Együttműködés

2023.08.24. 16:18

Két éven belül jelentős kamionforgalomtól szabadulhat meg a Vágóhíd utcai felüljáró környéke

Két éven belül új helyre költözik a NAV hajdú-bihari igazgatósága, a beruházásról szóló együttműködési megállapodást augusztus 24-én írták alá.

Bekecs Sándor

A beruházásról szóló együttműködési megállapodást augusztus 24-én írták alá

Forrás: Czinege Melinda

Mint arról korábban beszámoltunk, mintegy 4,625 milliárd forint kormányzati támogatásból épülhet meg a Debreceni Logisztikai Központ (DLKT), amely magában foglalja a NAV irodaházát (3 szintes épület, 130 fő irodai munkaállomás), vámudvarát komplett vámkezelési szolgáltatásokkal. A beruházásról augusztus 24-én együttműködési megállapodást kötött a Debreceni Ingatlanfejlesztő Kft. és a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) Hajdú-Bihar Vármegyei Adó- és Vámhivatala.

Történelmi pillanat a mostani, ugyanis korábban még nem kötöttünk ilyen típusú megállapodást a NAV-val. Az együttműködésünk ezzel egy még nagyobb fokozatra kapcsol a gazdaság- és városfejlesztés területén

– fogalmazott Papp László. Debrecen polgármestere felidézte, néhány éve a város gazdasági élete felpezsdült, s jelentős iparfejlesztési folyamat indult el. A település nyugati és déli részén két nagy területű ipari park kialakítása van folyamatban: az Észak-nyugati Gazdasági Övezet 500 hektáron, míg a Déli Gazdasági Övezet mintegy 712 hektáron. – Európa egyik legnagyobb gazdaság- és iparfejlesztése történik most itt, mely az élet minden területére hatással van. 

A mostani megállapodás lényege, hogy az Észak-nyugati Gazdasági Övezet mellett egy logisztikai centrum jöjjön létre, mely magában foglalja a vámigazgatóság irodaházát

 – emelte ki.

Debrecen, Papp László, nav
Papp László polgármester
Forrás: Czinege Melinda

A városvezető elmondta, a kormányzati támogatással épülő központról júliusban jelent meg a kormányhatározat. A fejlesztés célja, hogy megkönnyítse az iparterületek megközelítését, s csökkentse a városba érkező teherforgalmat. Mint ismert, a vámtevékenység jelenleg az amúgyis forgalmas Vágóhíd utcai felüljárónál történik. A kapcsolódó kormányhatározat egyébként ennek a felújításának előkészítését is tartalmazza. 

A Debreceni Logisztikai Központ mintegy 254 kamion egyidejű befogadására lesz alkalmas, továbbá Kelet-Magyarország legnagyobb vasúti logisztikai terminálja közelében épül fel – ismertette.

Hatékonyabb, gyorsabb vámkezelés

– A Vámigazgatások Világszervezetének jelmondata: a határok elválasztanak, a vám összeköt. Ez különösen igaz egy olyan városban, amely Európa egyik leginnovatívabb és leggyorsabban fejlődő környezetét biztosítja a vállalkozások részére – fogalmazott Vágújhelyi Ferenc államtitkár, a NAV elnöke. Köszönetét fejezte ki Debrecen városvezetésének, ugyanis az ide települő vállalkozások messze túlmutatnak a városon ezzel hozzájárulva az ország gyarapodásához.

Debrecen, Papp László, NAV, vám
Vágújhelyi Ferenc államtitkár (középe)
Forrás: Czinege Melinda

A NAV elnöke kiemelte, a beruházással egy kulturált, 21. századi feltételeteleknek megfelelő vámszolgáltatást tudnak nyújtani majd az ügyfeleiknek.

A beérkező termékekkel, szolgáltatásokkal kapcsolatos eljárások lefolytatásához a megfelelő felkészültséggel rendelkező szakembereink megvannak, az infrastruktúrának vagyunk még híján

– emelte ki a NAV-elnök. Hozzátette még, a fejlett magyarországi infrastruktúra nemcsak a belföldi, de az Ukrajnába tartó áruforgalomnak is hasznára válhat majd.  

A fő nyertes: az adózó

Spander Zsolt, a NAV Hajdú-Bihar vármegyei szervezetének igazgatója kifejtette: ez a beruházás egy jó befektetés az állam részéről, s egyben egyfajta mintaprojekt is, amelynek fő nyertese az adózó. – Ebben a komplexumban, amellett, hogy a jogszabályi kötelezettségeinknek eleget tudunk tenni, az adóhatósági eljárásokat sokkal magasabb színvonalon végezhetjük. Az adózók így valóban minőségi szoláltatást kapnak – fogalmazott. Hozzátette, ahogy a városnak, úgy nekik is előnyös lesz, hogy a kamionforgalom nem a Vágóhíd utcára fog korlátozódni.  

Debrecen, Papp László, nav, vám
Spander Zsolt, a NAV Hajdú-Bihar vármegyei szervezetének igazgatója (középen)
Forrás: Czinege Melinda

Kun Ferenc, a Debreceni Ingatlanfejlesztő Kft. igazgatója ismertette: 

a kormányzati forrás rendelkezésre áll, hamarosan megkötik a támogatási szerződést az Építési és Közlekedési Minisztériummal.

A NAV-val kötött együttműködésük során közösen egyeztetik, s pontosítják a tervezési programot. Várhatóan a következő év második felében indulhat majd el a kivitelezés, s a tervek szerint 2025-ben adják át az új logisztikai központot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában