Nyakunkon a karácsony

2023.11.21. 11:57

Megérkezett Debrecen karácsonyfája a Kossuth térre – fotókkal, videóval

Kedd reggel vágták ki a 14 méteres ezüstfenyőt, ami a hamisítatlan ünnepi hangulat előhírnökeként érkezett a belvárosba.

Kosztin Éva

Kedden megérkezett a Kossuth térre a fa

Forrás: Kiss Annamarie

Három autóval vonult ki a tűzoltóság Debrecen Nyulas városrészébe kedden reggel, aggodalomra azonban semmi ok: ahhoz a 21 éves fához érkeztek, mely Debrecen éke lesz a karácsonyi időszakban a Kossuth téren. Mint megtudtuk, a fenyőt Mohácsiné Tőkés Tünde és családja ajánlotta fel a városnak. 

Az első kis karácsonyfánk volt, amikor 2002-ben ideköltöztünk az új házunkba. Egy kertészetből vettük konténerben és az ünnepek után kiültettük a kertbe. Együtt nőtt fel a gyerekekkel, sok örömünk volt benne az elmúlt években. Mások is a csodájára jártak, de sajnos elérkezett az idő, hogy kivágják, kinőtte már a helyét

 – mondta el a fa történetét a tulajdonos a Hajdú-Online-nak.

Debrecen, karácsonyfa, tűzoltók, fakivágás
Kedden vágták ki a 21 éves fenyőt 
Forrás: Kiss Annamarie

Amikor a kivágás mellett döntöttek, két lehetőséget láttak maguk előtt: vagy levágják a tetejét maguknak, vagy felajánlják a városnak. Az utóbbi győzött. – Minden évben kimegyünk a főtérre az ünnepek előtt, és hallottuk, hogy fel lehet ajánlani a fát. Arra gondoltunk, hogy olyan szép a miénk, hátha tetszene másoknak is. Felhívtuk az önkormányzatot, először a polgármesteri hivataltól jöttek el szemrevételezésre, majd a dekoratőrök is megvizsgálták a fát – magyarázta Mohácsiné Tőkés Tünde.

Hajdúszoboszló nemcsak a fürdők, hanem a fenyők városa is

Mint arról korábban beszámoltunk, idén az ország karácsonyfáját Hajdúszoboszlóról szállítják az Országház mellé. Érdekességképpen a tulajdonos elárulta, hogy ő is hajdúszoboszlói származású. Míg a másik családban a férj mentette meg a fát az utolsó pillanatban, mint a magyar futball válogatott az EB-szereplést, addig Tündééknél a férj kezdeményezte a kivágást.

Már 3 éve ki akarta vágatni, de én eddig nem hagytam – mondta.

A családi ház udvaráról még kedden a Kossuth térre szállították a fát, ahol a katasztrófavédelem munkatársai belehelyezték azt a talpba. 

Debrecen karácsonyfáját november 22-én díszítik fel többek között egy közel tizenötezer izzóból álló égősorral. A fa fényeit az első adventi gyertyagyújtáskor, december 3-án 17 órakor kapcsolják fel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában