Közgyűlés

2024.02.16. 10:49

Újabb lépés a Debrecen-Hajdúszoboszló útszakasz négysávosítása felé

A 4-es számú főút Hajdúszoboszló és Debrecen közötti szakaszának négysávosítása érdekében módosíthatja a településrendezési eszközöket a debreceni közgyűlés a soron következő, február 22-i ülésén.

Szőke Tímea

Nagy forgalmat bonyolít le útszakasz, a szélesítés fontos fejlesztés lesz

Forrás: Illusztráció: MW-archív

Mint arról arról korábban beszámoltunk, közelmúltban elkészült telepítési tanulmányterv szerint folyamatos fizikai elválasztással valósítanák meg a 4-es főút Debrecen-Hajdúszoboszló szakaszának bővítését. A kiviteli tervek elkészítéséért is felelős UVATERV Zrt. tanulmányterve szerint kétszer kétsávos, leállósáv nélküli, szűkített padkájú út épülne. A cél az, hogy minél nagyobb részen lehessen 110 kilométeres sebességgel haladni. Mivel a Határ út és az M35-ös sztráda környezetében a korábbi években megtörtént a 4-es főút bővítése, ezért a négysávosítás 12,1 kilométeren történne a debreceni István úti körforgalomtól és hajdúszoboszlói keleti elkerülő csomópontjáig.

Gábor István főépítész a mostani előterjesztésben arról tájékoztatja a közgyűlést, hogy befejeződött a Debrecen településszerkezeti tervének és helyi építési szabályzatának módosítása, mely a 4-es főút Hajdúszoboszló és Debrecen közötti szakaszának négysávosításával összefüggésben egy adott területrészt érint 

(Debrecen közigazgatási határ – dűlőút – M35 autópálya – dűlőút – Határ út – dűlőút – belterülethatár – tervezett gyűjtőút – Vincellér utca – István út – 100-as számú vasútvonal által határolt terület). A módosítást az Építési és Közlekedési Minisztérium, mint célmegvalósító és az UVATERV Út-, Vasúttervező Zrt., mint költségviselő kezdeményezte. A projektet a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásnak minősítette.

Egyszerűsített eljárásban

A fenti területrészt érintően a településrendezési eszközöknek a 2x2 forgalmi sávos, leállósáv nélküli, szűkített padkájú és folyamatos fizikai elválasztású közút területbiztosításához szükséges módosítása volt a rendezési feladat. A módosítás célja egyrészt az Ebes–Debrecen közigazgatási határtól az István úti csomópontig terjedően a közlekedési területek többlet területi igényének rögzítése, másrészt az érintett területek más övezetbe történő átsorolása.

A fenti módosításokhoz kapcsolódóan  egyszerűsített véleményezési eljárást folytattak le. A megkeresett szervek közül egyik sem tartotta olyan jelentősnek a módosításokat, mely a környezeti vizsgálat lefolytatását, elkészítését indokolttá tenné.

A településrendezési eszközök tervezetét tartalmazó dokumentációval kapcsolatban 2023. december 22-től 2024. január 6-ig lehetett véleményt nyilvánítani, észrevételt tenni elektronikusan az E-TÉR felületén. A lakossági fórum keretében, melyet szintén elektronikus úton folytattak le, 2023. december 23. és 2024. január 3. közötti időszakban írásban lehetett véleményt nyilvánítani, észrevételt tenni. Ezen időszak alatt a lakossági fórum kapcsán partneri észrevétel nem érkezett.

A tervek megvannak

Korábban a Magyar Közút arról tájékoztatott, hogy a 4-es főút Hajdúszoboszló–Debrecen közötti szakaszának korszerűsítésével kapcsolatban elkészült az engedélyezési dokumentáció, a létesítmény építési engedéllyel rendelkezik:

2022. januárjában arról írtunk, hogy eredményes lett a négysávosítás tervezésére kiírt közbeszerzés:

Idén januárban pedig arról, hogy a kiviteli terv már megvan, csak a zöld jelzésre várnak:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában