Közgyűlés

2023.12.21. 13:47

Kevés magyar város mondhatja el magáról azt, amit Debrecen – fotókkal

Olyan fejlesztési koncepció készült, amelyet minden debreceni képviselő támogat.

Bekecs Sándor

Papp László polgármester (előtérben) az ülésen

Forrás: Molnár Péter

Soron következő, idei utolsó ülését tartotta Debrecen közgyűlése december 21-én. A tanácskozáson 16 napirendi pontot tárgyaltak a képviselők, köztük a Türk László lemondásának következtében megüresedett bizottsági helyek betöltéséről szóló javaslatot is. Emellett napirendre került a Debrecen Fenntartható Városi Mobilitási Tervének (SUMP) elfogadása, a következő évre vonatkozó átmeneti gazdálkodás rendeletének tárgyalása, valamint egy beszámoló is a város elmúlt öt évének kulturális fejlesztéseiről.

Türk László önkormányzati képviselő még december 5-én, írásban nyújtotta be lemondását, melynek oka, hogy a szakembert Pintér Sándor belügyminiszter december 1-i hatállyal kinevezte a Debreceni Tankerületi Központ igazgatójává.

 A mostani ülésen Türk László megüresedett bizottsági helyeinek betöltésére érkezett javaslat, amelynek alapján a Kulturális és Oktatási Bizottság képviselő tagjává Szilágyi Edina önkormányzati képviselőt, míg az alelnöki feladatokra a Bizottság tagját, Hetei Józsefet, valamint a Pénzügyi Bizottság képviselő bizottsági tagjává Korbeák György önkormányzati képviselőt választotta meg a közgyűlés. (Türk László képviselői pozíciója betöltetlen marad az önkormányzati választásig.)

Debrecen komoly lépéseket tesz a közlekedésfejlesztésben

Második napirendi pontként következett Debrecen Fenntartható Városi Mobilitási Tervének elfogadása, amelyet egyhangúlag támogatott a közgyűlés. 

Vaszkó Imre (DK) képviselője hasznos, mély elemzéseket tartalmazó, komplex anyagként jellemezte a stratégiát, motiválónak tartja a „15 perces város” koncepciót. Ugyanakkor hozzátette, véleménye szerint a benne foglalt célok túlmutatnak a város erején és lehetőségein, kormányzati támogatás nélkül nehezen megvalósíthatónak tartja őket.

Debrecen nagyon jó pályán van most, nem igazán van olyan város ma Magyarországon, amelyik elmondhatja, hogy elsősorban állami támogatásokból indít el 2024-ben 19 közlekedésfejlesztési projektet. Egyértelműen kijelenthetem, hogy nem az íróasztalnak készült ez a dokumentum

 – reagált Papp László. – Elindítottuk azokat a folyamatokat, amelyek a szükséges források biztosításának irányába mutatnak. 2016-hoz képest jelentősen nőtt a forgalom Debrecenben, ugyanis az elmúlt évek alatt két gazdasági övezet is kialakult. A kamionforgalom csökkentése érdekében – a NAV-val együttműködésben –, állami forrásból épül az Észak-nyugati Gazdasági Övezet mellett egy 250 férőhelyes kamionterminál – mutatott rá Papp László. Hozzátette, mindemellett folyamatban van több útfejlesztés is, amelyek alternatív közlekedési folyosók kialakítását célozzák a város keleti és nyugati részein.

Rövid-, és hosszú távú célok is szerepelnek a debreceni stratégiában 

Papp Viktor, a Fidesz-KDNP frakciójának vezetője köszönetét fejezte ki, hogy a SUMP kiemelten foglalkozik a keleti városrész közlekedési problémáival. Felhívta továbbá a figyelmet arra, hogy 2016. óta minden évben jelentős részt különítenek el Debrecen költségvetésében a közlekedésfejlesztésre. – Ebben az évben 24 aszfalt nélküli utca kapott szilárd burkolatot, s további 26 utca fejlesztését tervezzük a következő időszakban – emelte ki.

A 2016-os, első SUMP készítése során is határoztunk meg rövid-, közép- és hosszútávú projekteket. A rövidtávúak jelentős része megvalósult, a közép- és hosszútávúak viszont évtizedes célokat fogalmaznak meg. Hangsúlyozom, jelentősen átalakultak az utazási igények már azzal is, hogy két nagy ipari park kialakult

 – reagált Barcsa Lajos azon felvetésre, hogy a 2016-os terveknek csak egy része fejeződött be. 

– Kiemelést érdemlő eredménye az anyagnak, hogy vele elindult egy olyan együttműködés a város szakembereivel, civil szervezeteivel, amelynek révén olyan koncepciót tehettünk le az asztalra, amely a gyermekink jövőjéről is gondoskodik – mutatott rá Balázs Ákos alpolgármester.

A józsaiak számára fontos beruházást indít a református egyház 

Ingyenes tulajdonba adta az önkormányzat a Tiszántúli Református Egyházkerület részére bölcsőde létesítése céljából a Platán utca 1. szám alatti ingatlant. Az erről szóló napirendi pont tárgyalásánál Balázs Ákos megjegyezte: a városrész 13 ezer 500 lakosú és növekvő tendenciát mutat, mindemellett folyamatosan ezer fölött van a 0 és 6 éves kor közötti gyermekek száma Józsán.

 – Az új bölcsőde elhelyezkedés szempontjából is ideális lesz, elkészültével Alsó- és Felső-Józsán is elérhetővé válik ilyen intézmény – emelte ki.

A folytatásban a képviselők döntöttek ingóságok tulajdonjogának ingyenes átruházásáról, valamint egy vénkerti ingatlanon elkészült kirakodó vásár területének üzemeltetésbe adásáról az „Aranybika” Iskola Alapítvány részére.

Ezekről itt írtunk bővebben:

 A kultúra területén is erősített regionális szerepén Debrecen

A Debrecen kulturális stratégiájának első öt évéről szóló előterjesztés kapcsán Puskás István alpolgármester három terület eredményeit emelte ki. 

Az infrastrukturális beruházások zászlóshajója volt a Csokonai Fórum megépítése és a Csokonai Színház felújítása. Ezek, illetve további közösségi terek biztosítják a kultúra megélésének lehetőségeit. Mindezek mellett kevésbé látványos, de annál fontosabb eredmény, hogy elindult a közösségek együttműködése, továbbá Debrecen regionális pozíciójának erősítése, országos kapcsolatainak építése

 – sorolta.

A víziközmű-szolgáltatásra vonatkozó gördülő fejlesztési tervhez kapcsolódó napirendi pontnál Papp László elmondta: a napokban több támogatási szerződést is aláírt az önkormányzat nevében, amelyek jelentős része víziközmű-fejlesztésekre vonatkozik. – Sikerült a kormánnyal megértetnünk azt, hogy Debrecen fejlesztéséről komplexen kell gondolkodjunk: a gazdaságélénkítő beruházások mellett fontosak a lakosság komfortérzetét biztosító projektek is – fogalmazott.

A fentieken túl a képviselők döntöttek az önkormányzat 2024. évi átmeneti gazdálkodásáról szóló rendelet megalkotásáról, a Debreceni Közterület Felügyelet átszervezéséről; a Déli Gazdasági Övezet és a Debreceni Nemzetközi Repülőtér területét, településrendezési eszközök valamint az attól keletre és délre található területrészt érintő településrendezési eszközök módosításáról; a Kismeszesi utca és a Csukáséri út közötti területrészt érintő előterjesztésről is. Elfogadták a Nyugati vontatóvágány nyomvonalával érintett ingatlanokra vonatkozó telepítési tanulmánytervet.
Két önkormányzati fenntartású óvoda átalakítására vonatkozó előterjesztést is tárgyalta a közgyűlés. A javaslat szerint a következő, azaz a 2024/2025. nevelési évre történő felkészülés során (óvodai jelentkezés, körzetmeghatározás, indítható csoportok száma stb.) megvizsgálták az Ifjúság Utcai Óvoda és annak Hétszínvirág Tagintézménye, valamint a Pósa Utcai Óvoda jelenlegi működését. 

Az elfogadott intézkedésekről itt írtunk bővebben:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában