Megemlékezés

2024.06.04. 20:47

Ahogy mintegy 100 éve, úgy most is Debrecen az ország fejlesztési központja – fotókkal, videóval

A nemzeti összetartozás alkalmából tartottak megemlékezést és koszorúzást a Bem téren. A trianoni békeszerződés évfordulójára emlékezett Debrecen vezetősége, valamint a hajdú-bihari képviselők.

Balogh Efraim

A város vezetői is megemlékeztek

Forrás: Kiss Annamarie

A nemzeti összetartozás napja alkalmából tartottak megemlékezéssel egybekötött koszorúzást Debrecenben, a Bem téren lévő Émile Guillaume Magyar fájdalom című szobra előtt. Papp László beszéde mellett a Debreceni Hajdú Táncegyüttes, a Debreceni Népi Együttes, a Főnix Gyermek- és Ifjúsági Néptáncegyüttes, a Hortobágy Néptáncegyüttes, a nagyidai Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes és a Bürkös Zenekar működött közre műsorával a megemlékezés során.

A trianonra emlékezők Émile Guillaume Magyar fájdalom című szobra előtt gyűltek össze
A trianonra emlékezők Émile Guillaume Magyar fájdalom című szobra előtt gyűltek össze
Forrás: Kiss Annamarie

Trianont nem felejthetjük el

Papp László polgármester a megemlékezésen mondott beszédében kiemelte, hogy a trianoni békediktátum a magyar nemzet ellen elkövetett gyilkos merénylet, mellyel megcsonkították Magyarország gazdaságát, és elvették az önvédelemhez való jogát.

Természetes, hogy szívünk több mint egy évszázad távlatában is belesajdul trianonba. Nem feledhetjük, nem bocsáthatjuk meg azt, ami történt. Erőnket megszázszorozva kell dolgoznunk azért, hogy Magyarország egy erős, szuverén ország legyen

– nyomatékosította a polgármester.

Papp László mondott beszédet az ünnepségen
Papp László mondott beszédet az ünnepségen
Forrás: Kiss Annamarie

Rámutatott, hogy nincs még egy olyan nemzet, amelyet ennyi háború, diktatúra és válság tett volna próbára. Mindezek ellenére nemcsak életben tudott maradni, hanem lerázva a fasizmus és a kommunizmus igáját, ország- és nemzetépítésbe tudott kezdeni.

Sok tragédia történt velünk, rengetegszer voltunk a pusztulás szélén, de mégis élünk. Voltunk, vagyunk, leszünk, amíg világ a világ

– hangsúlyozta Papp László. Figyelmeztetett, Európa még mindig adósa Magyarországnak, akkor is, ha gúnyos mosolyt csal ezzel néhány hazai vagy európai politikus arcára. Leszögezte: a trianoni béke hazugságon és igazságtalanságon alapszik, egy gyenge, marakodó, hol nyugat, hol kelet befolyásától függő Közép-Európát hagyott a 21. századra.

Debrecen célja erősíteni a nemzeti összetartozást, és fejlődését az ország szolgálatába állítani

Kiemelte Debrecen szerepét is, a várost, amely az 1848-49-es forradalom és szabadságharc után ismét példát mutatott Trianon idején, ugyanis megnyitotta kapuit, és befogadta az üldözötteket. A cívisváros életben tartotta az újrakezdés és a magyar felemelkedés reményeit.

– Látjuk, hogy a bennünket körülvevő világ forrong. A háború szelleme járja be a világot, és ennek borzalmait láthatjuk közvetlenül a szomszédságunkban is. Ne engedjük a békét szép lassan elillanni! – szólított fel Papp László. 

Rávilágított, hogy 100 éve Debrecen vált az ország fejlesztési központjává: rohamléptekben fejlődött az oktatás, az egészségügy, a gazdaság, a városi infrastruktúra és kultúra, ahogy napjainkban is. Hangsúlyozta, ma is kötelességünk Debrecen fejlődését a nemzet szolgálatába állítani.

 

A zászlót is felvonták a Bem téren
A zászlót is felvonták a Bem téren
Forrás: Kiss Annamarie

– Ma újra olyan erő van ebben a városban, mint amilyen a történelmi időkben volt – emelte ki. A polgármester felidézte közelmúltbeli emlékeit, amikor Nagyváradon és a Partiumban járt, ahol felmerült benne a kérdés, hogy miként lehetne Debrecen fejlődését a helyi magyar közösségek szolgálatába állítani. Úgy gondolja, hogy ennek feltétele a schengeni határok felszámolása. Rámutatott, hogy az Európai Unió következő soros elnöke 2024 második félévében hazánk lesz, ezen időszak alatt pedig a magyar-román schengeni határok felszámolása lesz az elnökség célja.

– Ha ez megtörténik, Trianont jelentős részben zárójelbe tehetjük, és újra egy kulturálisan, gazdaságilag erős és egységes térséget alkothatunk Nagyváraddal és a Partiummal – húzta alá Papp László. Majd hozzátette, hogy fejlődni és jövőt tervezni csak békében lehetséges.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában