Évindító

2024.01.30. 07:00

Balmazújvárosról és a választásokról is kérdeztük Tiba Istvánt

A Hajdú-6-os választókerület országgyűlési képviselője értékelte a 2023-as esztendőt, valamint az idei választásokról is beszélt a Hajdú Online-nak.

Bekecs Sándor

Tiba István, a a Hajdú 6-os választókerület országgyűlési képviselője értékelt

Forrás: Kiss Annamarie

A 2023-as esztendő számtalan kihívást, változást eredményezett mind a kormány, mind pedig az települési önkormányzatok számára. A 2022-es évvel elindult energiaválság alapvetően határozta meg az elmúlt 12 hónap történéseit, ráadásul a még jelenleg is tartó orosz-ukrán háború mellett a gázai övezetben is felütötte fejét a fegyveres konfliktus. Tiba István országgyűlési képviselőt kértük meg, hogy értékelje a Hajdú 6-os választókerület előző évének történéseit, s ossza meg a következő időszakkal és a helyhatósági választásokkal kapcsolatos meglátásait.  

Az egyik legfontosabb feladat az előző évben az volt, hogy a települések lezárják az előző uniós finanszírozási ciklus pályázatait. Ezt tíz önkormányzat közül kilenc maradéktalanul teljesítette. Balmazújvároson azonban nem csak egy pályázattal adódtak problémák

– jegyezte meg a honatya. A megvalósult fejlesztésekkel kapcsolatban kifejtette, a településvezetők olyan projektekre pályáztak, amelyek fenntarthatóak, és melyekre valóban szüksége van az adott helység lakosainak. Elmondta, régi vágya teljesült a Folyáson, Újszentmargitán élőknek, hogy a Tiszacsege és Polgár közötti (3315-ös mellékút) útszakasz megújult. Előbbi két településsel kapcsolatban hozzátette: Folyáson minden utca, Újszentmargitán pedig hamarosan valamennyi belterületi útszakasz szilárdburkolatúvá válik.  

 Nyilván a nagyobb településeken sok olyan út van, amelyeknek még hátra van a felújítása, de azokon is nagyon szépen haladtunk előre, hiszen például Hajdúböszörményben is körülbelül 600 millió forint értékben történtek belterületi útfejlesztések 

– emelte ki Tiba István.  

Balmazújváros nem élt BMW adta lehetőségekkel

Az idei évben két választást is tartanak június 9-én Magyarországon, az egyik az európai parlamenti választások, a másik pedig a helyhatósági választások. Előbbivel kapcsolatban Tiba István úgy fogalmazott: jól látható az országos politikában, hogy milyen nyomásnak van kitéve Magyarország, s miért lenne fontos, hogy változás álljon be az uniós parlament összetételében.

Véleményem szerint, a választókerület tíz településéből kilenc jó irányba halad. Természetesen az ott élők lehet, hogy ezt másképp értékelik, hiszen vannak elvárásai a lakosságnak, csak az a nem mindegy, hogy a polgármester, a képviselő-testület valóban azon munkálkodik, hogy fejlődjön a település – tért át a helyhatósági választásokra a honatya. 

balmazújváros, hajdúnánás, hajdúböszörmény, tiba istván, választás
Tiba István szerint a választókerülete tíz településéből kilenc jó irányba halad
Forrás: Kiss Annamarie

Mint kifejtette, Balmazújváros az egyetlen település a választókerületben, ahol három jelentős uniós forrású projekt sem fejeződött be. – Az egyik a Gázmotor-projekt, amiről már tudjuk, hogy az elnyert 400 millió forintot kamatostul vissza kell fizetnie az önkormányzatnak. A másik az ipari park fejlesztése, ami ráadásul egy olyan időszakban nem készült el, amikor a környező települések azon gondolkodnak, hogyan bővíthetnék a sajátjukat, hogy ki tudják elégíteni a folyamatos beruházói igényeket – mutatott rá.  

Balmazújváros a jelenlegi polgármester vezetése alatt nem volt képes arra, hogy azt az 550 milliót felhasználva, a város számára fontos ipari parkot, a BMW-beruházáshoz szinte legközelebb eső iparterületet rendbe tegye. Óriási lehetőség maradt ki, s valószínűleg ezt is vissza kell majd fizetni

– hangsúlyozta Tiba István. A harmadik pedig egy, a szegregált élethelyzeteket felszámoló pályázat, amit szinte nem fejezett be a balmazújvárosi önkormányzat. A honatya hozzátette, a lakosok és a testület azon tagjai, akik nem a polgármestert támogatják sem látják át, hogyan is állnak ezek a projektek. – Azt viszont látjuk, milyen silány minőségben készültek el azok a beruházások, amelyeket be tudott fejezni az önkormányzat – jegyezte meg.

Lesz változás a hajdú-bihari választókerület polgármesterei személyében

Mint arról korábban a Hajdú Online is beszámolt, Hajdúnánás jelenlegi polgármestere bejelentette, hogy nem indul a városvezetői székért 2024-ben, s maga helyett Nagyné Legény Ildikó alpolgármestert ajánlja szavazóinak. Szintén a staféta átadása mellett tette le a voksát Görbeháza harmadik ciklusát töltő polgármestere, Ale Erika, aki a helyi választóknak Szilágyiné Kovács Máriát mutatta be, mint lehetséges utódját, azonban akad más polgármester-aspiránsa is a körülbelül 2500 lelkes községnek: Folyás jelenlegi településvezetője, Magyar Sándor a közösségi oldalán jelentette be indulását.  

Úgy látom, hogy a választókerület jelenlegi polgármesterei közül többen szeretnék folytatni a megkezdett munkát, s ha a lakosoktól megkapják a bizalmat, akkor a választókerületünk fejlődése is töretlen maradhat – mondta a júniusi választásokkal kapcsolatban Tiba István.

Balmazújvárosnak mindenképp új irányra van szüksége

A honatya Balmazújvárossal kapcsolatban úgy fogalmazott, nagy fába vágja a fejszéjét az, aki a mostani városvezető kártékony tevékenysége után úgy dönt, ő szeretné vezetni a vármegye negyedik legnépesebb települését. 

A véleményem az, hogy mindenképpen váltás kell, mert ha ez így megy még öt évig, akkor teljesen falusi szintre fog visszasüllyedni Balmazújváros. Ezen véleményemet ráadásul az ide látogató vendégek is osztják. Öt éve még Hajdúnánással versengett, mára viszont az összes vármegyei város elhúzott Balmazújváros mellett

– húzta alá Tiba István. Példaként említette Hajdúdorogot, ahol öt évvel ezelőtt új polgármesternek szavazott bizalmat a lakosság, s az eltelt idő alatt ott nagyságrendekkel több fejlesztés történt, mint a Hortobágy-széli településen. Pedig a források rendelkezésre álltak Balmazújváros számára is, azonban az önkormányzat nem fejezte be a kapcsolódó projekteket.

– Mindent összevetve, nagyon komolyan át kell gondolnia a teendőket annak, aki ebben a helyzetben vállalkozik arra, hogy a várost vezesse. Nyilván, ha ez egy olyan személy lesz, akiben én is látom azt, hogy nem ezt a stílustalanságot és ezt a rosszindulatot viszi tovább – ami a jelenlegi polgármester esetében tapasztalható –, akkor közös munkával ki lehet húzni a gödörből ezt a várost – mutatott rá Tiba István. Kérdésünkre hozzátette:

elsődlegesen az a szempont dominál, hogy alkalmas jelöltet támogassanak, aki a város érdekében dolgozik, s együtt tud működni az országgyűlési képviselővel, a kormányzattal. A jövőbeni képviselőjelöltjeik már megvannak. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában