Körkép

2024.01.29. 17:30

Egyedülálló Hajdú-Bihar gyógyvízkincse; sokan nem tudják, de fizetni is alig kell a fürdőzésért

Jelentősen támogatja a tb a gyógyvizes kezeléseket évente kétszer 15 alkalommal.

Dubóczky Krisztina

Vízitorna Hajdúszoboszlón, a Hungarospa gyógyvizes medencéjében

Forrás: MW-archív

Magyarország igazi gyógyvíznagyhatalom, de a területi megoszlást tekintve ez a gazdagság egyenlőtlen. Egyes vidékeken egymást érik a források, kutak, míg máshol alig van belőlük. Hajdú-Bihar vármegye az élen áll a maga 26 gyógyvizes forrásával. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legutóbbi idegenforgalmi-turisztikai felmérése szerint a teljes vendégforgalom alapján Hajdúszoboszló volt a legnépszerűbb desztináció, de Debrecen is benne volt a top 10-ben, nem véletlenül, termálvízkincsünk egyedülálló. Dr. Fehér Judit, a hajdúszoboszlói Hungarospa vezető főorvosa mondott el portálunknak mindent a Hajdú-Bihar vármegyei gyógyvizekről és arról, hogy miért érdemes mindenkinek igénybe vennie alkalomadtán a fürdők nyújtotta szolgáltatásokat.

– Sok gyógyvizünk van a vármegyében, ezek nyitott strandokon vagy fedett gyógyfürdőkben állhatnak a rendelkezésünkre. Sokan nem tudják, de épp ezért érdemes elmondani, hogy háromféle vizet különböztetünk meg. Az első a termálvíz, ez minden 30 Celsius-fok feletti víz gyűjtőneve, a meleg csapvíz is ez, ha elsőre hihetetlenül is hangzik. A második az ásványvíz, ennek abban az esetben minősül a víz, ha a benne lévő oldott anyagok magasabbak, mint 1000 mg/l, és ivásra, gyomorbántalmakra, fekélyre, túlzott savtermelésre, ionok bevitelére alkalmas. A harmadik pedig a gyógyvíz, aminek akkor minősül egy kútból, forrásból előtörő víz, ha orvosi kutatásokkal alátámasztott a gyógyhatása, kontrollbeteg csoporton bevizsgálták – kezdte dr. Fehér Judit.

Hajdú-Biharban az összes termálvíznek megvan a minimum szükséges ásványvíztartalma, vagyis gyógyvíz is egyben, háromnak pedig 5000 mg/l feletti, ezek a debreceni, a hajdúszoboszlói és a hajdúnánási, amelyiké sokak számára meglepetés lehet, hogy a legnagyobb a maga 7000 mg/literével – emelte ki.

A vármegye első számú gyógyhelye Hajdúszoboszló

A hajdúszoboszlói víz gyógyhatását 1925-ös feltörésétől felfedezték, mégpedig azok az asszonyok, akik a forrásban mostak. Térdig benne álltak a vízben, és azt tapasztalták, hogy idővel megszűnt a térdfájásuk. Orvosok, balneológusok, kémikusok, geológusok több éves tudományos kutatása kellett ahhoz, hogy tökéletesen megismerjék a vegyi összetételét és gyógyító mechanizmusát. A 78 Celsius-fokos hévíz a vegyelemzések kimutatása szerint mintegy 20 ásványi anyagot tartalmaz több mint 5000 mg/l mennyiségben, így válhatott minősített gyógyvízzé.

Nátrium-kloridos, vagyis sós és szénsavas vizek a vármegye gyógyvizei, a hajdúszoboszlói mellettük még nagyobb mennyiségben tartalmaz jódot, brómot és metakovasavat, plusz ösztrogént, ezért is kiválóan alkalmas meddőség kezelésére, valamint nőgyógyászati műtétek utáni felépülés elősegítésére

– fejtette ki dr. Fehér Judit.

A következő oldott ásványi anyagokat tartalmazza: jód, bróm, konyhasó (konyhasó tartalmát tekintve ötszörösen hígított tengervíznek felel meg), hidrogén-karbonát, bitumen (és ehhez kötődő ösztrogén), valamint különféle nyomelemek (bárium, cink, ezüst, ólom, réz, titán, vanádium).

A gyógyvíz összetételéből és az alkalmazott gyógymódokból adódóan igen sok betegség gyógyítására és utókezelésére alkalmas. 

A fürdőkúra elsősorban mozgásszervi megbetegedéseknél, úgymint degeneratív ízületi elváltozások, (myalgiás megbetegedések pl. lumbágó), idült ízületi gyulladások, idült izomfájdalmak, sérülések, különböző gerincmegbetegedések, nehezen gyógyuló csontsérülések, reumatikus fájdalmak kezelésére alkalmas. Eredményesen alkalmazható ideggyulladások, idült idegfájdalmak, agyvérzés, bénulások utókezelésére, bizonyos bőrbetegségek, érszűkület, visszértágulás, nőgyógyászati problémák, meddőség gyógyítására. Az inhalációs kezelések az idült légúti megbetegedések (a felső légutak, az orr és a garat idült megbetegedései, légcső- és hörghurutok) esetében hatásosak.

Debrecen sem marad el Hajdúszoboszló mögött vízminőségben

A 65 Celsius-fokos debreceni gyógyvíz alkáli-kloridos, hidrogénkarbonátos, jódos, brómos, nátriumkloridos hévíz, amely számottevő kalciumot, magnéziumot, metabórsavat és metakovasavat is tartalmaz. Értékes szerves és szervetlen anyagokban gazdag gyógyvíz, különösen alkalmas egyes mozgásszervi betegségek kezelésére.

A debreceni gyógyvíz ásványianyag-tartalma és hatásmechanizmusa nagyjából olyan, mint a hajdúszoboszlóié, alkáli-kloridos, nátrium-hidrogénkarbonátos, plusz jelentős metabórsav tartalommal bír, teljes oldott ásványianyag-tartalma literenként 6134 mg

– tudtuk meg a főorvostól.

Hajdú-Bihar meglepetése Hajdúnánás: itt a legnagyobb a gyógyvíz ásványianyag-tartalma

Hajdúnánáson kifejezetten fürdőt akartak létesíteni, amikor felmerült, hogy termálkutat fúrnak, ami meg is történt aztán 1958-ban. Jól tették, ugyanis 1989-ben a gyógyvíz minősítést is megkapta a feltörő víz. A város a nagy múltra tekintő fürdővárosok közé tartozik, a vidék pedig az ország leggazdagabb termálvizes területeinek része. Percenként 2000 liter 70 Celsius-fokos víz tör fel azóta is a csöveken keresztül. Bróm és jód tekintetében kiemelkedő a gyógyvíz, a legmagasabb hazai értékek közé tartozik. Alkalmas mozgásszervi megbetegedések kezelésére és megelőzésére, egyes bőrgyógyászati és nőgyógyászati problémák esetén, valamint műtéti, baleseti utókezelésekre is javasolható.

A fenti három település mellett gyógyászati és reumatológiai szakrendelés is üzemel Hajdúböszörményben, Püspökladányban és Berettyóújfaluban. A vármegyei gyógyvizek fő profilja a reumatológiai betegségek, ízületi kopásos és gerincbetegségek, emellett bőrgyógyászati elváltozások, pikkelysömör, ekcéma, allergia, és nőgyógyászati problémák gyógyítása és utókezelése. 

Általánosságban elmondható, hogy a vizek minőségében nincs jelentős különbség, a gyógyászati kapacitás nagyobb Hajdúszoboszlón, a terápiák számában lehet különbség a fenti városoknál – mondta el dr. Fehér Judit.

Hajdú-Bihar gyógyvizes települései

Debrecenben és Hajdúszoboszlón egyaránt hat-hat, minősített gyógyvizet adó termálkút található, de két-két gyógyvizes kutat tudhat a magáénak Balmazújváros, Hajdúnánás és Kaba is. Berettyóújfalunak, Hajdúböszörménynek, Hajdúdorognak, Hortobágynak, Nádudvarnak, Polgárnak, Püspökladánynak és Tiszacsegének egy-egy kútja van. 
A két legnagyobb fürdővárosban fürdőkben és hotelekben is élvezhetjük a gyógyvíz áldásos hatásait, a kisebb településeken pedig az alábbi helyeken:

Ezeken a helyeken fürdőzhetsz gyógyvízben Debrecen és Hajdúszoboszló mellett

- Strandfürdő Polgár

- Püspökladányi Gyógyfürdő

- Bihar Termálliget Berettyóújfalu

- Hajdúdorogi Strandfürdő

- Tiszacsegei Termálstrand

- Nádudvari Termál- és Strandfürdő

- Borostyán Med Hotel Tamásipuszta

- Földesi termálfürdő és Szabadidőközpont

- Bocskai Strand- és Gyógyfürdő Hajdúböszörményben

- Kamilla Gyógy- Termál- és Strandfürdő Balmazújváros

- Kabai Városi Gyógyfürdő

- Hajdúnánási gyógyfürdő

Kevesen tudják, de a tb támogatja a fürdőgyógyászati kezeléseket

A fürdőgyógyászati ellátások rehabilitációs ellátásban betöltött jelentőségére tekintettel egyes ellátások árához társadalombiztosítási (tb) támogatás jár. A fürdőgyógyászati ellátásokon kívül szén-dioxid gyógygázfürdő és 18 éves kor alatt csoportos gyógyúszás is igénybe vehető az egészségbiztosítás keretében. (E három ellátás összefoglaló neve: gyógyászati ellátás.)

A gyógyászati ellátásokat az arra jogosult orvos vényen rendeli, az ellátás igénybevételéhez pedig az orvos által kiállított kezelőlap is szükséges. Érdemes kihasználni ezt a lehetőséget, hisz szinte mindenkinek felírja a szakorvos, ha igényeljük, sőt Hajdúszoboszlón még erre sincs szükség.

A gyógyászati ellátásokért fizetendő térítési díj eltérő összegű lehet, tekintettel arra, hogy a fürdőszolgáltatás szabad ármegállapítású. A társadalombiztosítási támogatás az ún. közfinanszírozás alapját képező árhoz igazodik, amelytől a szolgáltatók eltérhetnek. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) támogatásával évente kétszer 15 alkalmas (egyes esetekben 20 alkalmas). Ez nem ingyenes kezelést jelent, az önrészt fizetniük kell a betegeknek, de így is jóval olcsóbban érhetőek el a szolgáltatások, mintha a teljes díjat meg kellene fizetni.

– Egy évben kétszer 15 alkalommal vehető igénybe a gyógyfürdők szolgáltatása, az árképzésük fürdőfüggő, de van, ahol a támogatás a szolgáltatás 70 százalékát teszi ki, mint például Hajdúszoboszlón. Az is változó, hogy kell-e hozzá szakorvosi beutaló, nálunk például nincs ehhez kötve, bárki igénybe veheti a kedvező finanszírozási feltétel mellett a gyógykezeléseket – foglalta össze Dr. Fehér Judit.

Ezek a fürdőszolgáltatások tb-támogatottak

- gyógyvizes gyógymedence
- gyógyvizes kádfürdő
- iszappakolás
- súlyfürdő
- szénsavas fürdő
- orvosi gyógymasszázs
- víz alatti vízsugármasszázs
- víz alatti csoportos gyógytorna
- komplex fürdőgyógyászati ellátás

Ezekben az esetekben tilos a gyógyvizes fürdőzés

A fürdő használatának vannak kifejezett ellenjavallatai is, azaz bizonyos betegségek esetében a hévíz nemhogy használna, hanem egyenesen káros lehet, ezért tilos. Így ha valaki bármilyen krónikus vagy akut betegségben szenved, mindenképp kérje ki a kezelőorvosa véleményét, mielőtt saját szakállára kezdene bele az öngyógyításba valamelyik fürdőben.

Ilyen kizáró okok a heveny gyulladásos megbetegedés, bármilyen rosszindulatú daganatos megbetegedés, keringési elégtelenség, súlyos vérnyomás-emelkedés, gümőkóros megbetegedés, súlyos központi idegrendszeri megbetegedés, fertőző betegség, fertőző bőrbetegség, terhesség, szívelégtelenség, pajzsmirigy-túlműködés, lázas állapot és alkoholos állapot.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában