Közgyűlés

2024.02.16. 13:06

A halápi szervizút és a gyepmesteri telep is napirenden lesz

Számos területet érintően kell módosítani a helyi településrendezési eszközöket.

Szőke Tímea

Bővíteni szükséges az önkormányzat ebrendészeti telepét

Forrás: Illusztráció: MW-archív

Településrendezési eszközök kapcsán kell majd döntéseket hozniuk a debreceni önkormányzati képviselőknek különböző területeket érintően a februári közgyűlésen.

Szikigyakor területén a Külső Sámsoni út mentén a főút déli oldalán tervezett szervizút területét kell biztosítani, míg Halápon a Külső Vámospércsi út mentén, a főút déli oldalán megvalósult szervizút területének a településrendezési eszközökben történő rögzítése szükséges.

Az előterjesztő, Gábor István főépítész megjegyzi, hogy a „471. számú főút, Hajdú-Bihar megyei szakasz fejlesztése” és a „48. számú főút, Debrecen és Nyírábrány, országhatár szakasz fejlesztése”  projekteket a Kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította.

Öt területrészt érintően módosíthatják a képviselők a helyi építési szabályzatot is. A Bajcsy-Zsilinszky utca – Piac utca – Simonffy utca – Kápolnási utca által határolt területen a Bajcsy-Zsilinszky utca 16-18. szám alatti ingatlanokat érintően, lakóépület építésére vonatkozó tervezési koncepcióban foglaltak megvalósíthatósága a cél. 

A Szalonka utca környékén, a Rákóczi utca – Leány utca – Kölcsey utca – Csapó utca által határolt területen, a Tücsök utca – Kartács utca – Hangyás utca által határolt területen, valamint a Határ út – Varjútövis utca környezetét érintően is változtatásokról dönthet a testület.

Bővítenék az ebrendészeti telepet

Egy további előterjesztés alapján három területet érintően dönthetnek településrendezésről a képviselők. A Debrecen-Bánk 72. szám alatti Ebrendészeti Telep fejlesztése mellett a Külső Balmazújvárosi út - Balmazújvárosi út - Domokos Márton út területén egy vállalkozás által tervezett telephelyfejlesztéshez járulhat hozzá a közgyűlés döntése. 

Továbbá, a Debrecen vegyes beépítésre szánt területein belül megvalósítható szálláshely típusok közül a pihenőház kategóriába sorolt munkásszállás rendeltetés elhelyezését tiltó előírást rögzítenék „a nem üzleti célú közösségi, szabadidős szálláshely-szolgáltatásról” szóló kormányrendelet hatályos előírására figyelemmel.

A részletes leírás szerint a több évtizede Debrecen-Bánkon működő, városüzemeltetési feladatot ellátó Ebrendészeti Telep esetében a módosítás célja a további működéséhez szükséges fejlesztés lehetőségének megteremtése, mely a valóságban 5 darab új kennel megépítést jelentené. Az ún. gyepmesteri feladatok ellátása az önkormányzat jogszabályban rögzített kötelezettsége, melyet a Debreceni Közterület Felügyelet útján magas színvonalon lát el. Tekintettel a megnövekedett igényekre, szükségessé vált a telep fejlesztése.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában