Hagyomány

2024.02.03. 20:40

Búcsúztatják a telet, a lángok is felcsaptak Balmazújvároson – fotókkal, videóval

Megtelt a tánctér, az ünneplők ettek, ittak, táncoltak, énekeltek.

Horváth Péter

Sokan ötletes jelmezekbe bújtak Balmazújvároson

Forrás: Kiss Annamarie

Szombaton egész délutános programkavalkáddal búcsúztatta a telet Balmazújváros. A sűrű délutánt 14 órától a kézműves játszóház nyitotta, ahol busómaszkokat készíthettek a gyerekek. Ezt követően a Kadarcs Hagyományőrző Egyesület interaktív műsora következett. Az előadott darab Konc király és Cibere vajda története volt, jó hangulatban és énekszó közepette dolgozták fel azt az ott lévő gyerekekkel. 

Az előadás közben, vagy végére már azok is megérkeztek, akik későn keltek ma, az összegyűlt tömeg négy óra felé már izgatottan várta a maskarádés felvonulást. 

Kereplőkkel, és más zajt keltő eszközökkel felfegyverkezve, valamint jelmezt öltve gyűltek már az emberek. Itt persze vissza-vissza köszöntek a kora délután készített, félelmetes maszkok is. A programban résztvevő egyesületeken és néptáncegyüttesen kívül érdeklődők is szép számmal érkeztek, sok családot láthattunk a gyermekek számára is izgalmas, aktív kikapcsolódást ígérő programon. Az ünneplő tömeg végül kicsivel fél 4 után indult el a művelődési központtól, és a Dózsa György, a Bocskai, valamint a Szoboszlói utat is végigjárva, végül visszatért a művelődési központ előtti térre. Ekkora természetesen a máglya, valamint az „égetnivaló” kiszebábu is a helyére került.

Táncokat is tanulhattak

A teret újra megtöltötték élettel, felsírt a hegedű, felcsendült a muzsikaszó, a tűz köré gyűltek az emberek. Elkezdték körbetáncolni, miközben pattogott a parázs és a lenyugvó nap sugarai szépen visszavonultak a térről. A kiszebábuval együtt természetesen a hagyomány szerint elhelyezett gondűző cédulák sokasága is a tűz martalékává vált, majd a tömeg egy szórakoztató műsorszám után a színházterem auláját vette célba, ahol már behangolva várta őket a Bakator zenekar. 

A érmihályfalvi Nyíló Akác Néptáncegyüttes bemutatója után téltemető játék következett, majd egy újabb humoros programelem részeként átadták a Vándorkereplő-díjat a rendezvény legötletesebb jelmezesének. 

Jeremiás Kincső és Jeremiás Balázs tánctanítása nyomán újra megtöltötték a táncteret; az est további részén önfeledt mulatással, népi rigmusokkal és jó talpalávalóval adták a tél tudtára, nincsen már keresnivalója ’Újvároson.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában