Vidékfejlesztés

2023.12.01. 13:58

Tasó László Tégláson: „Remélem, Hadházy Ákos is eljön megnézni!” – fotókkal

Városhoz méltó piacot épített Téglás, pénteken adták át a létesítményt.

Bekecs Sándor

Tasó László (balról), Nagy István, Szabó Csaba és a kivitelező képviseletében ifj. Ofra Róbert vágta át a szalagot

Forrás: Czinege Melinda

A Vidékfejlesztési Program támogatásából alakított ki új piacot Téglás önkormányzata a város központjában. Az december 1-i ünnepélyes átadón Szabó Csaba polgármester hangsúlyozta, nem csak piacot, de egy közösségi teret is adnak a lakosságnak.

A magyar történelemből megtanulhattuk, hogy a vásároknak milyen kiemelt szerepe volt egy-egy település fejlődésében. Amelyik a vásártartás jogát megszerezte, az gazdagodott. Sok település még a mai napig is őrzi nevében, hogy egykor vásárhely volt

 – fogalmazott beszédében Nagy István agrárminiszter. Mint folytatta, a piac ma sem arról szól, hogy a termelő eladásra kínálja portékáját, a vásárlók pedig megveszik. A piac egy közösségi tér, agóra, ahol az emberek találkozhatnak, megismerkedhetnek.

Hangsúlyozta, a vidékfejlesztés, a helyi gazdaságerősítés és a vidék megtartó erejének záloga a piac. A koronavírus-járvány, a háború és az energiaválság is megtanította, hogy mennyire nagy szerepe van az önellátásnak, kiemelt stratégiai ágazattá vált az agrárium és az élelmiszeripar. – Egyes ágazatok leállhatnak, home office-ba vonulhatnak. De a jószágot minden nap meg kell etetni, s vetni kell, hogy később aratni lehessen – mutatott rá a miniszter. Ezért a kormányzat kiemelt feladatának tekinti és tesz is azért, hogy minél jobban erősítse a helyi gazdaságokat. 

– Hajdú-Bihar vármegyében 26 ilyen piac épült eddig, de azon dolgozunk, hogy ahol szükség van rá, ott épüljön, hiszen a helyi termelőknél biztosan minőségi és friss árut vásárolhatunk – tette hozzá.

A magyar gazdaság bármikor képes jól teljesíteni

– A magyar kormány büszke lehet arra, hogy olyan minisztere van, akinek nem kell bemutatni a magyar vidéket. Nem csak az országot járja, hanem az országban él, s minden nap találkozik az emberekkel. Pontosan tudja, mi a fontos, mire van szükség – méltatott Tasó László, a térség országgyűlési képviselője.

 Mint fogalmazott, a magyar vidék tud termelni, kereskedni és minőségi áruval szolgálni. Bárhonnan kap megrendelést, a magyar mezőgazdaság azt teljesíti.

– A pályázati rendszer pedig valóban segíti a fejlődést, a versenyképesség fokozását, a népességmegtartást. A téglási piac 93 millió forint támogatásból épült, melyhez 80 millió forint önerőt tett az önkormányzat. Remélem, Hadházy Ákos is eljön és megnézi. Látni fogja, mi jól használjuk fel a forrásokat, fordítsuk azt piacépítésre, mezőgazdasági utak felújítására vagy épp feldolgozó üzemek építésére – hangsúlyozta Tasó László.

Nem csak piacot, de közösségi teret is kaptak a téglásiak

Szabó Csaba, Téglás polgármestere elmondta, a településen több száz éves hagyománya van a mezőgazdasági termelésnek, így egy újabb álom teljesült a piacépítéssel. 

Az elmúlt években erősödött a helyi gazdák és az önkormányzat kapcsolata: közösen tartjuk karban a külterületi utakat, illetve több esemény szervezésében is együttműködünk, mint például az adventi traktoros felvonulás, amely kezd országos hírnévre is szert tenni

 – emelte ki.

– Téglás egy igazi kisváros, így fejlesztéseink, beruházásaink és a szabályozásunk is egy városhoz méltóak. Közösségben és városban gondolkodunk – fogalmazott. Mint kifejtette, az új piac egy igazi közösségi tér, igyekeztek azt minél inkább úgy kialakítani, hogy megfelelő helyet biztosítson az adventi vásárnak, színházi előadásoknak, s egyéb rendezvényeknek is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában