Ünnep után

2024.01.04. 12:12

Honnan, mikor viszik majd el a karácsonyfákat Debrecenben?

Vízkereszt (január 6.) után a legtöbben kidobják a fenyőfájukat, ezért utánajártunk, mikor viszik el őket a lakások, házak elől.

Nagy Emese

Az ünnep után városszerte egyre több a kidobott fenyőfa

Forrás: Illusztráció: MW-archív

A korábbi évek gyakorlata szerint az ünnepeket követően Debrecen város közigazgatási területén az A.K.S.D. Kft. szervezetten gondoskodik a kidobásra szánt karácsonyi fenyőfák begyűjtéséről és elszállításáról, mely a ritkábban és a sűrűn lakott övezetekben kétféle módon valósul meg – tudatta érdeklődésünkre Domokos Csilla, a cég szóvivője.

A ritkábban lakott, azaz a kertes házas övezetekben a fenyőfát a kommunális hulladékgyűjtő járat gyűjti be, így azokat a kuka mellé kell kihelyezni az ürítési napokon. A sűrűn lakott városrészeken, azaz a lakótelepeken kifejezetten erre a célra gyűjtőjáratot szervez az A.K.S.D. Kft. január 8. és 31. között. A lakótelepeket körzetekre osztják, és a körzetekből ütemezett járattal gyűjtik be a fenyőfákat, egy körzetet hetente kétszer nézik körbe. A fenyőfákat a kommunális gyűjtőjárat útvonala mellé (lehetőség szerint a közelébe) kérjük kihelyezni lehetőség szerint díszek, szaloncukor csomagolások nélkül

 – részletezte. Kiemelte, természetesen a január 31. után kihelyezett fákat is begyűjtik, de ezt már a beérkező jelzések alapján végzik, miután jelezik feléjük, hova kell kimenniük. – A lakótelepek parkjaiból az A.K.S.D. Kft. részéről nem történik begyűjtés, emiatt amennyiben a lakosok városi parkokban észlelnek kidobott fenyőfát, a DMJV Zöldterületi Osztályát kell erről értesíteni – hangsúlyozta a szóvivő.

Komposzt készül a fákból

Mint elmondta, az évről évre változó mennyiségű fenyő – 28-30 tonna – a Regionális Hulladékkezelő Központba kerül, ahol aprítást követően komposztálják. – A fenyőfákat hasznosításuk előtt az A.K.S.D. Kft. munkatársai megtisztítják a rajtuk maradt díszektől, majd leaprítják őket. Mintegy 2-4 centiméteres apríték keletkezik így a fenyőkből, amit a Agromass Kombi komposzt készítéséhez használnak fel. 

Egy 100 méter hosszú, 200 köbméteres prizmában 100 köbméteres előkezelt szennyvíziszap van, 50 köbméteres szalma, és 50 köbméteres faapríték. Ebből az 50 köbméterből körülbelül 3 köbméter a fenyőapríték. Az Agromass Kombi komposzt fő alapanyaga a Vízmű Zrt.-nél már előkezelt szennyvíziszap, ami egy teljesen homogén állagú, viszonylag szagtalan, 25 százalékos szárazanyag tartalmú, egészségre teljesen ártalmatlan iszap. A szennyvíziszap komposztálásához szükség van szalmára és faaprítékra, egyrészt az optimális szén-nitrogén arány beállításához, másrészt a levegő átjárhatóság biztosítása érdekében, mivel ez egy aerob folyamat – magyarázta a szóvivő. 

Hozzátette, megközelítőleg 8 ezer tonna komposztot értékesítenek, aminek 70 százalékát szántóföldeken, 20 százalékát erőműveknél, 10 százalékát pedig kertészetekben, házi kertekben hasznosítanak.

A komposzt előnyei
a növények könnyen fel tudják venni a komposzt humusztartalmában lévő tápanyagokat
javul a talaj szerkezete, ami elősegíti levegőzését
sötét színe segíti a talaj felmelegedését
a komposzt jelentős vízmegkötő képessége következtében javul a talaj vízháztartása
nő a talaj biológiai aktivitása
a komposztban található hormonhatású anyagok serkentik a növények fejlődését
nagyobb lesz a növények ellenálló képessége a kórokozókkal és növényi kártevőkkel szemben
a talaj tápanyagtároló képessége növekszik

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában