Közgyűlés

2023.12.19. 17:30

Ezt el kell fogadnia a debreceni testületnek, hogy pályázhasson közlekedésfejlesztésre

A város fenntartható közlekedésfejlesztését meghatározó napirendet tárgyalnak csütörtökön a debreceni képviselők.

Bekecs Sándor

A tervezet komplexen kezeli a közlekedést

Forrás: Illusztráció: Napló-archív

Debrecen korábbi fenntartható városi mobilitási tervét még 2016-ban készítették el, majd azt a rá következő évben módosították. Az elmúlt évek gazdaságfejlesztési folyamatai azonban szükségessé tették ismételt, teljes megújítását. A Sustainable Urban Mobility Plan, azaz a Fenntartható Városi Mobilitási Terv (SUMP) elkészítése 2022 decemberében vette kezdetét és egy éves folyamatot ölelt fel. Az elkészült dokumentumot korábban a város szakmai és érintett civil szervezeteinek már bemutatták, december 21-én pedig Debrecen közgyűlése tárgyalja majd.

A vonatkozó előterjesztés szerint a Mobilitási Terv egyrészt rövid távra (2027-ig), közép távra (2035-ig), valamint hosszú távra (2050-ig) ad kitekintést. A megújult, úgynevezett SUMP 2.0 módszertanon alapuló Mobilitási Tervek kialakításában Debrecen úttörő, hiszen hazánkban a cívisváros büszkélkedhet társadalmasításra kész, szakmailag lezárt, már az új normáknak megfelelő tervvel. 

Készítésekor számos szakmai és társadalmi egyeztetés zajlott a helyi és városkörnyéki különböző szakmai és civil szervezetek, érdek-képviseleti szervezetek bevonásával. A folyamat részeként nyílt kérdőíves felmérést tartottak, melynek során megtörtént Debrecen és vonzáskörzete mobilitási helyzetképének felvázolása, főbb problémáinak azonosítása és rangsorolása. Alkalmaztak elektronikusan elérhető és kitölthető kérdőíveket, melyeket több mint 2100-an töltöttek ki. Ezek értékelésével megszülettek azok a főbb adatok és eredmények, melyek a tervezés alapját jelentették. A tervezett anyag végül november 9. és december 9. között társadalmi egyeztetésre elérhetővé vált Debrecen honlapján is.

Ez év december 6-án tartották a SUMP Kerekasztal rendezvényt, ahová a város érintett szervezeteit, egyesületeit, cégeit, vállalatait hívták meg a tanulmány véleményezésére. Erről itt írtunk bővebben:

Figyelembe veszi a várost körülölelő területek ipari fejlődését is

A SUMP új verziója már figyelembe veszi a várost körülölelő területek ipari fejlődését, az európai szinten is meghatározó cégek, befektetők letelepülését. Az elkészült dokumentum a legjobb nemzetközi gyakorlatokon alapuló, de a hazai tervezési közegbe illesztett és a helyi sajátosságokhoz igazított tervezési módszertan szerint készült. 

Mindemellett az eddigi közlekedéstervezési gyakorlathoz képest nagyobb hangsúlyt helyez az emberközpontú szemléletre, valamint a lakosság és az egyes érdekcsoportok bevonására, a különböző szakpolitikai területek összehangolására, továbbá szakít az egyoldalú, hagyományos ágazati megközelítéssel, a mobilitási kérdéseket komplexen kezeli.

Az Európai uniós forrásból finanszírozott közlekedési beavatkozásokra irányuló pályázatok benyújtásának feltétele és az értékelési szempontok egyik fontos eleme a SUMP dokumentum rendelkezésre állása és annak összhangja a tervezett fejlesztéssel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában