Még sok ilyet!

2024.06.04. 12:35

Példaértékű összefogással újult meg a Debreceni Mentőállomás - fotókkal

Vállalkozások, a város és még sok jó ember fogott össze. Kedden átadták a Debreceni Mentőállomás megújult hallját, majd a Debreceni Szakképzési Centrummal kötött megállapodást az OMSZ.

Kiss Dóra

Példaértékű összefogással, mintegy 8 millió forintból újult meg a Debreceni Mentőállomás hallja, az átadót kedden tartották

Forrás: Kiss Annamarie

Példaértékű összefogással, mintegy 8 millió forintból újult meg a Debreceni Mentőállomás hallja, az ünnepélyes átadót június 4-én tartották. Elsőként Széles Diána alpolgármester köszöntötte a megjelenteket, szavai szerint már kicsi a hall, annyi jó ember van itt. Mint mondta, többször szóba került már, hogy ráférne egy komolyabb felújítás az épületrészre, felidézte, a karitatív testülettel a garázst már kifestették. Az alpolgármester a továbbiakban méltatta a mentős közösséget, és azt az összefogást, ami körülöttük tapasztalható, szavai szerint ez mutatja Debrecen erejét. Úgy véli, mindig összejön egy olyan együttműködés, amire büszkék lehetünk.

debreceni mentőállomás, OMSZ, DSZC, mentő
Széles Diána alpolgármester a Debreceni Mentőállomáson
Forrás: Kiss Annamarie

A mostani felújításhoz több vállalkozó is csatlakozott, közülük Molnár Zsolt, az OutSys Kft. ügyvezetője szólalt fel. A vállalkozó 3 és fél millió forinttal járult hozzá a fejlesztéshez, mint mondta, megkérdőjelezhetetlen volt, hogy ebbe a felújításba érdemes beszállni, s megköszönte azt a munkát, amit mindennap végeznek a mentősök.

Ménes Dávid, a Debreceni Mentőállomás vezetője megosztotta, 2 és fél év forráskeresés, tervezés után a sors összehozta azokkal az emberek, akik lehetővé tették, hogy megvalósulhatott a felújítás. Felidézte, a mentőállomás számos olyan fejlesztésen ment keresztül, amit a két kezükkel valósítottak meg, például 50 segítővel ki tudták festeni a garázst, majd rózsákat ültettek, díszkertet építettek. 

Mint mondta, ez egy hatalmas mentőállomás, hatalmas szívvel, büszke erre az épületre és az itt szolgáló 220 fős közösségre. Mindannyian azon dolgoznak, hogy a fejlődés ne álljon meg. 

debreceni mentőállomás, OMSZ, DSZC, mentő
Ménes Dávid, a Debreceni Mentőállomás vezetője
Forrás: Kiss Annamarie

Ezt követően elismerő okleveleket adtak át a támogatóknak; Kiss Tivadarnak, Molnár Zsoltnak, Szentesi Zoltánnak, az OMSZ alapítványok képviselői pedig később veszik át azokat.

A Debreceni Mentőállomás fejlődése nem áll meg

A további fejlődés zálogaként egy együttműködési megállapodás is köttetett ezen a napon, melyet a Debreceni Szakképzési Centrum (DSZC) képviselői és Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója írtak alá. Csató Gábor elsőként személyes kötődéseit idézte fel, hiszen korábban ő is ezen a mentőállomáson szolgált. A szakképzési centrummal való együttműködést példaértékűnek nevezte, hiszen több területen tudnak közösen dolgozni. 

Rámutatott, hazánk legnagyobb és legforgalmasabb mentőállomása a cívisvárosi, tavaly több mint 85 ezer esetet látták el, az országos esetszámok majd’ 10 százalékát, mintegy 3 és fél millió kilométert tettek meg bajtársai a vármegyei útjain, s innen indult az új ügyeleti ellátási projekt is.

debreceni mentőállomás, OMSZ, DSZC, mentő
Szilágyi Sándor (balról), Csató Gábor és Tirpák Zsolt írták alá az együttműködést 
Forrás: Kiss Annamarie 

Tirpák Zsolt, a DSZC kancellárja többek között arról beszélt, Debrecen törekszik arra, hogy igazi modell legyen a gazdaságfejlődésben és a lélektani fejlesztésben egyaránt. Mint mondta, a centrum a szakmaisággal és lélektanisággal kíván együttműködni a mentőállomással, tudásukkal szeretnék gyarapítani a mentős közösséget. 

Jelen keretmegállapodásban különféle, szükséges projekteket fognak megvalósítani az épületben, legyen szó kőműves munkáról, festésről, burkolásról, villany- vagy autószerelésről. Úgy látja, ezzel nemcsak a mentőállomás gyarapodik majd, hanem a tanulók is, akik közösségi élményt kapnak itt, hiszen a szeretetkultúrának a legmagasabb foka van jelen a bajtársiasságban. 

Ezt a gondolatot erősítette meg Szilágyi Sándor, a DSZC főigazgatója is, aki szerint fontos, hogy a diákok megtanuljak a szakmát, de fontos az is, hogy tanuljanak plusz dolgokat, mint például a segítségnyújtás. Hangsúlyozta, egy inspiráló környezet kialakításában szeretnének segíteni.

Az ünneplés még ezzel sem ért véget, hiszen 70 éves a rohamkocsi-szolgálat, ez alkalomból Csató Gábor elismeréseket adott át a debreceni rohamszolgálat 3 tagjának. A rohamkocsin lévő egység tudja a legmagasabb szintű ellátást nyújtani. Mint mondta, büszke arra, hogy 70 évvel ezelőtt Magyarországon megalakult ez a szolgálat, minden vármegyében van egy rohamkocsi, Budapesten több is. 

A rohamkocsira felkerülni mindig egy elismerés

 – húzta alá.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában