Megemlékezés

2024.06.04. 17:29

Rendkívüli igazságtalanság érte a magyarokat – Trianonra emlékeztek a Kiskossuthban

A trianoni békeszerződés évfordulójára emlékeztek a Kiskossuth tanulói és munkatársai. A nemzeti összetartozás napja alkalmából ünnepséget tartottak az emlékezés fájánál.

Kosztin Éva

A Kossuth utcai feladatellátási hely udvarán az emlékezés fája mellett tartottak ünnepséget

Forrás: Czinege Melinda

A nemzeti összetartozás napja alkalmából június 4-én, kedden ünnepi megemlékezést tartott a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája a Kossuth utcai feladatellátási hely udvarán. 

nemzeti összetartozás napja, Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája, Kossuth utcai feladatellátási hely, kiskossuth
A nemzeti összetartozás napja alkalmából tartottak ünnepséget
Forrás:  Czinege Melinda

A megjelenteket Kálmánchelyi-Papp Hajnalka Erzsébet, a Kossuth utcai feladatellátási hely intézményvezető-helyettese köszöntötte. Összefoglalta, 1920. június 4-én a magyar delegáció aláírta az első világháborút lezáró békeszerződést Trianonban, amely területek elcsatolására, a hadsereg korlátozására és jóvátétel megfizetésére kötelezte hazánkat. – Ebben dokumentálták a történelmi Magyarország szétszakítását, ma erre emlékezünk – mutatott rá.

A nemzeti összetartozás napja fájdalmas emlék a magyaroknak

– A magyaroknak fájdalmasan dobban meg a szíve, rendkívüli igazságtalanság ért minket. Egyrészt mert az ország 325 ezer négyzetkilométeres területéből mindössze 93 ezer négyzetkilométert tarthatott meg, másrészt dokumentumokkal bizonyítható, hogy a magyar miniszterelnök volt az egyetlen, amelyik nem akarta, hogy kitörjön egy nagy pusztítással járó háború, ennek ellenére minket büntettek meg legjobban – fejtette ki beszédében Kormos Attila történelem tanár.

nemzeti összetartozás napja, Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája, Kossuth utcai feladatellátási hely, kiskossuth, Kormos Attila
Kormos Attila a trianoni békeszerződés igazságtalanságáról beszélt
Forrás:  Czinege Melinda

Borzasztó ténynek nevezte, hogy a területek elcsatolásának következtében 3,3 millió magyar került idegen földre, akiket mint fogalmazott, odadobtak az új államok politikusainak, senki nem védte őket az igazságtalanságokkal szemben. – Trianonnal lényegében halálra ítéltek minket, megfosztva tengertől, ásványi kincsektől, sokan azt hitték, vége, de a magyarság élni akarása újból erőssé tette az országot. Nincs azonban értelme a múlton keseregni, előre kell néznünk, és kihasználni a sors adta lehetőségeket – adott hangot a vélekedésének.

A beszédeket követően a feladatellátási hely képviselői nemzeti színű szalagokat kötöttek fel az emlékezés fájára az iskola udvarán. 

nemzeti összetartozás napja, Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája, Kossuth utcai feladatellátási hely, kiskossuth
Az emlékezés fájára nemzeti színű szalagot kötöttek
Forrás: Czinege Melinda

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában