Duális képzés

2024.02.06. 15:46

A diákok számára is az ígéret földje lehet Debrecen – fotókkal

Fizetés a tanulóévek alatt, majd biztos munkahely; ráadásul sok egyéb mással is csalogatják a diákokat a fejlődő debreceni cégek.

Horváth Péter

A diákok rengeteg hasznos tudással gyarapodtak

Forrás: Molnár Péter

A városfejlesztés nem áll meg, épp ellenkezőleg, még erősebb fokozatra kapcsol – derült ki a „Debrecen, a lehetőségek városa” címmel meghirdetett pályaválasztási fórumon február 6-án, a Debreceni SZC Mechwart András Gépipari és Informatikai Technikumban. Barcsa Lajos alpolgármester előadása után a program karrierépítési kerekasztal-beszélgetéssel folytatódott, ahol prominens, Debrecenben is működő vállalatok képviselői osztották meg gondolataikat a népes hallgatósággal.

Barcsa Lajos városvezetői előadása betekintést engedett a fiatal hallgatóságnak Debrecen fejlesztési stratégiájába, valamint az ő életükre is hatást gyakorló fejlesztésekbe. Ismertette, feltett céljuk, hogy Debrecen ne csak munkalehetőségekben bővelkedő, de egy fenntartható és élhető város is legyen.

Barcsa Lajos alpolgármester leszögezte, fontos, hogy a vállalatok itt vannak és nem csak mint erőforrás tekintenek a városra, a társadalmi felelősségvállalás kapcsán is tesznek lépéseket. Elmondta, élhető várost építenek, hatalmas területek újultak meg, a legtöbb fejlődő városrészben játszóterek, kondiparkok is létesültek, de még egy országos viszonylatban is elismert extrém sport parkkal is gazdagodott Debrecen az utóbbi időszakban. Ezek mellett persze egy nem csak fejlődő, de élhető város kialakítására is törekednek, egyebek mellett a tömegközlekedés fejlesztésére is jelentős forrásokat fordítanak. Törekednek továbbá a fenntarthatóságra számtalan zöld intézkedésekkel, köztük olyan hatalmas beruházásokkal, mint a Civaqua-program.

Debrecen Barcsa Lajos haon
Barcsa Lajos alpolgármester tájékoztatója
Forrás: Molnár Péter

Bérlakásprogrammal is segítenék a fiatalokat

Az alpolgármester elmondta, ők is érzékelik azokat a kihívásokat, amelyekkel a fiatalok napjainkban szembenéznek. Ezek kapcsán az önkormányzat egyeztetéseket folytat az ide érkező cégekkel is, többek között bérlakásprogram indításával kívánják segíteni a jövőben a fiatalok elindulását, családalapítását, önálló életük megkezdését.

A program jelenleg még kidolgozás alatt áll, de nagy vonalakban arról lenne szó, hogy debreceni cégek és az önkormányzat segítenének egy előre meghatározott ideig, hogy a fiatal debreceni munkavállalók kedvezményes feltételekkel tudjanak lakáshoz jutni

 – magyarázta.

Barcsa Lajos elmondta, ha a duális képzésben megtalálják a közös hangot a cégekkel, az egy mindenki számára előnyös helyzetet eredményez. Arra is rámutatott, a szakképzést mindig a gazdasági igényekhez kell igazítani, ezzel annak versenyképessége is biztosítottá válik. – A városvezetőség célja, hogy az itt működő cégek az itteni diákokra építsenek, ezért is fejlesztjük az intézményeinket. Az ideérkező vállalatok felé is ezt az álláspontot képviseljük; elsősorban a helyi, szakképzett munkaerőre számítsanak – fogalmazott az alpolgármester.

Jó döntés a duális képzés

A duális képzés kapcsán Szilágyi Sándor, a Debreceni Szakképzési Centrum főigazgatója elmondta, a szakképzési intézményeknek mindig is volt egyfajta kapcsolata a vállalatokkal, de mára már sok minden megváltozott. Tudatta, napjainkban a teljes szakmai képzést a vállalatokkal közösen dolgozzák ki, hiszen a legjobb eredményt csak úgy érhetik el, ha az elméleti és a gyakorlati oktatás együtt valósul meg. – A duális képzés lehetőséget ad a diákoknak arra, hogy olyan szakmai és gyakorlati tudást szerezzenek, melyet a későbbiekben is jól tudnak majd kamatoztatni – hangsúlyozta.

 A duális képzés kapcsán Barabás Botond, a debreceni BMW gyár képzési vezetője tudatta, a programot tavaly szeptemberben indították el 100 diák bevonásával. 

A képzés első félévét már lezártuk és értékeltük. Nagyon biztatóak az eredmények, a magyar és a német diákok hasonló pontszámokat értek el. Az iskolák fejlettsége és gyakorlatorientáltsága bizonyára sokat segített ebben

 – vélekedett.

Debrecen Barabás Botond haon
Barabás Botond, a BMW Group Gyár Debrecen képzési vezetője
Forrás: Molnár Péter

Szabó Péter, a Schaeffler debreceni ügyvezetője arra is rávilágított, a duális képzés során a diákok megismerhetik a céges kultúrát, bepillantást nyerhetnek a cégek működésébe, tágabb értelemben a munka világába. A képzés után pedig jellemzően ott maradnak, így mindez kettős célt is szolgál.

Karsheh Nabil, a Deutsche Telekom üzletág-vezetője elmondta, régóta vannak együttműködéseik oktatási intézményekkel. Gyakornoki program keretében már dolgoznak náluk diákok és vizsgálják a duális képzések lehetőségét is. 

Teljes értékű munkavállalóként tekintünk a diákokra. Az év dolgozója mellett az év gyakornokát is rendre megválasztjuk. Ezzel is szeretnénk kifejezni elismerésünk a gyakornokok munkája iránt. Legalább olyan fontos részei a vállalatoknak, mint bármelyik másik munkavállaló

 – fogalmazott. A fiataloknak továbbá azt is tanácsolta, tanuljanak nyelveket, és arra is felhívta a figyelmüket, az angol ebben a tekintetben nem számít már idegen nyelvnek.

Gere Enikő, a Krones Hungary Kft. vezető képzési specialistája elmondta, az elmúlt tanévben 90 tanulót foglalkoztattak, köztük 30 „mechwartos” diákot is. Hangsúlyozta, ők is támogatják a duális képzést és a továbbtanulást, hiszen a gyakorlat mellett az elméletre is nagy hangsúlyt fektetnek. Arról is tájékoztatta a diáksereget, hogy az elmúlt évben a náluk dolgozó tanulók 83 százalékát sikerült felvenni az állandó állományba tanulmányi szerződésük lejárta után, így mindenképpen jó esélyekkel vágnak neki ennek az útnak, ha e mellett tennék le voksukat. 

Debrecen Karsheh Nabil haon
Karsheh Nabil, a Deutsche Telekom üzletág-vezetője
Forrás: Molnár Péter

Együtt egy fejlődő, fenntartható városért

A beszélgetés résztvevői mind egyetértettek abban, hogy egy vállalat megítélését alapvetően meghatározza, hogy az milyen pozitív hatást gyakorol az ott élők életminőségére. Ennek kapcsán Szabó Péter megjegyezte, egyaránt fontos számukra a fenntarthatóság és a társadalmi felelősségvállalás is, valamint energiahatékonyságban is élen járnak. Gere Enikő pedig a Krones második gyárának építését hozta fel példaként, melyet a legmodernebb eszközökkel és természetesen napelemparkokkal látnak majd el.

Barabás Botond az energiahatékonyság és a fenntarthatóság kapcsán kifejtette, a debreceni BMW gyár már az iFactory, tehát egy haladó koncepció alapján épül. Nem használnak fosszilis anyagot a folyamatok során, csak igazoltan „zöld” áramot vesznek majd, illetve hatalmas napelempark épül a gyártóüzem mellett. A társadalmi felelősségvállalás kapcsán megjegyezte, e tekintetben is igyekeznek aktívak maradni és figyelik a lakossági igényeket, kiváló példája ennek a legutóbbi adventi időszak és a városi jégkorcsolyapálya. A Telekom társadalmi felelősségvállalás kapcsán Karsheh Nabil rávilágított, rendszeresen fellépnek a diszkrimináció és más társadalmi szempontból fontos ügyek mellett is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában