Este jöhet a folytatás

2024.05.11. 13:40

Sarki fény Hajdú-Biharban: a péntek csak a kezdet volt?

Ha lemaradt a jelenségről, szombat este jó eséllyel bepótolhatja. A sarki fény csak egy árnyalattal lesz kevésbé intenzív, mint pénteken.

Haon.hu

Sarki fény Zelemérnél a péntekről szombatra virradó éjszaka

Forrás: Czinege Melinda

Szebbnél szebb fotók kerültek ki az internetre a péntek esti sarki fényről, amelyet országszerte, így Hajdú-Biharban is ki lehetett szúrni az északi égbolton. 

Sarki fény Hajdú-Biharban
A sarki fényt a vármegye több pontjáról jól is lehetett látni

A Vega Csillagászati Egyesület hajdúsági területi klubja szombati közleményében emlékeztetett, hogy már napokkal előbb sejteni lehetett, hogy az erős naptevékenység, a felénk irányuló napkitörések és anyagkidobódások miatt számíthatunk a jelenségre. Péntek délután pedig már a sarkifény-tevékenységet előrejelző, földi és műholdas mérésekre alapozott Kp index is erősödött, sőt a napnyugta utáni órákban a 10-es skálán a maximális, 10-es értéket mutatta, és egészen szombat délelőttig így maradt. A közleményben azt írták,

az előttünk álló éjszakára ez az érték 9-es, azaz szombat este ismét érdemes lesz felnézni az égre. 

Az egyesület azt tanácsolja, ehhez válasszunk zavaró fénytől mentes, sötét helyet, ahol északi irányban nem takarják épületek, fák az égboltot.

Így keletkezik a sarki fény

A sarki fényt a Nap kitöréseiből származó, elektromosan töltött részecskék hozzák létre: e részecskéket a Föld mágneses tere csapdába ejti, a Föld mágneses pólusai felé írányozza, és a részecskék eközben ionizálják a felsőlégkört, ennek következményeként jön létre a fényjelenség. Öt formája ismert:

  • foltforma – kisméretű fényjelenségek;
  • ívforma – enyhén görbülő szalagok;
  • sávforma – csomós vagy ráncos alakúak;
  • sugárforma – egyenes fénynyalábok, amelyek a Föld mágneses erővonalait követik;
  • fátyolforma – diffúz, nagy kiterjedésű fénylések.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában