Vízkereszt

2024.01.05. 11:30

Miért vízkeresztkor kell leszedni a karácsonyfát?

Van, ahol az ajándékokat is ezen a napon adják át.

Kosztin Éva

A hívők szertartásokkal ünneplik vízkereszt, Jézus Krisztus megjelenésének napját (képünk 2023. január 6-án a debreceni Szent Anna-székesegyházban készült)

Forrás: Napló-archív

A hagyomány szerint miért nem akkor pakoljuk el az égőket és a gömböket, amikor éppen kedvünk szottyan vagy amikor már az egész lakást tűlevél borítja? Miről szól egyáltalán a vízkereszt és hogyan jön az egészhez a karácsonyfa?

Vízkereszt 12 nappal van karácsony után, angolul az ünnep neve szó szerint is azt jelenti, hogy a tizenkettedik éjszaka, azaz Twelfth Night. A napkeleti bölcsek 12 nappal Jézus születése után érkeztek hozzá látogatóba és hozták a családnak az aranyat, tömjént és mirhát. 

Éppen emiatt bizonyos országokban, mint például Spanyolország, a karácsonyi ajándékozás nem december végén, hanem vízkeresztkor szokás.

A keresztények ezt a látogatókkal való találkozását tekintik Jézus első megjelenésének és a karácsonyfadíszek eltávolításának az időzítésére is ez az esemény adja az egyik magyarázatot. Gáspár, Menyhért és Boldizsár a betlehemi csillagot követték, hogy elvezesse őket a Megváltóhoz, a karácsonyfák csúcsdísze ezért hagyományosan egy csillag. Ezt vízkeresztig fent kell hagyni, hogy mutassa az utat, utána viszont okafogyottá válik a jelenléte, a többi dísszel együtt el lehet csomagolni a következő évre.

Vízkereszt a vízválasztó

Vízkeresztkor Jézusnak összesen három megjelenését ünneplik. Az első a már említett három királyok érkezése, a második Jézus megkeresztelése a Jordán folyóban Keresztelő Szent János által, a harmadik pedig a csodatétel a kánai menyegzőn, amikor a násznép kedvéért a vizet borrá változtatta és jelenlétével egyúttal a házat is megszentelte.

Ezért alakult ki, hogy ezen a napon az egyház tömjént és vizet szentel, amiből ered a mi vízkereszt elnevezésünk. A megszentelt vízzel ekkor tartják az ünnepi keresztelőket és a házszentelőket is. Jézus három megjelenésével, azaz vízkereszttel lezárul az adventtel kezdődő karácsonyi ünnepkör, január 6-án tehát véget ér a karácsonyfa-szezon is.

Aki igazi fenyővel dolgozott, annak itt érdemes tájékozódnia, hogy mikor szállítják el a fákat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában