Advent

2023.12.23. 19:49

Fellobbant a szeretet lángja a Debreceni Református Kistemplomban - fotókkal

Meggyújtották az adventi koszorú negyedik gyertyáját szombaton délután a Debreceni Református Kistemplomban, ahol ünnepi dallamokkal és énekekkel idézték meg a fellépők a karácsony szellemét.

Gubányi Patrik

Fellobbant az utolsó gyertya lángja is

Forrás: Kiss Annamarie

Énekes hagyományőrzők vonultak szombaton délután az Emlékkertből a Debreceni Református Kistemplomig, ahol meggyújtották az adventi koszorú negyedik, szeretetet jelképező gyertyáját, ezzel már mind a négy kulcsfontosságú üzenet; a hit, a remény, az öröm és a szeretet élteti a debrecenieket karácsonyig.

Sipos Barnabás, a Debreceni Szentháromság Magyar Ortodox Egyházközség parókusa köszöntőjében egy történetet osztott meg az ünneplő résztvevőkkel.

– Egy legenda szerint egy idős cukrász elhatározta, hogy szeretne egy olyan édességet készíteni, amely a leginkább hasonlít Jézus Krisztusra. Gondolkozott a formáján, az ízén, az állagán, és arra az elhatározásra jutott, hogy mindenképp legyen benne olyan fűszeresség, mint a napkeleti bölcseknek az ajándékaiban, ezért borsmentás lett a cukorka. Az öreg mondta: legyen olyan kemény, mint Jézus Krisztus, akire mindannyian számíthatunk bármilyen probléma esetén, legyen olyan fehér színű, amilyen tiszta volt Jézus Krisztus, az alakja pedig legyen pásztorbot formájú, mivel ha megfordítjuk azt, akkor „j”-betűt látunk, mint Jézus, ha pedig összeillesztünk kettőt belőle, akkor szívet kapunk, hisz ezt adhatjuk cserébe Isten szeretetéért, a szívünket – mesélte a megjelenteknek Sipos Barnabás.

Befogadó közösség részei lettek

– A debreceni Missio ad Gentes-t két magyar, egy olasz, és egy spanyol család, két egyedülálló nő, valamint Vadászi László atya és egy ecuadori szeminarista (kispap), Giovanni alkotja – ezt Roberto Mattina, debreceni misszionárius ismertette beszédében, aki három éve él a cívisvárosban.

– Sorsolás döntött arról, hogy mi Magyarországon folytassuk a missziós tevékenységünket. Nem könnyű külföldön élni, de Isten megmutatta, hogy ez is lehetséges. Holott a kezdet sem volt egyszerű, hiszen a koronavírus-járvány évében érkeztünk, és három hónapra munka nélkül maradtam a covid miatti szigorítások következtében. A kislányom már jól beszél magyarul – emelte ki Roberto Mattina. Hozzáfűzte, hogy nagy ajándék, hogy ilyen befogadó közösség részei lehetnek családtagjaival, és az is, hogy bárhol legyenek is, Isten gondoskodik róluk úgy, mint mindenkiről.

Az ünnepi rendezvényen közreműködött Márkus Luca, a Vígszínház színművésze, a Lautitia Kóruscsalád, Sárosi Dániel orgonaművész, Dánielfy Gergely színész-énekes, Jantyik Hanna fuvolaművész, Dombovári Zsolt gordonkaművész, a Debreceni Szentháromság Magyar Ortodox Egyházközség kórusa, a Debreceni Népi Együttes, a Debreceni Hajdú Táncegyüttes, a Kuckó Művésztanya, valamint a  Bíró zenekar.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában