Szociális gondoskodás

2024.02.23. 15:18

Egy bántalmazási eset is nagyon sok – vélik a debreceni szakemberek

Összefogással segítik a nehéz helyzetben lévő családokat.

Kosztin Éva

Orosz Ibolya Aurélia intézményvezető beszélt a részletekről

Forrás: Kiss Annamarie

– Nem könnyű ma a családok sorsa Magyarországon, sokaknak van mentorálásra szükségük. A rendszer segít, de fontos tudatosítani, hogy alapvetően a szülőknek kell gondoskodniuk a gyerekekről – hangsúlyozta Széles Diána alpolgármester köszöntőjében február 23-án, a DMJV Család- és Gyermekjóléti Központ Thomas Mann utcai központjában, ahol a szervezet az éves értékelő észlelő- és jelzőrendszeri szakmai tanácskozását tartotta. Az alpolgármester elmondta, sok megrázó esettel lehet találkozni, de a jelzőrendszernek köszönhetően még időben lehet lépni, mivel Debrecenben a születéstől kezdődően figyelemmel követik a gyerekeket. 

– Azért dolgozik a város, hogy a debreceni gyerekek biztonságban legyenek, a szövetségeteket kérem ebben a törekvésünkben – fogalmazta meg kérését a megjelentek felé Széles Diána.

– Nem mondom, hogy ma konkrét megoldásokkal és receptekkel a kezünkben távozunk, de hiszem, hogy az együtt gondolkodásnak lesz eredménye. Nem állunk meg itt a mai nap végén, csak rajtunk múlik, mit érünk el, de idő kell – kezdte beszédét Orosz Ibolya Aurélia, a DMJV Család- és Gyermekjóléti Központ intézményvezetője. Tavalyi tevékenységekről, illetve a Héra Egyesület és a Forrás Lelki Segítők Egyesület munkájáról prezentációban számolt be a résztvevőknek. 2023 eredményei közül kiemelte, hogy hozzájuk került az átmeneti gondozás szakmai egysége, ami nagy segítséget jelent abban, hogy intézményen belül oldják meg a problémákat. 

Nehéz élethelyzetben lévő családok érkeznek az átmeneti otthonba, most látjuk, hol vannak életvezetési hiányosságok. A gondozók így el tudják látni őket tanácsokkal; 2023-ban 12 családnak segítettek abban, hogy ne intézményről intézményre vándoroljanak, hanem álljanak a saját lábukra. Aki elhagyta az átmeneti otthont, mindenki vagy albérletbe költözött, vagy a saját családjához

 – tájékoztatott az intézményvezető.

Debrecen haon Széles DIána
Széles Diána alpolgármester köszöntötte a résztvevőket
Forrás: Kiss Annamarie, Molnár Péter

A problémás területek

Hozzátette, együttműködésükkel nagyban támogatta őket a Debreceni Karitatív Testület, melynek munkatársai prevenciós eszközöket biztosítottak és foglalkozásokat tartottak, illetve a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet (DAEFI), akik házhoz vitték a tornát, és előadásokban beszéltek a családoknak az egészség témaköréről.

Orosz Ibolya Aurélia arról is tájékoztatott, mik voltak a jelzőrendszer megszólalásának legfőbb okai.

 Gyermeknevelési probléma, megélhetési és lakhatási nehézség, családi-kapcsolati konfliktus, kortársak közötti konfliktus, kortárs bántalmazása

 – sorolta, majd megjegyezte, hogy a kortársak közötti konfliktus eddig nem szerepelt az első tíz között, nagyon megugrott az esetek száma. – Bántalmazás esetén egy is nagyon sok – tette hozzá.

Az intézményvezető ismertette, hogy a szolgáltatásaikat hányan vették tavaly igénybe. A legmagasabb az óvodai és iskolai segítő tevékenység volt, 9 ezer 61 esetben nyújtottak ellátást. Orosz Ibolya Aurélia kiemelte, hogy minden pedagógiai intézményben elérhető az ügyeleti telefonszámuk. – 38 ezer 400 gyerek tanul Debrecenben és mind elér bennünket. A jelzőrendszer jól működik – összegezte.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában