Közgyűlés

2023.12.19. 07:00

Új bölcsőde épülhet Józsán, ha a Tiszántúli Református Egyházkerület javára dönt a közgyűlés

Haon.hu

Biztonságos helyet teremtenének a kicsiknek

Forrás: Illusztráció / Napló-archív

Ingyenes tulajdonba adhatja a debreceni önkormányzat a Tiszántúli Református Egyházkerület részére bölcsőde létesítése céljából a Platán utca 1. szám alatti ingatlant, ha a javaslatra igennel szavaz a közgyűlés csütörtökön.

A város tulajdonában lévő „kivett udvar” megnevezésű, 5 ezer 300 négyzetméter területű, a józsai Platán utca 1. szám alatti ingatlanon a Tiszántúli Református Egyházkerület bölcsődét szeretne építeni egy sikeres pályázatnak köszönhetően. Az egyházkerület az önkormányzathoz eljuttatott kérelmében kiemelte, hogy az új bölcsőde létesítését és eszközbeszerzést magában foglaló beruházás célja, hogy infrastrukturális fejlesztéssel létrejöjjön egy, a mai kor igényeit maradéktalanul kiszolgálni képes bölcsődei intézmény, mely egészséges környezetet biztosít a 0-3 éves korú gyermekek gondozásához, neveléséhez. Mint az előterjesztés emlékeztet, Debrecen Helyi Esélyegyegyenlőségi Programjában feltárt problémaként jelölték meg, hogy a 0-2 év közötti gyermekek számát figyelembe véve kevés a bölcsőde, és ez gátolhatja a nők visszatérését a munkaerőpiacra. Célként megfogalmazták, a gyermekfelügyeletet biztosító intézmények számának, befogadó képességének a növelését. Ehhez járul hozzá az új, 96 férőhelyes bölcsőde felépítése. Az Egyházkerület ezáltal jelentős szerepet vállalna a bölcsődei férőhelyhiány csökkentésében és a város gyermekjóléti közfeladat-ellátásában.

Irodai bútorokra van szükség

Ingóságok tulajdonjogának ingyenes átruházásáról is döntenek a képviselők csütörtökön. Mint az előterjesztés írja, Debrecen Polgármesteri Hivatalának Ellátási Osztálya azzal a kérelemmel fordult a Vagyonkezelési Osztályhoz, hogy az önkormányzat tulajdonában lévő azon ingó vagyontárgyak vagyonkezelésből történő visszavételét kérje, melyek a Piac u. 20. szám alól való kiköltözés során feleslegessé váltak. Az eszközök a vagyonnyilvántartásban a régi kisértékű tárgyi eszközök között találhatóak, nyilvántartási értékük nulla forint.

A DEMKI Debreceni Művelődési Központ és Ifjúsági Ház Nonprofit Kft. jelezte, hogy önkormányzati feladatainak bővülése miatt számos új telephely került a társaság vagyonkezelésébe, melyre tekintettel szükségük lenne néhány irodai bútorra, melyeket működésük során hasznosítani tudnának. A fenti tárgyakat így a DEMKI kaphatja meg.

Az előterjesztés arra is kitér, hogy a DEMKI selejtezési eljárást folytatott olyan ingóságokra vonatkozóan, melyek eredetileg a Csapókerti Közösségi Házban voltak, majd annak felújítása során átszállították azokat a Nagyerdei Stadion raktár helyiségébe. A Selejtezési Bizottság megállapította, hogy az ingóságok állaga a több éves használat során nagymértékben leromlott, jelen állapotukban közfeladat ellátására nem alkalmasak. A selejtezésük megtörtént, a FŐNIX Gyermek- és Ifjúsági Néptáncegyütteshez kerülhetnek, mely jelezte, hogy szüksége lenne a fenti ingóságok közül néhány bútorra, azokat működése során hasznosítani tudná.

Az Agóra Közhasznú Nonprofit Kft számítástechnikai eszközöket adott vissza ingyenes hasznosításból az önkormányzat részére. A visszaadott eszközök között vannak asztali számítógépek is a tartozékaikkal együtt. A Szent Péter és Pál Görögkatolikus Gyermekvédelmi Központ az általa működtetett, Kosárfonó u. 30. szám alatt lévő lakásotthonban élő gyermekek tanulásának megkönnyítése érdekében 1 darab asztali számítógép ingyenes tulajdonba adását kérte.

Üzemeltetésről is szavaznak

A Vénkertben lévő kirakodó vásár területét az „Aranybika” Iskola Alapítvány üzemeltetésébe adhatja az önkormányzat, ha az erről szóló javaslatra igennel szavaz a debreceni közgyűlés.

A „vendéglő” megnevezésű ingatlan mintegy 53 százaléka az „Aranybika” Iskola Alapítványé, 47 százalékos tulajdoni hányada a debreceni önkormányzaté. Utóbbi területrészhez tartozik 116 négyzetméter nagyságú fedett gazdasági udvar, valamint lépcső, a transzformátor elhelyezésére szolgáló helyiségek, továbbá 504 négyzteméter nagyságú terasz. Utóbbi, közforgalom elől el nem zárt részen „A Vénkert gazdaságélénkítő környezeti megújítása” című projekt keretében „Kirakodó vásárt” alakítottak ki. A projekt 5 éves fenntartási időszaka alatt (2027. július 6-ig) a kirakodó vásár tekintetében a pályázati elvárásoknak megfelelő fenntartási, illetve üzemeltetési kötelezettség áll fenn oly módon, hogy az üzemeltetésből származó bevételt az üzemeltetésre, fenntartásra kell fordítani.

2023. december 31-ig az Alapítvány üzemelteti a kirakodó vásárt oly módon, hogy az üzemeltetésből befolyt teljes bevétel összegét a területrész üzemeltetésére, karbantartására, fenntartására fordítja, továbbá az üzemeltetés körében végzett tevékenységéről évente beszámol az önkormányzat felé, valamint az üzemeltetés során biztosítja az ingatlanban lévő szociális létesítmények használatát.

Tekintettel arra, hogy az üzemeltetési időszak hamarosan lejár, és az Alapítvány az üzemeltetést a szerződésnek megfelelően végzi, az önkormányzat a vásár területét ismételten átadná üzemeltetésre – változatlan feltételek mellett – az Alapítvány részére 2024. január 1-től 2027. december 31-ig. A kirakodó vásár üzemeltetéséből származó bevétel ezen időszak alatt nem éri el a közbeszerzési értékhatárt (30 millió forintot), így koncessziós közbeszerzési eljárás lefolytatása nélkül új üzemeltetési szerződés köthető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában