A fa története

2023.11.17. 13:51

Pár éve majdnem kivágták a szoboszlói fenyőt, ami idén az ország karácsonyfája lesz – fotókkal

Hajdúszoboszlón 40 éve ültették a fát, ami a fővárosi Kossuth teret díszíti majd az ünnepi időszakban.

Kosztin Éva

Bálint Imréné Zsuzsa kertéjében áll a több mint 20 méteres fenyő

Forrás: Tóth Imre

Mint arról korábban beszámoltunk, idén a hajdúságból választották ki azt a fenyőt, amit a Parlament mellett fognak feldíszíteni. A tulajdonossal beszélgettünk a fa történetéről.

Bálint Imréné Zsuzsa elmondta, a mára több mint 20 méteresre nőtt fa 45 centis csemeteként került hozzá, az egyik kolléganőjétől kapta a hajdúszoboszlói Tigáznál. – Az elmúlt időszakban egyre több volt az olyan vihar, ami egészséges fákat is kidöntött a helyéről, veszélyessé vált a miénk is ezzel a hatalmas méretével. A hetekben elhatároztam, hogy kivágattatom és már telefonon egyeztettem az elszállításról, amikor a férjem a hátam mögött meghallotta, mire készülök. 

Azt mondta, ha már így alakult, akkor legalább ajánljuk fel a fenyőt Hajdúszoboszlónak. Fel is hívta az országgyűlési képviselőnket, Bodó Sándort, ekkor jött az ötlet, hogy akár az ország karácsonyfája címre is pályázhatnánk 

– magyarázta a nevezés okát.

Hajdúszoboszló, az ország karácsonyfája
Bálint Imréné Zsuzsa mutatta meg nekünk a 40 éves fát 
Forrás: Tóth Imre 

Fűrészmalom helyett Országház

A nevezéskor viszont semmi jóra nem lehetett számítani. 

Azt mondták először, hogy hűha, ehhez már nagyon késő van, év elején kellett volna szólni. Végül azonban csak elkérték a címet a szervezők és műholdon keresztül megnézték a fát. Utána szinte azonnal telefonáltak, hogy a versenybe nevezett 17 fenyő közül ez került ki győztesként. Hamarosan kivágják, már járt kint az áramszolgáltató, a katasztrófavédelem és a honvédség is, hogy felmérjék a terepet – mondta.

A kiválasztáskor a megfelelő nagyság és arányos forma, a kellően dús lombozat mellett a fa megközelíthetőségére, az elektromos vezetékek közelségére, az emelődaru és a szállítójármű helyigényére, valamint az utaztatás viszontagságaira is figyeltek a szakemberek. Az 1983-ban ültetett szoboszlói fa az eltelt negyven esztendő alatt hozzávetőleg 24,5 méteresre nőtt, törzsátmérője 80 cm, súlya pedig több mint 5 tonna. A gondos nevelés mellett a véletlennek is köszönhető, hogy máig megmaradt a fa, ugyanis nem ez volt az első eset, hogy Bálint Imréné Zsuzsa ki akarta vágattatni. 

Pár évvel ezelőtt már le is volt szervezve a munka, annyira ránőttek az ágak a garázsra. Akkor is a férjem lépett közbe, aki aznap a szokásostól eltérő időben jött haza, pont a fűrészelés megkezdése előtt. Azonnal kérte, hogy bele se vágjunk

 – elevenítette fel végül a mentőakciót.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában