Közeleg a határidő

2024.01.10. 13:34

Mindent a felvételiről: változások, lehetőségek és jobb esélyek a Debreceni Egyetemen

Szinte valamennyi képzési területet lefedve az ország legszélesebb kínálatával rendelkezik a Debreceni Egyetem.

Hajnal László

Pósánné Rácz Annamária és Bartha Elek beszélt a felvételi eljárás részleteiről

Forrás: Czinege Melinda

Az általános felvételi eljárással kapcsolatban tartottak sajtótájékoztatót szerdán délelőtt a Debreceni Egyetemen. Mint elhangzott, az intézmény 13 képzési területen 71 alapképzési, 85 mester-, 6 osztatlan és 26 tanárszakon, valamint 24 doktori iskolával várja a jelentkezőket.

Bartha Elek, a Debreceni Egyetem oktatási rektorhelyettese arról beszélt, a felsőoktatási intézmény kiválasztási szempontjai közé tartozik a minőségi képzés, hogy mennyire piacképes a diploma, illetve az oktatási környezet, melyben az egyetemi éveket el fogják tölteni a hallgatók.

– A Debreceni Egyetem az ország legszélesebb képzési kínálatát nyújtja. Ebben a naptári évben több mint ötszázféle képzésre lehet jelentkezni, beleszámítva a szakirányú továbbképzéseket is – mondta, hozzátéve, az elérhető szakok száma is folyamatosan bővül.

A rektorhelyettes úgy véli, a kínálat tematikáját tekintve látható, hogy a képzések széles spektrumot fednek le: a Debreceni Egyetem tizenhárom karán gyakorlatilag minden tudományterület jelent van, így bármilyen érdeklődési körnek megfelelő szakot találhatnak a jelentkezők. Megjegyezte, az országosan nyilvántartott 14 képzési területből 13-at lefed az intézmény.

– A Debreceni Egyetem egyik pozitívuma, hogy naprakészen követi a munkaerőpiaci igényeket: 2024-ben kilenc olyan új képzésünk indul, ami a korábbi kínálatban nem szerepelt. Így többek közt digitális fogászati tervezés, sportközgazdász, valamint több szakirány klasszikus hangszerművész mesterszakon, illetve muzeológia és gyógyszerfejlesztési kutatás-menedzsment is indul – vázolta fel.

Rávilágított, az egyetem alapvető sajátossága, hogy szoros kapcsolatot tart fent a különböző vállalatokkal, gazdasági szereplőkkel, multinacionális cégekkel, de ugyanígy a honvédséggel, rendőrséggel és különböző közigazgatási szervekkel is együttműködik. Ez a kapcsolatrendszer több ezer vállalatot és szervezetet foglal magába, ennek köszönhetően évről évre növekszik a duális képzések száma is, mely az idei évtől eléri a 39-et.

Környezet, lehetőségek és ösztöndíjak

A Debreceni Egyetem paradigmái közé tartozik a megfelelő képzési környezet. Rendszeresen lehet hallani újabb és újabb beruházásokról, létesítmények átadásáról, melyek nagy része a képzést, a kutatást, illetve a hallgatók életkörülményeinek javítását szolgálja

 – mutatott rá Bartha Elek. Példaként említette, hogy a jól felszerelt kollégiumokba a jelentkezők 90 százalékát el tudják helyezni, emellett a leendő hallgatókat egy nemzetközi környezet várja. Országosan a legnagyobb számban ugyanis a Debreceni Egyetemen tanulnak külföldi hallgatók, 134 országból 7 ezer 333 diák választotta az intézményt, így Európából, a Távol-Keletről és az amerikai kontinensről is érkeznek jelentkezők a városba, hogy nemzetközileg elismert diplomát szerezzenek.

Hozzáfűzte, az egyetem hallgatóinak adott a lehetőség arra, hogy külföldi tanulmányokat végezzenek, számos más országba utazhatnak ugyanis ösztöndíjas támogatással, különböző konstrukciók keretében. Csak az Erasmus-kapcsolatok száma Európa-szerte közel négyszáz intézményt érint, a megfelelő támogatás pedig – az ellenkező híresztelések ellenére – ebben az évben is rendelkezésre áll, és megpályázható.

– A Debreceni Egyetem kiemelten híres a sportolási lehetőségekről, nemcsak szabadidős tevékenységként, vagy a DEAC révén élsportként jelenik meg, hanem a képzési struktúrában is – hangsúlyozta Bartha Elek.

Elmondta azt is, a leendő hallgatók számára megközelítőleg 17 ösztöndíj áll rendelkezésre, melyek közt szerepel tanulmányi és a tehetséggondozó program keretében adható ösztöndíj. Újdonság a Gólya ösztöndíj, mely remek lehetőség a frissen felvételizők számára. Ennek lényege, hogy a középiskolai tanulmányi versenyek eredményei alapján lehet rá pályázni, már az első félévben.

Változások a 2024-es tanévtől

Pósánné Rácz Annamária, a Debreceni Egyetem oktatási főigazgatója a felvételi eljárásban bekövetkezett változásokról beszélt, megemlítette például az emelt szintű érettségi, mint követelmény eltörlését.

Az intézmények saját hatáskörben dönthetnek arról, mely szakok esetében várja el az emelt szintű érettségit. Ez a Debreceni Egyetem esetében viszonylag kevés szak, ezzel is növelve a jelentkezők esélyeit arra, hogy bekerüljenek – fogalmazott. Kifejtette, követelményként az általános orvos, fogorvos, gyógyszerész, pszichológia, anglisztika szakon, a gazdaságtudomány, illetőleg a műszaki képzések alapképzési szakjain szerepel az emelt szintű érettségi, valamint azokon a tanárképzéseken, ahol az egyik tárgy az angol nyelv.

Kedvezőbb minimum pont követelmény

Több szak esetében megszűnt a minimum pont követelmény. Néhány szaknál a Debreceni Egyetem is meghatározott egy, a felvételhez szükséges minimum pontot, ám ezek a korábban megszokott 280-at nem érik el. Szintén fontos változás, hogy a többletpontok rendszerét felváltotta az intézményi pontrendszer. Ez a főigazgató szerint a Debreceni Egyetemen egy nagy lehetőséget nyújtó rendszer, hiszen nagyon sok kategóriában és jogcímen szerezhetőek pontok, növelve a hallgatók esélyeit.

Megváltozott felületen érhetőek el az oktatási hivatal honlapján a jelentkezéshez szükséges információk. Pósánné Rácz Annamária hangsúlyozta, a 2024-es évi felvételi eljárásban olyan mértékű változás lépett életbe, mely hatására a hivatal informatikai rendszere sok esetben nem tudta kezelni a pontosításokat, ezért a korábbi évekkel ellentétben sokkal nagyobb jelentősége van annak, hogy megvárják a felvételi tájékoztató hivatalos kiegészítését. Továbbá ebben a dokumentumban fog megjelenni több olyan szak is, melynek a nyilvántartásba vétele folyamatban van.

Debrecen  Pósánné Rácz Annamária haon
Pósánné Rácz Annamária oktatási főigazgató
Forrás: Czinege Melinda

Határidők és pluszlehetőségek

Pósánné Rácz Annamária beszélt a jelentkezési határidőről is, mely változatlanul február 15-e, ekkorra minden adatfeltöltésnek le kell zárulnia. Jelentkezni csak online lehet az E-felvételi rendszerén keresztül, továbbá a leendő hallgatóknak rendelkeznie kell Ügyfélkapuval, hiszen csak ezen keresztül lehetséges a hitelesítés.

Egy jelentkező összesen hat szakot jelölhet meg, ebből három szak teljesen ingyenes, három pedig egy egyenként kétezer forintos kiegészítő eljárási díj ellenében választható. Ugyanannak a szaknak az állami támogatású és önköltséges formája egy jelentkezésnek minősül, tehát összesen 12 sor tölthető ki az online jelentkezési felületen

 – tudatta. Hozzátette, hiánypótlásra június 10-éig adódik lehetőség, vagyis eddig az időpontig nyújthatóak be a február 15-én még rendelkezésre nem álló dokumentumok.

A ponthatárokat várhatóan június 24-én fogják kihirdetni, ezután kapják meg a felvételről szóló határozatot a jelentkezők.

Már szakképzésben is megkezdhető

Új lehetőség a 2024-ben kezdődő tanévtől a szakképzésben tanuló diákok számára az előzetes hallgatói jogviszony létesítése felsőoktatási intézménnyel. Mint a főigazgató fogalmazott, ennek részletszabályozását az ágazati irányítás fogja kidolgozni, míg az intézmények azokat a részletszabályokat alkotják meg, ami alapján bekerülhet az egyetemre a szakképzés utolsó évében tanuló diák.

Ennek jelentősége, hogy a szakképzéssel párhuzamosan már felsőfokú tanulmányok is folytathatók, ezeket pedig a későbbi egyetemi évei alatt elismerik az előzetes hallgatói jogviszonnyal rendelkező hallgatónak, emellett egy intézményi eljárás során hallgatói jogviszonyt létesíthet a központi felvételi eljáráson kívül. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában