térképpel

2021.02.08. 07:30

Gyorsabban, biztonságosabban: körforgalmak épülhetnek Hajdúszoboszlón

Megvan a 4-es főút Debrecen–Hajdúszobosz­ló közötti szakasza négysávosításának építési engedélye.

Fotó: illusztráció / Shutterstock

  • – Három útkereszteződésben mindenképpen körforgalmat szeretne kialakítani a fürdőváros vezetősége a következő években, hogy dinamikusabb legyen a járműforgalom haladása, a közlekedés pedig biztonságosabb – tájékoztatta a Naplót Czeglédi Gyula, Hajdúszoboszló polgármestere, akitől azt is megtudtuk, hogy ők szeretnének egy negyedik csomópontban is körforgalmat, ám azt a főút szélesítésének jelenleg rendelkezésre álló tervdokumentációja nem tartalmazza.
  • – Ez a 4-es főút Hajdúszoboszló Kelet elnevezésű lehajtója lenne – tette hozzá a városvezető.
  • A Magyar Közutat is megkérdeztük a körforgalmak kialakításáról. Elmondták, a csomópontok korszerűsítésére több változat is lehetséges.
  • A közlekedés biztonságosabbá tétele érdekében több helyen is tervez körforgalmi csomópont-kialakítást a fürdőváros települési önkormányzata Hajdúszoboszló belterületén.

    Czeglédi Gyula | Fotó: városháza

    – Fontossági sorrendben első a Dózsa György – Nádudvari út kereszteződése, második a Rákóczi–Tokaji út kereszteződése, valamint a volt 4. számú főút – József Attila utca kereszteződése. Ez utóbbinak már el is készült a tanulmányterve. A forgalom nagysága, a sok baleset, illetve balesetveszélyes szituációk indokolják a körforgalmat. Célunk a városon belüli fogalom gyorsítása, a levegő minőségének javítása. A forgalmi átépítésekben természetesen a most készülő tervek alapján a szakemberek véleménye lesz meghatározó a kialakítás módjáról. Forrását tekintve központi költségvetési, illetve uniós forrásból kívánjuk ezeket megvalósítani. A tervek készítése folyamatban van – válaszolta a Napló kérdéseire Czeglédi Gyula polgármester.

    A városvezetőt kérdeztük a 4-es főút Debrecen és Hajdúszoboszló közötti szakaszának négysávosításáról is. Ebben a témában Czeglédi Gyula elmondta, a projekt részleteiről további információval nem rendelkeznek. Hozzátette: a Közútkezelő Kht. kérdésére válaszolva jelezték, hogy amennyiben a 4. számú főút négysávosítása kiviteli tervének készítése megkezdődik, javasolják a Hajdúszoboszló kelet lehajtó körforgalommá átépítését is.

    Háromféle javaslat

    – A 4-es főút Hajdúszoboszló–Debrecen közötti szakaszának korszerűsítésével kapcsolatban a korábbi években elkészült az engedélyezési dokumentáció, a létesítmény építési engedéllyel rendelkezik. A 4-es főút és a Debreceni út (Hajdúszoboszló Keleti csomópont) csomópontjának átépítését a dokumentáció nem tartalmazza – tájékoztatott a 4-es főút tervezett négysávosításáról Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályának vezetője, akit a fürdővárosban tervezett három körforgalomról is kérdeztünk.

    Pécsi Norbert Sándor | Fotó: Pécsi Norbert Sándor-archív

    – Hajdúszoboszlón a 3406-os jelű Nádudvar–Hajdúszoboszló összekötő út, a 4804-es jelű Hajdúszoboszló–Hajdúszovát összekötő út – Dózsa György út csomópont átépítésére készít tanulmánytervet az önkormányzat. Előzetes egyeztetések alapján a tanulmány a csomópont korszerűsítésére három megoldást javasol, egy jelzőlámpa nélküli, egy jelzőlámpás csomópont megvalósítását, harmadik javaslatként pedig egy körforgalmú csomópont építését. Kovács ZsoltA tanulmány acsomópont korszerűsítésére három megoldást javasolPécsi Norbert SándorTöbb helyen is tervezünk körforgalmi csomópontot kialakítaniCzeglédi Gyula

    Kovács Zsolt

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában