Eltérő a történelmük, a környezetük, a kapcsolatrendszerük, a humán erőforrásuk, a belső kultúrájuk, továbbá különböző szinten kutatnak, fejlesztenek és foglalkoznak társadalmi ügyekkel – fogalmazott Gazdasági tények és tervek a Debreceni Egyetemen címmel tartott előadásában Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja.

Mint elmondta, a világon megközelítőleg 28 ezer egyetem van, a debreceni minden ranglistán felkerült a világ legjobbjai közé. 2023-ban 31 ezer hallgatóból 7 ezer 400 volt külföldi, és mintegy 1300 a doktori hallgatók száma. – Kevés része van a világnak, ahonnan nem érkeztek még ide diákok. Intézményünkben 2005 óta folyamatosan nő a nálunk tanuló hallgatók összlétszáma – fűzte hozzá.

Hangsúlyozta: az egyetem gazdálkodási rendszerének egyik fő alapszabálya, hogy minden bevételt és minden közvetlen kiadást annál a tevékenységnél, szervezetnél kell kimutatni, ahol ténylegesen felmerült, vagy amely megtermelte. A kancellár az egyetem számos informatikai újításai között kiemelte a SAP Kompetencia Központot; úgy fogalmazott, a 2023-as 200/197 pont eredménnyel nemzetközi szinten is a felső 25 százalékban  van az egyetem SAP támogató központja. – A magyar felsőoktatás legnagyobb portálcsaládja (259 weboldal, 34 saját fejlesztésű egyedi alkalmazás) az unideb.hu, aminek az elmúlt egy évben 1,9 millió felhasználója volt. Naponta közel 10 ezer felhasználó fordul meg az oldalon – tudatta. Megjegyezte, az intézmény évi több mint 30 ezer sajtómegjelenéssel büszkélkedhet.

Debrecen Hankó Balázs haon
Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkára
Forrás: Czinege Melinda

Ezek a fő beruházások

Bács Zoltán az eseményen azokról a beruházásokról is szót ejtett, amiket az elmúlt egy évben átadtak: megújult a Dóczy utcai sportcampus, befejeződtek a felújítási munkálatok a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnázium és Általános Iskolájában, modern belső teret kapott a Balásházy János Gyakorló Technikuma, Gimnáziuma és Kollégiuma, elkészült az új Pilot Kutatólaboratórium. Több mint tizenegy milliárd forintból épült az új komplexuma, és elkészült a Vezér utcai innovációs parkjában az intézmény Nemzeti Gyártó-Kutató-Oktató Középüzeme és a Gyógyszertudományi Kar háromszintes, mintegy 200 helyiségből álló, hétezer négyzetméter alapterületű épülete. Átadták a korszerűsített (hibridműtő) műtőt a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Fül- Orr- Gégészeti és Fej- Nyaksebészeti Klinikán. Továbbá új, modern, magas színvonalú ellátóhellyel gazdagodott az egyetem Klinikai Központja: a gyermekvállalás sikertelenségével küzdő pároknak nyújt segítséget a szeptemberben elkészült debreceni Meddőségi Központ.

Arról is beszélt a kancellár, milyen beruházások vannak tervezés alatt, illetve folyamatban, vagy forrásra várva: a Forest Center (betegirányító központ), Sportinnovációs Központ második része, az elméleti tömb energetikai és homlokzati felújítása (orvosképzésben), az Unigreen Hotel felépítése.

Kossa György, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke köszöntő beszédében kifejtette, kollégáival büszkén végzik a mindennapi feladatokat a Debreceni Egyetem falain belül. 

Együtt rengeteg mindenre képesek vagyunk. Közös összefogással – integrált rendszert működtetve – komoly nemzetközi sikereket lehet elérni.

 Indulásunkkor két csapás ért minket, a koronavírus-járvány, majd az orosz–ukrán konfliktusból fakadó energiaválság. Ebben az időszakban is nagyon sok segítséget kaptunk a magyar kormánytól – nyomatékosított Kossa György, megjegyezve, továbbra is az a cél, hogy a Debreceni Egyetem hazánk legjobb egyetemévé, Kelet-Közép-Európa egyik legjobb felsőoktatási intézményévé váljon.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában